• Українська
  • English
«Запитайте жінку, яка нещодавно народила…»
яка нещодавно народила…»

«Запитайте жінку, яка нещодавно народила…»

Якщо запитати жінку, яка нещодавно народила, коли вона планує народити наступний раз, то більшість жінок може зізнатися, що готові народити хоч завтра, але…

Всі вони майже одноголосно стверджують, що їх лякає не сам процес пологів, а дев’ять місяців виношування вагітності.

Насправді, вагітність – період досить складний та тривожний. І тим не менше це не важка затяжна хвороба. Безумовно звичний образ життя слід переглянути, але це не означає, що життя втрачає свої фарби! Вагітність передбачає відмову від роботи? Ні. А від зустрічей з друзями, подорожей, танців, занять сексом, в кінці кінців? Звичайно ж, ні. А якщо так, то чи потрібно взагалі змінювати свій образ життя? Звичайно ж, потрібно!

З настанням вагітності багато жінок перетворюються на «Дуже Вагітних». Вони починають тероризувати своїм положенням оточуючих, просять збігати купити полуниці в зимову ніч або свіженький ананас. Інколи бігають по магазинам, скуповуючи все на своєму шляху, а влітку ходять у светрі, боячись застудитися. Але є і такі жінки, для яких вагітність – не привід падати на диван закриваючи очі. Вони нікому не говорять про свій стан, їдуть в чергову відпустку та роблять вдома ремонт. Однак, і для тих, і для інших категорій майбутніх мам існують певні правила, наслідуючи які можна уникнути багатьох проблем під час вагітності, а також зробити новий стан організму приємним!

Що можна і потрібно робити?

  1. Прислухайтесь до себе. А точніше, – до себе і до малюка. У вас з’явилась печія на певні продукти? Можливо від них варто відмовитись. Ви завжди піднімались по сходах пішки, але розумієте, що тепер вам це не під силу? Звичайно, від таких навантажень слід відмовитися. Вагітність – це дивовижний, навіть містичний стан. Сама природа підказує жінці, що саме потрібно їй та малюку (згадаємо хоча б нестримну тягу окремих вагітних до вживання крейди, мотивовану недостатністю кальцію).Потрібно лише навчитися уважно слухати свій організм.
  2. Харчуватися правильно. Наразі час згадати прислів’я про те, що ми є тим, що ми їмо. Безумовно, прояви раннього гестозу (токсикозу) можуть диктувати свої умови в харчуванні, наприклад, вагітній страшенно захочеться з’їсти пакет чіпсів та запити його кока-колою. Однозначно, сліпо іти на поводу у своїх таких «нестерпних» бажань не варто. Адже збалансоване регулярне харчування вагітної – обов’язкова умова гарного самопочуття жінки та правильного розвитку дитини. «Їсти за двох» звичайно не потрібно (хто взагалі придумав цей вислів???). А ось про вітаміни забувати не варто. Повноцінне харчування допоможу плоду, що розвивається, отримати всі необхідні речовини вже з ранніх етапів його розвитку, коли відбувається закладка всіх його органів та систем. Для того, щоб Ваше харчування було раціональним необхідно: виключити зі свого раціону напівфабрикати та консерванти; готувати їжу з малим додаванням жиру; включати в раціон свіжі фрукти та овочі; їсти регулярно 4-5 разів на день. Також обов’язкого необхідно слідкувати за вагою. Якщо Вам потрібно схуднути, то краще це зробити до вагітності, оскільки вагітність – не час для дієт та голодання. Дієта може викликати  нестачу вітамінів та мінералів, що необхідні для правильного розвитку дитини.
  3. Відпочивати. Мало хто із сучасних людей може дозволити собі таку розкіш, як відпочинок. Але вагітна жінка повинна обов’язково планувати свій день так, щоб якомога більше часу було відведено відпочинку. Тим більше, що на ранніх термінах вагітності жінку супроводжує стан сонливості та апатії. Не обов’язково просто лежати на дивані: прогулянка на свіжому повітрі, відвідування театру або виставки – це також відпочинок! Якомога менше безладних емоцій!
  4. Займатися фізкультурою. Звичайно ж, мова не йде про непомірні фізичні навантаження! Краще всього обрати напрямок, розроблений спеціально для жінок в «цікавому положенні». Йога для вагітних або аквааеробіка для майбутніх мам не лише піднімуть настрій, але допоможуть фізично підготуватися до процесу пологів.
  5. Використання косметики. Повністю підрізані нігті, недоглянуте волосся, заборона будь-якого макіяжу – жах, яким зазвичай лякають майбутніх мам. Не варто вважати, що стрижка є чимось заборонним для майбутньої мами. Якщо до вагітності Ви відвідували салон щомісяця, то і в період очікування малюка не варто відмовляти собі в цьому задоволенні. Навіть якщо Ви хочете пофарбуватись, не варто хвилюватись через шкідливість даної процедури догляду для плода. При вагітності, фарбуючи волосся, досвідчений майстер відступає від шкіри голови кілька міліметрів і фарба не потрапляє на шкіру. Щодо нарощування нігтів, не рекомендується проводити подібну процедуру, оскільки майстри з практичного досвіду відмічають недостатню її ефективність (нігті можуть відпасти через кілька днів).
  6. Робота. Не варто розраховувати на «поблажки» з боку керівництва. У більшості випадків для вагітних нічого не змінюється. Багато майбутніх мам працюють до 30 тижнів вагітності, а деякі їдуть у пологовий будинок прямо з робочого місця. Все залежить від умов праці. При будь-яких проявах ускладнень чи захворювань слід оформити лікарняний листок. Втрачати свідомість на робочому місці – не кращий варіант для вагітної. Не забувайте і про свої права: вагітну жінку не можуть відправити у відрядження (тільки якщо вона сама цього захоче), залучити до нічного чергування та роботи в позаурочний час. Якщо Ви працюєте на шкідливому виробництві, на час вагітності вас зобов’язані перевести в інший відділ. Вагітну також не можна звільнити з роботи. Але все це не знімає з Вас відповідальності за добросовісне виконання своїх професійних обов’язків.

Секс в період вагітності навіть необхідний. У І триместрі до цього питання слід підходити дуже виважено, навіть обережно. У інші періоди вагітності займатися сексом можна скільки завгодно, аж до самих пологів. А секс за два-три навіть корисний, оскільки сперма пом’якшує шийку матки, роблячи її більш еластичною. Це допомагає уникнути розривів шийки матки та промежини. Тимчасову заборону на заняття сексом може накласти лікар у тому випадку, коли виявить ознаки загрози переривання вагітності, передчасних пологів, загострення інфекцій (у тому числі і в майбутнього тата).

Що роботи не можна? Зміна образу життя передбачає прагнення жінки огородити себе від окремих речей, котрі можуть нанести шкоду малюку та самій жінці. Які ж це речі?

  1. Стрес. Сама по собі вагітність є для організму (та і для психологічного стану) в якійсь мірі стресом, але стресом позитивним. Емоційний стан жінки також визначається і гормональним фоном. Огородити себе ковпаком від всієї зовнішньої інформації чи дій, котрі здатні привнести стрес у життя, неможливо. Тому потрібно просто змінити до них ставлення! Потрібно навчитися не хвилюватися з приводу неважливих речей та не брати близько до серця усілякі дрібниці. Допоможе в цьому почуття гумору! Не дивлячись ні на що, слід пам’ятати, що немає нічого дорожчого від життя, що зароджується в вас.
  2. Тютюнопаління. Не дивлячись на те, що всім жінкам відомо, що шкідливі звички під час вагітності є просто недопустимими, багатьом складно відмовитися від них. Хто придумав, що різко відмовитися від куріння під час вагітності не можна? Можливо, самі вагітні, які палять? Достеменно відомо одне: у матерів, котрі палять, ризик народити недоношену дитину складає 50%. Також є висока ймовірність самовільного викидня. А вже плід низької вагової категорії та порушення стану фето-плацентарного комплексу є практично стовідсотковими ускладненнями перебігу вагітності у мам, що палять. Що робити, якщо у Вас «немає сил відмовитися від куріння»? Уявіть собі малюка за гарненькими рожевими щічками, якому ви підійшли і видихнули в обличчя тютюновий дим. Жахіття! А якщо Ви палите під час вагітності, то всі ці отруйні речовини потрапляють у кров Вашої дитини. Подумайте про свого малюка, котрий задихається в той час, коли Ви нібито насолоджуєтесь. І не втішайте себе тим, що відмова від паління є дуже шкідливою. Шкідливість від паління наносить незрівнянно більшу шкоду вашій дитині. А якщо так, то потрібно докласти всіх зусиль і покінчити раз і назавжди зі шкідливими звичками.
  3. Наркотики. Вживання наркотиків призводить до серйозних ускладнень як для матері, так і для плода. У вагітної можливу виникнення судом, розрив судин головного мозку, інфаркт міокарда, гіпертензія, порушення нормального ритму серцебиття, аритмії, смерть. При внутрішньовенному введенні підвищується ризик захворювання на вірусний гепатит та СНІД. Наркомани часто страждають захворюваннями, що передаються статевим шляхом (гонорея, хламідіоз, сифіліс та ін.). Вагітність доволі часто завершується самовільним викиднем або передчасними пологами. Якщо мати вживає наркотики, відбувається внутрішньоутробна затримка росту плода, гіпоксія плода, вроджені аномалії: мікроцефалія, атрезія тонкої кишки, дефекти розвитку кінцівок, крововиливи у головний мозок. Можлива внутрішньоутробна загибель плода. Якщо навіть дитинка народжується живою – вона н6ароджується з наркотичною залежністю. Дослухайтеся до цих фактів! Вибір за Вами!
  4. Засмага та холод. Дізнавшись про вагітність, звичайно не варто закутатися в паранжу. Але і про звичку «шкваритися» на сонці задля гарної засмаги слід забути. Все повинно мати міру! Якщо хочеться трошки поніжитись на сонці, то краще зробити це ввечері. А ось опівдні приймати виснажуючи сонячні ванни не можна не лише вагітним, але і всім людям взагалі! Зустрічі та спілкування з друзями підуть лише на користь. Можна поїхати кудись на вихідні. Виключення складають лише сильна жара та ожеледиця. В жару не рекомендується проводити багато часу на вулиці, оскільки це може призвести до перегрівання плода. В ожеледицю можна впасти, і тоді лише один Бог знає, що станеться з дитиною. В період епідемій грипу слід уникати людних місць, таких як кінотеатри, ресторани, кафе, гіпермаркети та ін.

