• Українська
  • English
4 липня – День судового експерта України
4 липня – День судового експерта України

4 липня – День судового експерта України

ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО. Від імені ректорату Буковинського державного медичного університету щиро вітаємо судово-медичних експертів, співробітників кафедри судової медицини, а також всіх експертів різних фахів, які професійно займаються судово-експертною діяльністю з професійним святом – Днем судового експерта.

Вітаючи всіх вас зі святом, бажаємо щастя, здоров’я, творчої наснаги, мудрості та рішучості, нових ідей, натхнення у всіх ваших справах та починаннях. Нехай удача та успіхи будуть Вашими постійними супутниками, а родинне тепло і затишок допомагають у виконанні почесного і відповідального професійного обов’язку.

Кафедра судової медицини та медичного правознавства БДМУ

Кафедра судової медицини та медичного правознавства Буковинського державного медичного університету – є центром судово-медичної служби області та посідає одне з провідних місць на царині судово-медичних досліджень не тільки в Україні, але й за її межами. Зараз кафедру знають за низкою праць, присвячених актуальним та одним із найскладніших питань судово-медичної експертизи, а саме дослідженню часу настання смерті та давності інших процесів, визначенню факту гострої коронарної недостатності, встановлення судово-медичних критеріїв переломів та їх моделювання.

pashkov


 Для підготовки кваліфікованих судово-медичних експертів в БДМУ з 2011 року на факультеті післядипломної освіти відкрито спеціальність “Судово-медична експертиза”. Цьогоріч відбувся перший випуск лікарів даної спеціальності. Як свідчить статистика, ця спеціальність користується попитом серед випускників вищих медичних навчальних закладів, їм потім легко працевлаштуватися, тому що професія затребувана,” – розповідає декан факультету післядипломної освіти, професор Валерій Пашковський.


Історія кафедри

Історія кафедри починається у вересні 1945 року, коли її  було створено як самостійний підрозділ новоствореного медичного інституту. За минулі шістдесят вісім років свого існування кафедра судової медицини пройшла важкий і складний шлях організації, становлення і розвитку. Асистентами кафедри були такі визначні судові медики як В.М. Бокаріус та Н.Б. Курочкіна.

Велика роль у створенні і розвитку кафедри судової медицини належить доктору медичних наук, професору Крижанівській І.В., кандидату медичних наук, доценту Дікштейн A.A., кандидатам медичних наук Петросян Н.Г., висококваліфікованим фахівцям Жуку Г.Л., Мельниковій З.О., Баланчук Л.Т., Гелеті Т.Ф.

Завідувачі кафедри

Значний внесок у покращення викладання предмета внесла діяльність Кулика О.Ф. (1971-2002 рр). Кулик О.Ф. з 1976 по 1986 роки працював на посаді начальника Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, а за сумісництвом на посаді доцента кафедри судової медицини, що дало можливість значно покращити матеріально-технічну базу обласного бюро судово-медичної експертизи та кафедри. Зараз Олександр Федорович обіймає посаду директора Чернівецького медичного коледжу Буковинського державного медичного університету.

У 1978 році з Барнаульського державного медичного інституту за конкурсом приходить доцент Міщенко Ж.Д. (1987-2002 рр.) та вступає до аспірантури патологоанатом Бачинський В.Т. (1978р. – до т.ч.).

Бачинський В.Т. пройшов на кафедрі судової медицини шлях від аспіранта до професора, захистивши у 2009 році дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук. Зараз д.мед.н., професор Бачинський В.Т. очолює кафедру судової медицини та медичного правознавства. Одночасно, починаючи з 1986 року по теперішній час Віктор Тодосович очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи, що поєднало практичну та наукову діяльність їх співробітників.

Бачинський В.Т. – автор більше 200 наукових праць, співавтор шести монографій, співавтор п’яти навчальних посібників, 18 деклараційних патентів на винаходи та 10-х посвідчень на раціоналізаторські пропозиції; підготував 3-х кандидатів медичних наук. Заслужений лікар України, нагороджений пам’ятними медалями: “10 років МВС України” та “Медицина Буковини”; орденом “Агапіта Печерського” ІІ-го ступеню.

Сьогодення кафедри

На теперішній час кафедра судової медицини та медичного правознавства має 3 просторі, належно обладнані навчальні кімнати і допоміжні приміщення. Базова установа – Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи надає у розпорядження курсу окремий секційний зал, приміщення амбулаторії, судово-гістологічного, судово-токсикологічного, судово-імунологічного, медико-криміналістичного та судово-цитологічного відділень, які оснащені сучасною апаратурою і лабораторною технікою.

Упродовж всього періоду роботи кафедри колектив плідно співпрацює зі співробітниками обласного бюро судово-медичної експертизи, виконуючи найбільш складні експертизи, організовуючи науково-практичні конференції наради- семінари та з’їзди. На даний час на кафедрі проводиться підготовка до проведення конференції “Актуальні питання судово-медичної експертизи”, що відбуватиметься  26-27 вересня 2013 року.

Корисно знати