• Українська
  • English
Всесвітній день шоколаду
Всесвітній день шоколаду

Всесвітній день шоколаду

ЦЕ ЦІКАВО. 11 липня  любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). День шоколаду вперше був придуманий французами в 1995 році. Багато хто визнає, що шоколад це наркотик, від якого важко відмовитися. Та чи потрібно від нього відмовлятися? Прочитайте і вирішуйте самі:

“Дев’ять із десяти опитаних кажуть, що полюбляють шоколад. Десятий, як правило, завжди каже неправду” – Джон Тулліус

Першими людьми, яким довелося спробувати какао, були Мокая і Омелька, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років до нашої ери. Слово «шоколад» походить з словесності цивілізації Майа – xocolatl, або “гірка вода”.

Майя використовували шоколад в хрещеннях і одруження, іноді замість крові під час церемоній. При похованні імператорів часто залишали банки з шоколадом поруч з ними.

В епоху Відродження шоколадом лікували подагру, гарячку та застуду.

Католицька церква колись інтерпретувала вживання шоколаду нарівні з єретичною поведінкою, включаючи богохульство, вимагання, чаклунство.

Спочатку в Європі шоколад прописували як ліки і продавали його в аптеках.

Французький аптекар XIX століття писав про шоколад: “Це божественний небесний напій, це справжня панацея – універсальні ліки від усіх хвороб …”

Hershey’s – найбільша і найстаріша компанія в США по виробництву шоколаду. Щорічно вона виробляє більше одного мільярда фунтів шоколадної продукції.

Більше за всіх шоколад люблять в Швейцарії: середній житель цієї країни з’їдає більше10 кгшоколаду в рік!

В Москві відкрився Клуб любителів шоколаду. Той, хто бажає стати членом клубу, має публічно довести свою любов до ласощів – з’їсти дві 100-грамові плитки шоколаду або випити 6 чашок гіркого шоколаду.

Люди витрачають на шоколад 7 більйонів доларів щорічно!!! Біля одного мільярду витрачається в листопаді-грудні.

Властивості шоколаду

У30 гшоколаду або какао міститься 10% денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни A, B, C, D і E, кальцій, калій та натрій. Плитка шоколаду містить більше кальцію та вітаміну В, ніж банан та апельсин

У шоколаді міститься фенамін – речовина, що створює відчуття закоханості.

Масло какао тане при температурі 97 градусів за Фаренгейтом (приблизно 36,1 градусів за Цельсієм). Це температура людського тіла. Саме тому шоколад тане в роті.

За результатами дослідження німецького інституту дієтології (DlfE) в Потсдамі,6 грамівшоколаду в день імовірно асоціюються з зниженням ризику інсульту та інфаркту міокарда на 39 відсотків.

Темний шоколад знижує кров’яний тиск. Для позитивного ефекту достатньо всього 2 цукерок з темного шоколаду на день.

Шоколад вважається відмінним джерелом енергії для організму. Тільки подумайте: невеликий шматочок шоколаду (1х1 см) дає стільки енергії, скільки потрібно для того, щоб пройти50 метрів. Щоб пройти1,5 кмпотрібно з’їсти 30 таких шматочків, а для кругосвітньої подорожі – 875 000 шматочків.

Шоколад менш небезпечний для зубів, ніж інші солодощі, так як какао перешкоджає руйнуванню зубної емалі.

Шоколад визнаний антидепресантом і продуктом, здатним піднімати настрій: теобромін і кофеїн, які входять до його складу бадьорять і тонізують.

Корисний навіть запах шоколаду. Фізіологи встановили, що цей аромат благотворно впливає на психіку: знімає роздратування, умиротворяє, навіть повертає душевну рівновагу. Аромат шоколаду в торговому залі змушує жінок витрачати більше грошей. 67% жінок, що брали участь в експерименті, вирішили купити новий елемент одягу, хоча багато з них пізніше зізналися, що у них не було зайвих грошей.

Учені з Університету Хельсінкі стверджують, у тому випадку, якщо жінка під час вагітності їсть багато шоколаду, її дитина практично у 100% випадків не тільки народжується абсолютно здоровою, але і виявляється здатною впоратися практично з будь-якою стресовою ситуацією. Вона сміється набагато частіше і згодом відрізняється більш веселим характером.

Увага! Шоколад смертельно небезпечний для собак. Теобромін – речовина, що стимулює роботу серцевого м’яза і центральну нервову систему, – викликає у собак отруєння.60 граммолочного шоколаду можуть отруїти цуценя вагою4,5 кг.

Матеріал підготувала: Тетяна Лазарук, клінічний ординатор кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати