• Українська
  • English
Дотримуйся своїх цінностей

Дотримуйся своїх цінностей

*Матеріал з посібника «Аптечка психологічної самодопомоги» з Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської

 

Цінності визначають, якою людиною ти хочеш бути, як хочеш ставитися до людей, що оточують, і світу, яким сенсом хочеш наповнити своє життя.

Цінності найбільш  важливі для емоційної стійкості.

Як показує життя, ми не можемо повністю впливати на свою долю. Є й буде багато чинників, що заважатимуть нам жити так, як хочеться. Або взагалі заважатимуть жити.

Але якщо в тебе є цінності, ти не втратиш сенсу прокидатися, вставати й рухатися далі. У тебе завжди буде відповідь, заради чого ти стараєшся й не опускаєш рук.

Як визначити цінності й що з ними робити?

  • Подумай, якою людиною ти хочеш бути? Запиши собі три-чотири якості. Сміливість? Щедрість? Наполегливість? Відданість? Обирати тобі. Можливо, тебе захоплює якась людина – можна підгледіти якості в неї.
  • З часом і досвідом цінності можуть змінюватися, це нормально.
  • Подумай, які події ти хочеш пережити у своєму житті? Які стосунки з людьми хочеш би мати? Якою людиною треба бути і як жити, щоб переживати таке? Відповідь на це запитання допоможе сформувати цінності.
  • Подумай, як будувати стосунки і з якими людьми, щоб це відповідало твоїм цінностям. Пригадай, як спілкуєшся з тими, хто тебе оточує. Чи це відповідає тому, якою людиною ти хочеш бути? Як ти можеш спілкуватися з новими людьми відповідно до цінностей?
  • Склади план дій на наступний тиждень: що ти будеш робити, щоб наблизити себе до своїх цінностей, що казатимеш? Пиши чесно, реалістично. Те, що точно зможеш зробити. Почни з маленьких кроків.

Як бачиш, цінності додають орієнтири й сенси. Рух по життю згідно з цінностями робить його більш насиченим і цікавим. Навіть у найважчі часи.

Комунікаційні платформи всеукраїнської програми ментального здоров’я

 

Спеціальна сторінка – http://howareu.com

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program

Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program

YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program

Twitter – https://twitter.com/howareuprogram

Telegram – https://t.me/howareu_program

TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program

 

Корисно знати