• Українська
  • English
Життєвий шлях Гедеона Ріхтера: від учня аптекаря – до засновника відомої фармацевтичної компанії.
Життєвий шлях Гедеона Ріхтера: від учня аптекаря – до засновника відомої фармацевтичної компанії.

Життєвий шлях Гедеона Ріхтера: від учня аптекаря – до засновника відомої фармацевтичної компанії.

Серед професійної спільноти медиків та фармацевтів словосполучення Gedeon Richter зазвичай асоціюється з брендовими ліками, фірмовою аптекою, або ж з фармацевтичним підприємством.

 

Однак, ця назва насправді є ім’ям та прізвищем відомого фармацевта, засновника фармацевтивтичної компанії, бізнесмена, новатора – Гедеона Ріхтера, особистість та талант якого, а також духовна та інтелектуальна спадщина є прикладом для багатьох фармацевтів і лікарів.

Народився Гедеон Ріхтер в далекому 1872 році в  Угорщині в єврейській сім’ї у невеликому селищі Ечед Австро-Угорської імперії. Закінчивши навчання в престижній гімназії, Гедеон Ріхтер вступає до Коложварського університету, по закінченні якого в 1893 році отримує диплом учня аптекаря.

Передчасна смерть батьків змусила його задуматись про важливість ліків, які б могли допомогти боротись з різними захворюваннями. Тому Ріхтер, закінчивши один університет одразу ж вступає до наступного – в Будапешт, де впродовж року навчається на факультеті природничих наук, а згодом – на медичному факультеті. Закінчивши навчання в 1895 році, отримує диплом фармацевта, який дозволяв відкрити власну аптеку.

Допитливість та ентузіазм молодого спеціаліста спонукають його здійснити подорож Західною Європою з метою переймання досвіду роботи європейських аптек. До слова, в проміжку між подорожами молодий Гедеон Ріхтер працював в аптеці м. Берегово (сьогодні Закарпатська область, яка на той час входила до складу Австро-Угорської імперії).

Згодом свої фінансові можливості, освіту та досвід Гедеон Ріхтер використовує, щоб розпочати власну справу. В 1901 році він придбав аптеку «Шаш» в м. Будапешт. В цій аптеці він створює лабораторію, в якій розробляє різноманітні лікарські засоби. На той час для Угорщини це було новаторське підприємство.

Першим препаратом, створеним в лабораторії, став ін’єкційний Tonogen Supranele, що містив у своєму складі епінефрин – виділений з кори наднирників.

Важливим етапом в житті Гедеона Ріхтера став 1902 рік: досягнувши 30-ти річного віку, він приймає рішення створити на базі аптеки «Шаш» промислову фармацевтичну компанію під власним іменем, а також поєднує свою долю з Анною Вінклер, з якою у них згодом народжується син Ласло Ріхтер.

В 1907 році в Будапешті був побудований перший завод «Gedeon Richter», який випускав ліки біологічного, рослинного та синтетичного походження, започатковано синтез оригінальних препаратів – Гіперол, Кольмопірин, Тоноген.

Однак, буремні події геополітичного характеру, а також Перша світова війна внесли негативні корективи в діяльність та розвиток фармацевтичного підприємства та життя самого Гедеона Ріхтера. В результаті комуністичних і націоналістичних повстань розпалась Австро-Угорська імперія, а на її території утворилися окремі держави, в тому числі й Угорська Радянська Республіка. Не бажаючи співпрацювати з новою владою, Ріхтер був звинувачений в контреволюційній діяльності та був вимушений переховуватись впродовж декількох місяців. Після падіння радянського режиму, завдяки зміні влади Гедеон Ріхтер повернувся на своє колишнє місце керівника компанії. Це був період найбільшого розвитку його справи, адже у «Gedeon Richter» з’явилось близько 10 дочірніх компаній в Європі та поза її межами, компанія стала одним із найважливіших зовнішньо-торгівельних підприємств країни.

Однак, Друга світова війна, що розпочалась в 1939 році та зміна внутрішньополітичної ситуації в країні поклала кінець спокійному та розмірному життю сім’ї Ріхтерів, розширенню та розвитку компанії. В 1942 році Гедеон Ріхтер вже не зміг здійснювати управлінську діяльність власної компанії та був змушений покинути посаду виконавчого директора. У 1944 році Ріхтер мав можливість покинути Угорщину та у супроводі Червоного Хреста переїхати до Швейцарії, однак, він приймає рішення не покидати своєї Батьківщини в часи лихоліття, коли та перебувала в агонії війни.

До цього часу його ім’я дозволяло уникати етнічних читок та обмежень, але з приходом нацистів, як і колись за радянської влади, Гедеону разом з дружиною знову довелося переховуватись. Нажаль, одного грудневого дня 1944 року під час перевірки документів сім’ю Ріхтера було заарештовано, конфісковано цінні речі, а на світанку наступного дня разом з іншими затриманими, вишикувавши в декілька шеренг відправили в бік Дунаю. За словами очевидців Гедеон обійняв свою дружину, попрощався з нею та приєднався до шеренги чоловіків. Близько 50 чоловік відвели в сторону річки та розстріляли, серед них був і 72 річний Гедеон Ріхтер. Його дружині вдалось врятуватись.

Сьогодні на березі Дунаю в Будапешті є пам’ятник: шістдесят пар чавунних черевиків, туфлів та сандалів (перед розстрілом був наказ знімати взуття). Імена загиблих не підписані, але можна вважати, що одна пара – в пам’ять про засновника фармацевтичної компанії, відомого на весь світ фармацевта – Гедеона Ріхтера.

Про життєвий шлях цієї людини можна сказати перефразовуючи слова угорського письменника Йєно Хідвагі: «Він був справжньою людиною, яка знала ціну доброчестю. Перенісши всі випробування та вистоявши, його ім’я назавжди буде пов’язане з його витвором».

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації Геруш Олег Васильович, асистент кафедри фармації Ровінський Олександр Олександрович

Корисно знати