• Українська
  • English
Аптечка на відпочинок: корисні поради
Аптечка на відпочинок: корисні поради

Аптечка на відпочинок: корисні поради

Літо – чудова нагода для того щоб відпочити, відновити своє фізичне та психічне здоров’я.

Однак напевне однією з найбільш неприємних та непередбачуваних несподіванок під час відпочинку є нездужання. Тому, готуючись до відпочинку, особливо коли він у Вас активний та включає різноманітні мандрівки слід передбачити у своєму багажі «дорожню аптечку». Особливо гостро відчувається необхідність в аптечці при подорожах за кордон, оскільки назви ліків в інших країнах можуть істотно відрізняться від тих, до яких ми звикли у себе вдома. Насправді ж складання такої аптечки є нескладним, але завдяки грамотному підходу ми зможемо забезпечити собі спокійний та безпечний відпочинок.

По-перше, потрібно подбати про сумочку, в яку будуть покладені ліки – вона має бути легкою, міцною і вмістимою. Важливо, щоб ця сумочка не промокала та не пропускала вологи. По-друге, під час подорожі рекомендовано мати при собі засоби першої медичної допомоги, а також деякі безрецептурні лікарські засоби. Люди, які мають хронічні захворювання та потребують регулярного прийому лікарських засобів, безумовно, повинні покласти туди  препарати, які вони постійно приймають.

По-третє, разом з препаратами необхідно не забути покласти  в сумочку інструкції щодо їх застосування, навіть якщо той чи інший препарат добре відомий. І, звичайно, перед поїздкою варто попередньо проконсультуватись з лікарем щодо застосування лікарських засобів.

З числа засобів першої медичної допомоги рекомендується мати при собі:

  • бинт стерильний і серветки стерильні;
  • ватні палички і вату стерильну;
  • антисептик, наприклад, розчин йоду або розчин діамантового зеленого (“зеленка”);
  • бактерицидний пластир;
  • невеликі ножиці.

Рекомендується взяти з собою наступні безрецептурні лікарські засоби:

  • жарознижуючі та знеболюючі – «Парацетамол», «Аспірин», «Цитрамон», «Ібупрофен»;
  • антибактеріальні  – «Бісептол», «Еритроміцин»;
  • необхідно врахувати можливі зміни в незвичному раціоні харчування, які можуть абсолютно несподівано позначитися на роботі Вашого шлунково-кишкового тракту, тому необхідно мати при собі засоби, що використовуються при розладі шлунка чи кишечника – «Активоване вугілля», «Фестал», «Імодіум», «Ніфуроксазид»;
  • протиалергічні – «Фенкарол», «Діазолін» чи «Лоратадин» (будьте уважні,  деякі з них викликають сонливість і сповільнюють реакцію – «Супрастин», «Тавегіл»);
  • при захитувані в транспорті – «Таблетки від захитування та нудоти»;
  • захисний крем від сонця і засіб від сонячних опіків – «Пантенол», «Олазоль» та ін.
  • серцеві краплі, навіть якщо проблем із серцем ніколи не було (на випадок непередбаченої ситуації) – «Корвалол», «Трикардин» тощо.

Якщо ж Вам призначено ліки, до складу яких входять наркотичні анальгетики, то отримати консультацію про правила вивезення з митної території таких перепаратів можна в українській митниці та в консульстві країни до якої Ви плануєте свою подорож.

Звичайно, що це лише орієнтовний список того, що може входити до Вашої «дорожньої аптечки» і він може коригуватись, залежно від умов та місця Вашого перебування, індивідуальних особливостей тощо. Разом з тим не слід також себе надмірно «перестраховувати» та брати непотрібні ліки. Однак, якщо Ви будете мати з собою необхідні ліки, це зменшить дискомфорт при непередбачуваних ситуаціях та покращить якість Вашого відпочинку.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації, доцент Геруш О.В.; асистент кафедри фармації Ровінський О.О.

Корисно знати