• Українська
  • English
12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом.  Збережи суглоби здоровими !

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом.  Збережи суглоби здоровими !

Той, хто покинув займатися фізичними вправами часто чахне,

бо сила його органів слабне внаслідок відмови від рухів.”        Ібн Сіна

 

Згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно відзначається Всесвітній день боротьби з артритом (World Arthritis Day) вже протягом 26 років 12 жовтня.

Артрит може бути самостійним захворюванням або ж проявом (симптомом) багатьох інших станів та недуг, як:

  • механічна травма (включно спортивні травми);
  • вимушені тривалі позиції рук, плечей, спини (артрит піаніста, карпальний тунельний синдром програміста тощо);
  • системні аутоімунні захворювання – коли імунна система організму «атакує» власні органи, тканини (ревматоїдний поліартрит, системний червоний вовчак, системна склеродермія, ревматизм);
  • захворювання обміну речовин (артрит при подагрі, акромегалії, хворобі Іценко-Кушинга, тривалій терапії глюкокортикоїдами);
  • гострі інфекційні захворювання (грип, хвороба Лайма);
  • хвороби дегенеративно-дистрофічного характеру (остеоартроз);
  • пухлини (мієломна хвороба, саркома).

До виникнення цієї хвороби схильні не тільки літні люди, а й чимало  молоді та дітей. Найчастіше артрит діагностується у працездатних жінок та чоловіків у віці 30-50 років. У жіночої частини населення артрит зустрічається в 5 разів частіше.

Поява стійкого больового синдрому в суглобах, надмірна чутливість та скутість в суглобах, почервоніння та набряк навколо суглобів, слабкість, м’язові болі,  порушення функції суглобів – це 100% привід звернутися до сімейного лікаря. Звичайно, наслідки артриту не позбавляють пацієнта життя, але його якість погіршують просто катастрофічно. Часто ця недуга може призводити до інвалідності. Рання діагностика і своєчасне лікування здатні запобігти тяжким наслідкам для хворого.

Важливо враховувати, що процес лікування артриту є трудомістким і непростим. Основним завданням при лікуванні артриту вважається скорочення проявів хвороби, відновлення обмінних процесів в суглобі. Також слід всі зусилля направити на те, щоб по максимуму зберегти функції суглобів, уражених артритом. При лікуванні хвороби застосовуються як фармакологічні і нефармакологічні методи , так і хірургічні. Велике значення в процесі лікування артриту за допомогою фармакологічних засобів мають препарати, які не тільки знеболюють, але й уповільнюють або піддають зворотному розвитку патологічні процеси в суглобах. В якості нефармакологічних методів лікування застосовується тростина під час ходьби, використання спеціального ортопедичного взуття, наколінників, супінаторів. Хворому рекомендується максимально зменшити навантаження на суглоби, у разі надмірної ваги – скинути зайву вагу, займатися лікувальною фізкультурою, щоденна помірна фізична активність, наприклад, проходити пішки 8000 кроків, а також фізіотерапевтичне лікування.  Ідеальним видом спорту для хворих на артрит є плавання. Важливим кроком при лікуванні артриту є і боротьба зі шкідливими звичками. Так, хворому артритом слід кинути курити, не зловживати кавою. Особливу увагу необхідно приділяти і підбору продуктів для щоденного раціону. В якості хірургічного лікування застосовується метод ендопротезування суглобів. Подібне лікування доцільно виключно при важких формах хвороби.

 За останні п’ять років відзначається тенденція до зниження інвалідизації  хворих на ревматологічні захворювання завдяки застосуванню найновітніших протоколів лікування, генно-інженерної біологічної терапії, сучасного обладнання.

Науково-технічний прогрес багато в чому полегшив життя сучасної людини та сприяє веденню пасивного способу життя. Люди все рідше і рідше ходять пішки, користуючись послугами громадського транспорту. Практично у всіх нових будинках є ліфти. Поводження з різною побутовою технікою – електроприладами, автоматичними пральними машинами, миючими пилососами – також не вимагає великої фізичної активності. Зрозуміло, важко, та й навряд чи потрібно, відмовитися від цих зручностей, але не потрібно нехтувати здоровим способом життя, в тому числі фізичними вправами. Фізичні вправи можуть допомогти зберегти гнучкість суглобів, зміцнити сам хрящ, якому для нормального харчування необхідний рух.

Дотримуючись заходів профілактики можна запобігти розвитку патології і зберегти наші суглоби для активного руху та щасливого довголіття! Будьте уважні до своїх суглобів  – і  вони вам прослужать довгі роки!

Матеріал підготували: Наталія Литвинюк, асистент кафедри Соціальної медицини

та ООЗ; Ігор Навчук, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.

 

 

 

Корисно знати