Окремо хотілося б зупинитись на прийомі лікарських засобів, оскільки це самий важливий момент під час вагітності. Якщо раніше при найменших проявах хворобливості Ви брали до рук таблетки, краплі та спреї, то зараз від них варто відмовитись. Перед прийомом будь-якого засобу уважно вивчіть інструкцію, особливо розділ з про показами, а також проконсультуйтесь зі своїм лікарем-перинатологом. Ви дуже здивуєтесь, коли дізнаєтесь як мало лікарських засобів можна приймати майбутнім мамам. У І триместрі вагітності слід відмовитись від будь-яких таблеток, оскільки саме в цей період відбувається формування органів і систем малюка. Будь-яке медикаментозне втручання може призвести до патології у розвитку плода. На маленьких термінах завжди попереджуйте лікарів про свою вагітність. З обережністю слід відноситись до прийому різних БАДів. Навіть якщо на упаковці написано «для вагітних», проконсультуйтесь спочатку з лікарем. Особливу вагу необхідно звернути на прийом фолієвої кислоти. Цей вітамін забезпечує необхідну швидкість росту та розвитку майбутньої дитини, особливо на ранніх термінах вагітності. Дефіцит фолієвої кислоти при вагітності суттєво підвищує ризик вроджених вад розвитку у плода, а саме дефектів нервової трубки (незрощення дужки хребця), гідроцефалії, аненцефалії, а також гіпотрофії та недоношеності. Для попередження порушень розвитку нервової трубки у плода вагітна повинна щоденно отримувати не менше 800 мкг фолієвої кислоти, бажано було б розпочати цей прийом ще за 3 місяці до настання вагітності. Якщо у жінки в минулому вже народжувалася дитина з такими дефектами – дозу вітаміну необхідно збільшити до 4мг на добу. Такі вади розвитку, як заяча губа та вовча паща, також можуть бути наслідком дефіциту фолієвої кислоти. Необхідно відмітити також, що фолієва кислота засвоюється краще, ніж її природний аналог (фолат), що міститься в зелених листяних овочах, бобах, спаржі, цитрусових.

ДО ЛІКАРЯ!!!

Чим раніше Ви звернетесь до лікаря і «зареєструєте» свою вагітність, тим краще. Цей крок дозволить уникнути неприємних «сюрпризів», адже вона будуть віднайдені ще до того, як проявлять себе. Кожний етап вагітності супроводжується певними ризиками. Саме їх і відслідковують лікарі: у І триместрі (до 13 тижнів) – вагітність, що не розвивається, загроза викидня, ранній гестоз, загострення вірусних або бактеріальних інфекцій (до прикладу, цитомегаловірус, геніальний герпес, хламідіоз, уреаплазмоз), а також супутні хвороби мами, якщо вони мають місце(гломеруло-, пієлонефрит, захворювання судинної, дихальної систем, порушення функції щитовидної залози, цукровий діабет); у ІІ триместрі (з 13 до 26 тижнів) – загроза пізнього викидня, вади розвитку малюка, загострення інфекційних та хронічних хвороб мами, прееклампсія, плацентарна недостатність, істміко-цервікальна недостатність, серйозні відхилення у розвитку малюка; в ІІІ триместрі (з 26 до 40 тижнів) – шийкова недостатність, загроза передчасних пологів, плацентарна недостатність, загострення хвороб мами, прееклампсія. Успіх виношування вагітності принципово залежить від взаєморозуміння та довіри між вагітною та лікарем-перинатологом, що веде дану вагітність. Чим раніше до Вас прийде усвідомлення того, що лікар – це не Ваш заклятий ворог, а друг, порадник, соратник, оскільки у вас єдина мета – виношування, народження здорової дитини та збереження життя і здоров’я мами при цьому, тим кращий результат вашої сумісної праці та щоденних переживань Ви отримаєте у підсумку.

Комфортної Вам вагітності, вдалих пологів та гарненьких здорових немовлят!

Матеріал підготувала: к.мед.н., доцент кафедри акушерства та гінекології факультету післядипломної освіти Лариса Ринжук.

Корисно знати