• Українська
  • English
Вибір дитячих колясок
Вибір дитячих колясок

Вибір дитячих колясок

ОХОРОНА МАТЕРИНСТВА І ДИТИНСТВА. Очікування новонародженої дитини в сім`ї завжди було і залишається радісним, тремтливим, сповненим надій, планів і конкретних дій. Особливо якщо це стосується молодого подружжя, очікування першої дитини.

Хтось готує дитячу кімнату або куточок, хтось читає книги по догляду за дитиною, а хтось частіше заглядає в дитячі магазини вибираючи для своїх найдорожчих чад найкрасивіший одяг, ліжечка, дитячі коляски. І вибір цей доволі складний. Наші очі розбігаються від розмаїття кольору, форм та дизайну. Як зробити правильний вибір? Як не помилитися? Як зробити так, щоб було найкраще?

Як показує життєвий досвід при виборі дитячої коляски який-небудь з її параметрів обов’язково не буде вас влаштовувати. Чи це конструкція коліс або глибина люльки, відсутність додаткової корзини для продуктів або склад матеріалу тощо. Необхідно розуміти, що нічого ідеального в житті не існує. Тому краще відразу розставити пріоритети і визначитися, що для вас найважливіше, а без чого можна і обійтися, або чимось замінити.

Критерії вибору коляски

На сьогоднішній день існує 5 найвагоміших критеріїв які слід враховувати при виборі дитячих колясок.

1. Зручність і безпека для дитини.

Даний критерій рекомендуємо розмістити на першому місці, оскільки безпека найдорожчого нашого чада є поза сумнівом. Отже, на що слід звернути увагу:

Конструкція спального місця коляски повинна забезпечувати правильне формування хребта. Дно люльки має бути строго горизонтальним. Навіть у розкладних варіантах колясок для дітей від 6 місяців. Власне люлька, де буде перебувати дитина, з міркувань безпеки повинна бути досить глибокою. Це буде особливо актуально, коли дитина підросте і зможе самостійно сидіти – в цьому випадку при низьких бортах може занадто нахилитися і випасти. З цією ж метою “робоче місце” дитини повинне бути укомплектоване зручними ременями безпеки і переднім “бампером”, тобто спеціальною поперечиною, яка не дозволяє малюку сидячи випасти при русі на вибоїнах або по похилій площині.

Колісні пари або кожне з коліс коляски окремо повинні бути обладнані гальмівними пристроями або фіксаторами, що важливо для безпеки при паркуванні транспортного засобу на ухилі.

У районах з прохолодними зимами коляска повинна бути досить утеплена, або повинна мати достатній внутрішній об’єм, щоб тепло одягнений малюк міг в неї поміститися і плюс вистачило б місця для утеплення його ковдрою.

Доцільніше віддавати перевагу варіантам з перекидною ручкою, які за рішенням батьків дадуть можливість дитині або милуватися навколишнім пейзажем, або спілкуватися з батьками.

У колясках-трансформерах бажана наявність регулюючої підніжки для ніг. Якщо дитина перебуває в горизонтальному положенні, то можна буде і підніжку встановити горизонтально, щоб ноги не звисали і кровообіг у них не порушувався, а якщо сидить – відповідно, опустити підніжку.

Зазвичай слід звертати увагу на який вік розрахована коляска. Коляска для немовляти в перші місяці життя повинна бути з жорстким дном, досить високою і прохідною. А ось півторарічній дитині спати на вулиці зовсім не обов’язково. Для нього, навпаки, важлива мобільність, можливість самому на прогулянці катати колясочку і сідати в неї, тому і вимоги до неї зовсім інші. Комфорт та безпека. В гарній колясці дитині зручно і в спеку, і в холод. У неї – обов’язково м’який хід, надійні ремені безпеки, вона не видає скрипу або тріскоту при русі.

2. Умови експлуатації коляски.

Мається на увазі місцевість, в якій буде використовуватися дитячий транспортний засіб. Щоб краще зрозуміти – подумки уявіть собі маршрут щоденної прогулянки зі своїм малюком. Починається з квартири (будинку); користування ліфтом і сходами; дорожні умови при прогулянці – асфальт або грунтове покриття, бордюри, переходи, можливі рейкові магістралі, відвідування магазинів, ринків. Крім того прикиньте, де буде зберігатися коляска, – якщо площа квартири невелика, це також потрібно буде врахувати. Уявили? Звідси перший висновок: габарити і ходова частина коляски мають відповідати умовам експлуатації. Більш точніше за габаритами коляска повинна проходити у двері, ліфт та інші прорізи, поміщатися в місці зберігання.

Неминучість використання сходинок посилює вимоги до габаритів і ваги коляски – чим вона важча тим важче з нею управлятися; чим довший сходовий марш і чим частіше бувають проблеми з ліфтом – тим більше аргументів на користь легкої коляски для малюка.

Врахуйте, що з триколісними колясками буде складніше управлятися на сходинках, але зате нею легше маневрувати і розмістити в малогабаритному ліфті – можна поставити по діагоналі;

Відсутність по ходу проходження хороших асфальтованих доріг, зручних під’їздів до звичних для вас магазинам, велика кількість бордюрів, вибоїн та інших перешкод є вагомим аргументом віддати перевагу варіантам з гумовими (а не пластиковими) колесами і ресорами (або ременями), а не пружинами. Такі “засоби пересування” володіють більш м’яким ходом, більшою маневреністю, а також дозволяють легше долати різні перешкоди.

