• Українська
  • English
Скажемо ГРВІ та грипу – НІ!

Скажемо ГРВІ та грипу – НІ!

Грип і нова коронавірусна інфекція COVID-19 мають багато спільного. В обох випадках розвивається гостре респіраторне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, схожа клінічна картина. Хвороба може мати як легкий перебіг, так і з розвитком тяжких ускладнень та навіть ризиком смерті.

Давайте ж розберемося, чи існує різниця між цими вірусними захворюваннями – причинами епідемій?

Збудниками грипу є віруси трьох типів: А, В і С. Віруси грипу В і С викликають лише поодинокі захворювання, у той час як вірус типу А найчастіше стає причиною епідемічних і навіть пандемічних спалахів хвороби.

Цьогоріч ВООЗ передбачає циркуляцію таких вірусів:

A/Guangdon-Maonan/SWL1536/2019(H1N1)pdm09;

A/HongKong/2671/2019(H3N2);

B/Washington/02/2019(B/Victorialineage);

B/Phuket/3073/2013(B/Yamatagelineage).

Грип має симптоми схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим, тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастіше ускладнення грипу – пневмонія,  яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень даного захворювання.

Джерело інфекції –  хвора людина. Особливо “небезпечними” є хворі на початку захворювання. Вірус виділяється з крапельками слизу при розмові, кашлі, чханні до 4-7 днів хвороби, при ускладненні пневмонією – до 10-12 днів хвороби.

Механізм передачі – повітряно-крапельний. Під час кашлю та чхання велика кількість збудника потрапляє у повітря, а звідти – в дихальні шляхи людей, які оточують хворого. Особливо легко можна заразитися в місцях великого скупчення (громадський транспорт, кінотеатри, театри, школи та дитячі садки, ресторани). При появі перших симптомів (підвищення температури тіла, біль у горлі, кашель, нежить) не варто виходити з дому.

Типовий перебіг грипу: хвороба починається гостро, з наступним підвищенням температури тіла до 38,5-40,0 С, головного болю, переважно в лобовій і скроневих ділянках, надбрівних дугах, болю при рухах очних яблук, в м’язах, суглобах, слабкості, розбитості. Разом з цими скаргами хворі вказують на сухий болісний кашель, подряпування за грудниною, закладеність носа. Згодом приєднується порушення сну, запаморочення голови, нудота, блювання, носові кровотечі, падіння артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно.

Лікування грипу та ГРВІ відбувається симптоматично, у разі відсутності ускладнень слід продовжувати лікування вдома до зникнення симптомів, у випадку погіршення стану хворого не зволікайте з госпіталізацією, викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся до свого сімейного лікаря!

Диференційна діагностика. Варто знати основні відмінності між грипом, простудними захворюваннями, та актуальним на даний час захворюванням – COVID-19.

Симптоми COVID 19 Простудні захворювання ГРИП
Підвищення температури Часто Рідко Часто
Втома Часто Іноді Часто
Кашель Часто Незначно Часто
Чхання Іноді Часто Немає
Болі в суглобах Рідко Часто Часто
Нежить Іноді Часто Іноді
Біль у горлі Іноді Часто Іноді
Діарея Рідко Немає Іноді
Головний біль Іноді Рідко Часто
Задишка Іноді Немає Немає

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику:

  • діти до 5 років;
  • вагітні жінки;
  • люди з надмірною вагою тіла;
  • люди старше 65 років;
  • хворі на цукровий діабет;
  • хворі на хронічні захворювання серцево-судинної та дихальної системи.
  • Крім того, існують професійні групи ризику:
  • медичні працівники;
  • вчителі й вихователі;
  • продавці;
  • водії громадського транспорту;
  • усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Профілактика.

Найефективнішим засобом профілактики є щорічна вакцинація – це специфічна профілактика. Вакцина захищає від усіх штамів грипу, є безпечною й ефективною. Найкращий час для вакцинації – напередодні грипозного сезону (вересень-жовтень). Якщо такої можливості немає, то можна вакцинуватися і впродовж всього сезону. Імунітет зберігається 6-12 місяців.

Також існує неспецифічна профілактика  – коли людина власними силами може вберегти себе від захворювання на грип та ГРВІ. Для цього потрібно уникати скупчень людей, при необхідності користуватися одноразовими масками, регулярно проводити провітрювання та вологе прибирання приміщення; повноцінно харчуватися із споживанням продуктів, багатих вітамінами та мікроелементами; уникати перевтоми, загартовуватися, займатися спортом, більше ходити пішки та дотримуватися правил гігієни.

Пам’ятайте! Звичайне миття рук захищає не лише від грипу та нової коронавірусної інфекції COVID-19, а й від інших небезпечних захворювань.

Отже, аби “підготуватися” до сезону грипу та ГРВІ у повному обсязі, необхідно зробити щеплення від грипу, запастися масками й антисептиками; варто також уникати скупчень людей, добре харчуватися та не перевтомлюватися.

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові!

 

Матеріал підготувала:

Баланюк Ірина, к.мед.н., асистент кафедри

внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати