• Українська
  • English
Збираєтеся за кордон – не забудьте про малярію
Збираєтеся за кордон – не забудьте про малярію

Збираєтеся за кордон – не забудьте про малярію

ВАРТО ЗНАТИ. Мине ще кілька тижнів і почнеться пора відпусток та подорожей до різних куточків світу в пошуках нових вражень та гострих відчуттів. Тому, щоб окрім сувенірів та приємних спогадів про поїздку не привезти додому ще й купу проблем зі здоров’ям, слід пам’ятати про небезпеку під назвою “Малярія”.

Це захворювання викликається одноклітинним організмом – малярійним плазмодієм, який передається від хворої чи просто інфікованої людини до здорової під час укусу самки комара роду Anopheles. Найбільша розповсюдженість комарів цього роду спостерігається в країнах Африки, Центральної та Південної Америки, Азії, Океанії та в деяких країнах СНД, тому перед тим, як перетнути кордон, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем щодо профілактики малярії.

Малярія – це інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням печінки, селезінки, руйнуванням еритроцитів, періодичними нападами гарячки, а також схильністю до рецидивів.

Симптоми

Часто першими ознаками малярії може бути нездужання, слабкість, розбитість, головний біль, біль у м’язах, суглобах, попереку, сухість в роті. Потім періодично різко підвищується (може досягати 40-41 градусів Цельсія) та різко знижується до норми температура тіла, хворого вкриває рясним потом, з’являється нудота, блювота, пронос, кашель, можливе марення. Також розвиваються значні порушення з боку нервової, серцево-судинної та інших систем органів. При тяжкому злоякісному перебігу хвороба може закінчитися смертю.

Малярія може бути досить небезпечною, але якщо вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою з приводу лікування, а ще краще – за консультацією спеціаліста щодо попередження хвороби, то її можна уникнути або хоча б полегшити перебіг і прискорити одужання. Тож не полінуйтесь і зверніться за консультацією до епідеміологів та інфекціоністів, отримати препарати для профілактики малярії.

Профілактика

Крім медикаментозної профілактики, призначеної лікарем, потрібно здійснювати й інші запобіжні заходи. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок, та вночі. У цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла ( комбінезони, одяг з довгими рукавами, довгі брюки тощо). Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в сутінках, для попередження нападу комарів потрібно обробляти аерозолями, змащувати спеціальними кремами чи спиртовими розчинами, які містять репеленти – речовини, котрі відлякують комарів.

У сутінки бажано перебувати в приміщенні , недосяжному для проникнення комарів, оснащеному кондиціонером. Для попередження проникнення комарів до приміщення двері й вікна повинні мати захисні сітки. Спати слід під сітчастою запоною, краї якої треба старанно заправити під матрац. При виявленні комарів, що залетіли до помешкання, їх слід знищити механічно чи за допомогою аерозольних інсектицидів (речовин, які вбивають комарів) чи антимоскітних спіралей. Житлові приміщення рекомендується щоденно ввечері обробляти аерозолем з інсектицидом рослинного походження. Після його застосування протягом 20-30 хвилин приміщення треба провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей. Доцільно також обробляти інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів). Не рекомендується користуватися духами, одеколонами та іншими подібними засобами, запах яких міг би привабити комарів.

Отже, дотримання лікарських порад з приводу медикаментозного попередження малярії та чітке і ретельне виконання правил її профілактики допоможе вам без проблем і без загрози для життя та здоров’я насолоджуватися принадами райських куточків екзотичних тропічних країн. Тому особиста уважність, обізнаність та настороженість це перший крок до збереження здоров’я та гарного відпочинку.

Матеріал підготувала: Ірина Баланюк, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ

Корисно знати