На кафедрі гігієни та екології 10.10.25 було проведено пізнавальний захід на тему: «Харчування населення як фактор оздоровлення та профілактики метаболічних порушень» для студентів 6 курсу медико-фармацевтичного факультету спеціальності “Медицина” під час засідання студентського наукового гуртка кафедри “Health promotion and Disease prevention”.
Розпочав захід д.мед.н, професор кафедри Тарас Кметь, який наголосив на актуальності теми пізнавального заходу, необхідності розуміння студентами гігієнічних принципів раціонального харчування та важливості їх дотримання для профілактики метаболічних порушень. Професор також розповів про особливості раціонів еколого-захисного харчування та продемонстрував присутнім особливості використання дозиметра-радіометра з метою вимірювання рівня радіоактивного забруднення харчових продуктів та використання приладу Greentest ECO-6 для визначення вмісту нітратів.

Керівник студентського наукового гуртка кафедри, доцент Оксана Кушнір нагадала присутнім основні принципи «Тарілки здорового харчування» (концепція збалансованого харчування, запропонована Гарвардською школою громадського здоров’я) та обговорила з студентами окремі аспекти профілактики аліментарних захворювань, їх особливості в умовах тропічного клімату. Вона також провела зі студентами майстер-клас із визначення показників складу тіла методом біоімпедансометрії за допомогою ваги TANITA (Body Composition Monitor, Model BC-730) та вимірювання зросту ростоміром підлоговим (ДСТУ ГОСТ 16371:206). Під контролем викладачів усі бажаючі мали змогу власноруч попрацювати з приладами та дати гігієнічну оцінку отриманим показникам.



Зважаючи на важливу роль фізичної активності у профілактиці метаболічних порушень захід завершили проведенням активної руханки у форматі «студент-студенту».
Щиро дякуємо ЗСУ за можливість провести захід!
Інформацію підготувала доцент кафедри гігієни та екології Оксана Кушнір















