• Українська
  • English
Допомагаю маленьким пацієнтам перемагати хворобу
Допомагаю маленьким пацієнтам перемагати хворобу

Допомагаю маленьким пацієнтам перемагати хворобу

ВИПУСКНИК БДМУ. Гнатюк Михайло Георгійович, завідувач відділення кардіоонкогематології Чернівецької обласної дитячої лікарні, лікар вищої категорії, співавтор підручника “Дитяча онкологія”, автор більш ніж 30 наукових статей, активний учасник Фонду “Подаруй дитині життя”, лауреат премії Чернівецької міської ради ім. Б.Л. Радзіховського.

Відділення каордіоонкогематології обласної дитячої клінічної лікарні… Щоденно, щогодини батьки та діти щосили чіпляються за соломинку життя… А поруч завжди лагідна та щира посмішка лікаря. Цей спокій та оптимізм у очах дають надію на одужання багатьом маленьким пацієнтам. Щирість та нескінченна віра – ось запорука успішного випускника нашого закладу, лікаря від Бога – Михайла Гнатюка.

Медицина – це моя робота на все життя

– Скажу відверто, не думав поєднувати своє життя з медициною. Як більшість моїх ровесників, я хотів здобувати військову професію (вона тоді була в найбільшій пошані). Тому “потягнуло” мене до військової служби. Не вийшло спершу. Нічого, думаю, спробую ще раз. А щоб час не втрачати, заніс документи до Чернівецького медичного училища. Після отримання середньої медичної освіти, зрозумів, що медицина – це моя робота на все життя. Вже не вагаючись, вирішив продовжувати навчання в медичному інституті.

Саме вчителі медичного інституту навчили нас необхідності постійно поглиблювати свої знання, багато часу приділяти практичним навичкам, зрештою, навчили нас любити, поважати кожного свого пацієнта.

Ой, як воно нам потім знадобилося! Особливо тим, хто присвятив себе дітям. Звичайно, в процесі лікування особистий контакт лікаря і хворого вкрай необхідний, а коли твоїм пацієнтом є ще й дитина, то увага ця повинна бути особливою, адже для дитини ти маєш бути не лише професіоналом, а справжнім Другом.

…викладачі медичного інституту вчили  постійно поглиблювати свої знання, багато часу приділяти практичним навичкам, зрештою – навчили нас любити і поважати кожного свого пацієнта

У моїй багаторічній практиці лікаря-гематолога чимало тому підтверджень. Зі студентської лави виніс тверде переконання в тому, що набуті знання необхідно постійно удосконалювати, постійно знайомитися з новинками вітчизняної та зарубіжної медичної практики, намагатися втілювати їх у своїй роботі заради життя людей, престижу обраної професії.

Варто відзначити, що мені в житті таланило на зустріч зі справжніми медиками, фахівцями своєї справи, у яких із задоволенням запозичував необхідні для лікаря навички. Лікарем з великої букви можу назвати колишнього завідувача нашого відділення Олексюк Галину, яка виховала цілу плеяду молодих, талановитих лікарів – Р. Андрійчука, Т. Крецу, О. Кухту та багатьох інших.

Працюючи в обласній дитячій клінічній лікарні, пройшов шлях від чергового постового медичного брата до завідувача відділення кардіоонкогематології, є співавтором книг з дитячої онкогематології, маю багато наукових статей. Постійно співпрацюю з Фондом “Подаруй дитині життя”, організованим Францом Карловичем Федоровичем за підтримки всіх небайдужих людей, які відгукнулися на заклик благодійників заради допомоги дітям, хворим на лейкемію та рак.

 Основна мета – допомогти маленьким пацієнтам перемогти хворобу

Упродовж всієї своєї медичної практики ставлю собі за мету – допомогти маленьким пацієнтам перемогти хворобу, дати їм шанс на одужання. Адже діти – це наше майбутнє, і заради їх усмішки, радісного сміху варто жити на світі! Хто знає, може, хтось із пацієнтів стане лікарем, буде продовжувати вже хорошу традицію – творити добро на Землі!

Розмову записав, Сергій Сажин, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ

Корисно знати