Чим більше діаметр колеса – тим менше тряска; гумові колеса дають велику прохідність і більш плавний хід; подвійні пластикові колеса в умовах експлуатації по бруду і снігу швидко забиваються.

3. Кількість коліс дитячої коляски.

Ми бачимо класичні чотириколісні моделі або відносно нові триколісні моделі. Чотириколісні коляски більш стійкі бо закони фізики ніхто не відміняв: чим більше точок опори – тим стійкіше об’єкт. Звідси очевидний висновок: триколісний варіант буде більш життєздатний в міських умовах на прямих, хороших асфальтованих дорогах, але не в умовах бездоріжжя.

Примітка: додаткову складність при експлуатації трьохколісного екземпляра складе відсутність спеціальних сходнів (пандусів), за якими ви зможете потрапити в магазин, поліклініку та ін., оскільки сходинки стануть перешкодою. Багатоколісні коляски – це коли ходова частина коляски оснащена декількома подвійними парами коліс (максимум може бути вісім коліс). Такі моделі позиціонуються виробниками як більш стійкі. Недолік – сніг і бруд їх головні вороги.

4. Компактність.

Це здатність коляски складатися для подальшого її транспортування. Розбірні дитячі коляски класичного типу – люльки. Для перевезення в автомобілі більш-менш пристосовані, тому розбираються на окремі елементи: корзина знімається, шасі складається. Для транспортування в громадському транспорті за рахунок своє габаритності незручні.

Легко складаються дитячі транспортні засоби – коляски-трансформери, прогулянкові коляски, коляски типу “тростинка” або “книжка”. Трансформери, як правило, здатні складатися навпіл та знімаються колеса. У такому вигляді даний виріб легко поміщається в багажнику автомобіля, але для громадського транспорту це не підійде. Прогулянкові варіанти при необхідності здатні або складатися навпіл (коляски-книжки), або – уздовж (коляски-тростинки). У такому вигляді їх нескладно помістити і в багажник авто і в громадський транспорт.

Щодо переміщення в громадському транспорті коляска “тростина” менш зручна в складеному вигляді, ніж “книжка”. Доводиться ставити її на підлогу однією парою коліс, а друга пара у цей час буде у вас під носом. Також зовсім незручно ставити в авто, або в приміщенні (доведеться одягати накидку від бруду). А якщо при цьому у вас ще й дитина на руках, а колеса брудні від вуличної сльоти. Повірте мені, привід для роздратування є. Спробувати ж якось її поставити  вертикально до стінки теж навряд чи вийде – нижня пара коліс буде “їхати” і бруднити все навколо.

Компактність – це критерій вибору дитячої коляски, який необхідно врахувати тим, хто часто буде користуватися транспортом.

5. Додаткова функціональність.

Мова йде про другорядні зручності, які, тим не менш, роблять експлуатацію колясок більш комфортною. Перерахую основні:

Змінна геометрія ручки коляски, що дозволяє регулювати її по висоті. Досить зручно для батьків різного зросту.

Наявність на ручці спеціальних пластмасових виїмок під пальці також покращує ергономіку – зручніше триматися і не ковзає.

Наявність знімних коліс значно спрощує догляд за нею та зберігання в чистоті. Адже зручніше буде залишити коляску в передпокої, зняти і вимити колеса у ванній, а вже після цього “відбуксирувати” засіб на його “місце стоянки” в квартирі.

Знімний чохол кузова люльки буде дуже зручний для прання – відстебнув, завантажив у пральну машину – отримав задоволення.

Укомплектованість спеціальним кошиком для продуктів є вельми важливою перевагою для мам які планують разом з малюком займатися покупками, полегшуючи їх транспортування.

Деякі дитячі коляски крім стаціонарної корзини для продуктів комплектуються і додатковими сумками з плечовим ременем. Слід сказати, що це також дуже зручний аксесуар. У ньому можна тримати купу різних корисних (І даремних) дрібниць. І найголовніше, його зручно взяти з собою, просто повісивши на плече, припустимо, при відвідуванні поліклініки або магазину. Плечовий ремінь сумки оснащений заклепками для фіксації даної сумки в “похідному режимі” на ручці коляски-таким чином можна завжди тримати під рукою різні корисності речі (воду для пиття, змінний одяг, аварійний памперо тощо).

Увага! Ніколи не залишайте дитину в колясці одну! Приємних прогулянок!

Важливим є наявність в комплекті коляски протимоскітної сітки і дощовика, обладнаного спеціальним віконцем для вентиляції.

Для завзятих автолюбителів доцільно буде розглянути варіанти колясок з дитячим автокріслом – так звані “три в одному”.

Визначившись з моделлю коляски, не варто поспішати оплачувати покупку. Спочатку потрібно ретельно оглянути її на наявність дефектів і, по можливості, випробувати в дії – скласти-розкласти, підняти, перекинути ручку, покачати, пристебнути-відстебнути деталі. Адже надалі мамі доведеться проробляти все це практично в “похідних” умовах. Необхідно перевірити не “шатаються” колеса при їзді, чи не веде коляску в бік, причому, пневмоколеса для цієї процедури повинні бути накачаними.

Після оплати потрібно обов’язково взяти чек, який гарантує покупцю у випадку виявлення прихованих дефектів, поміняти або навіть повернути коляску в магазин.  Не слід нехтувати безпекою своєї дитини.

Такі основні критерії, якими слід керуватися, здійснюючи вибір дитячої коляски для свого малюка.

Матеріал підготувала: Наталія Ковтюк, доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини

Корисно знати