• Українська
  • English
Фототерапія
Фототерапія

Фототерапія

Фототерапія давно і ефективно використовується у неонатальних відділеннях для лікування гіпербілірубінемії в новонароджених.

Використання фототерапії для лікування жовтяниці за рахунок своєї безпечності дозволило різко зменшити потребу у використанні оперативного втручання з проведенням замінного переливання крові до 4% та зменшити вірогідність розвитку ускладнень неонатальної жовтяниці.

Дія фототерапії полягає в фотоізомеризації непрямого білірубіна – претворення його в водорозчинну форму, який не є токсичним для центральної нервової системи. Для проведення фототерапії використовують спеціальні лампи з довжиною хвилі 410–460 нм.

На сьогодні існують наступні методи проведення фототерапії:

– Класична фототерапія  за  допомогою  батареї  ламп,  яка  є найбільш ефективною.

– Волоконно-оптична фототерапія за  допомогою  матрацика або пелюшки.

– Світлодіодних ламп фототерапії.

– “Інтенсивна” фототерапія  з  використанням  кількох  джерел світла.

– “Плямиста” фототерапія з  використанням  галогенних  джерел світла.

Практичні аспекти проведення фототерапії:

– Лампа для  проведення  фототерапії  встановлюється  якомога ближче до дитини (згідно інструкції виробника).

– Дитина повинна бути повністю роздягнена. Немає необхідності прикривати хлопчикам калитку світлонепроникною пов’язкою.

– Під час проведення фототерапії очі дитини захищають окулярами або світлонепроникною пов’язкою.

– При використанні  одного  джерела  світла  доцільно  міняти положення  тіла  дитини (бажано після кожного годування) для того, щоб опромінювалася максимальна поверхня тіла новонародженого.

– Для  отримання  ефекту  від  фототерапії  її слід проводити безперервно, окрім періодів годування дитини.

– При вираженій гіпербілірубінемії доцільно перейти до проведення інтенсивної  фототерапії з використанням принаймні 2 джерел світла: лампа фототерапії та/або фотоматрасик. В разі відсутності кількох джерел світла для збільшення поверхні опромінювання можна закрити бокові стінки ліжечка або інкубатора фольгою або білою тканиною.

– Якщо під час проведення  фототерапії  дитина  отримує інфузійну терапію або годується зцідженим грудним молоком, доцільно підвищити обсяг рідини, що вводиться, та/або молока на 10% від обсягу добової потреб.

Під час проведення фототерапії необхідно продовжити лікування основного або супутнього захворювання.

Під час проведення фототерапії необхідно звертати увагу на можливі її ускладнення для своєчасного їх усунення:

– Діарея

– Опіки

– Дегідратація

– Висипки на шкірі

– Знебарвлені випорожнення та темна сеча

– Синдром бронзової дитини

– Бульозні ураження шкіри

– Перегрівання.

Перед проведенням фототерапії батькам або опікунам слід надати усну та/або письмову інформацію щодо фототерапії.

Показання до фототерапії в залежності від рівня загального білірубіну в сироватці крові та терміну гестації визначає лікар.

Моніторинг під час фототерапії: лікарі проводять оцінку клінічного стану новонародженого з жовтяницею не рідше 3 разів на добу.  При цьому слід  пам’ятати, що:

– під час фототерапії відбувається швидке зникнення жовтяниці з шкірних покривів дитини, тому забарвлення шкіри не відтворює наявного рівня гіпербілірубінемії під час фототерапії і протягом 24 годин після її припинення

– під час фототерапії рекомендується підтримувати температуру тіла дитини  в межах 36,5-37,5 C та здійснювати її контроль кожних три години

– необхідно  здійснювати контроль ваги дитини не рідше 1 разу на добу та контроль діурезу.

– грудне вигодовування  продовжити на вимогу без нічної перерви не рідше 8 разів на добу

Лабораторний контроль:

– У випадку ранньої та/або “небезпечної” жовтяниці проводити повторне визначення загального білірубіну сироватки(ЗБС) крові через 4-6 годинпісля початку фототерапії, а надалі – залежно від результату ЗБС та клінічного стану дитини. В нормі фототерапія супроводжується зниженням загального білірубіну сироватки на 20-35 мкмоль/л або зниженням інтенсивності  приросту нижче рівня, що  вимагає  замінної  трансфузії  протягом  4-6  годин від початку  фототерапії. В протилежному випадку слід розглянути питання про неефективність фототерапії та перейти до інтенсивної фототерапії або замінного переливання крові.

– У випадку ускладненої “фізіологічної” жовтяниці або пролонгованої (затяжної) жовтяниці питання про повторне лабораторне обстеження вирішується індивідуально в кожному випадку залежно від клінічного стану та лабораторних показників дитини.

Тривалість та припинення фототерапії вирішується індивідуально згідно положень наказу МОЗ України № 225.

У випадку задовільного клінічного стану дитини фототерапію слід проводити за умов спільного перебування матері та дитини.

Матеріал підготували: професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Колоскова О.К., доцент Колюбакіна Л.В. та асистент Власова О.В.

Корисно знати