• Українська
  • English
Харчова алергія
Харчова алергія

Харчова алергія

У всьому світі спостерігається значне зростання алергічних захворювань, що пов’язано зі збільшенням зовнішнього техногенного та алергічного навантаження на організм.

 

До найбільш значущих факторів, які сприяють алергізації населення, належать: вплив шкідливих чинників довкілля, збільшення контакту населення з хімічними речовинами, збільшення виробництва та споживання медикаментозних препаратів, нераціональне харчування, застосування великої кількості продуктів з штучними консервантами, фарбниками, харчовими добавками.

Якщо виникає харчова алергія, організм реагує на окремі продукти харчування, як на шкідливі речовини. Організм «бореться», викликаючи при цьому алергічну реакцію – різноманітні шкірні висипи, нежить, закладений ніс, розлади шлунка, кашель, бронхоспазм, зниження артеріального тиску Легка реакція доставляє деякі незручності, але більш важка реакція може cтати причиною анафілактичного шоку. Щоб запобігти можливій небезпеці, необхідно чітко знати можливі продукти-алергени, та уникати їх вживання (це можливо вияснити за допомогою алерготестування).

Харчові алергії частіше зустрічаються у дітей, ніж у дорослих, вони проявляються у 7 зі 100 дітей і у 3-4 зі 100 дорослих. Якщо перша алергічна реакція виник в дитячому віці, то є ймовірність, що з віком алергії зникнуть, в дорослому – як правило, залишаються.

Симптоми харчової алергії.

Харчові алергії можуть викликати різні симптоми, якщо ви вжили продукт, на який у вас алергія, то:

може з`явитися поколювання в роті або набряк губ;

може з`явитися спазм, розлад шлунка або діарея;

можливий свербіж, почервоніння шкіри або кропив`янка;

може бути закладений ніс, виникнути ринорея, сухий кашель, ускладнене дихання;

ви можете відчувати нудоту або запаморочення.

У деяких людей симптоми проявляються навіть після вживання незначної порції алергенного продукту. Як правило, чим швидше проявляється реакція, тим важче вона протікає. Найбільш гостра реакція називається анафілаксією. Зазвичай ця реакція проявляється одразу після вживання продукту і може повторитися через 1-2 години.

Якщо наступила анафілаксія, то:

може швидко опухати горло і язик;

можуть різко з`явитися хрипи і ускладнене дихання;

може з’явитися розлад шлунка і блювота;

можлива втрата свідомості.

Анафілаксія може мати смертельні наслідки. Якщо у вас або кого-небудь іншого з`явилися такі симптоми, зверніться в швидку допомогу.

Продукти, які найчастіше викликають харчову алергію.

Деякі продукти найчастіше викликають алергічну реакцію.

Яйця, молоко, арахіс, пшениця, какао, томати, соя і риба найбільше створюють проблем дітям. Більшість дітей «переростають алергію», поки досягають п`ятирічного віку, але це не стосується алергії на арахіс і рибу. Арахіс, фундук, мигдаль, ягоди, томати, цибуля, риба та морепродукти частіше створюють проблеми дорослим. Якщо у вас алергія на один з продуктів харчування, вона може проявитися на схожий продукт. Наприклад, якщо у вас алергія на арахіс, вона може проявитися на соєві боби або горох.

Діагностика харчової алергії.

Лікар повинен ознайомитися з історією хвороби та зробити огляд, вивчити симптоми. Вам можуть запропонувати зробити аналіз крові, який визначить хімічні речовини, що викликають реакцію.

Лікування харчової алергії

передбачає насамперед – виключити з раціону продукти, на які є алергія. Навчіться читати етикетки і помічати інші назви проблемних продуктів. Наприклад, молоко може позначатися як «казеїнат», пшениця – «глютен», а арахіс – «гідролізований овочевої протеїн». Якщо ви все ж з’їли продукт, на який у вас алергія, можуть допомогти медикаменти. Ви можете зупинити легку реакцію за допомогою сорбентів та антигістамінних препаратів. Вам можуть знадобитися інші ліки, які виписує лікар.

Якщо у вас у минулому була серйозна реакція, вона може повторитися, будьте до цього готові.

Постійно носіть при собі рекомендовані протиалергічні засоби

Перевіряйте термін придатності медикаментів в аптечці і вчасно їх замінюйте

Попереджуйте всіх лікарів про любі незвичні реакції в минулому

При найменших симптомах харчової алергії батькам слід вести харчовий щоденник.

У щоденнику фіксується, які продукти, в яких кількостях давалися малюкові, яка виникла реакція.

При схильності до алергії слід з обережністю робити профілактичні щеплення, перед якими дитину повинен обстежити лікар.

Надайте інформацію про алергію працівникам школи. Вони повинні знати, яких продуктів повинна уникати ваша дитина. Розкажіть, що їм слід робити, якщо дитина з’їла один з алергенних продуктів помилково.

Якщо у вашої дитини колись була гостра реакція, подбайте про те, щоб в подорожах при ній завжди була мініаптечка. Дитина повинна носити браслет, який свідчить про алергію. Подбайте про те, щоб вчителі діяли швидко. Проінформуйте їх про можливі ознаки гострої реакції та зауважте на необхідність негайно викликати швидку допомогу.

Багато людей вважають, що у них харчова алергія, але насправді це може бути й харчова непереносимість. Вона викликає такі ж симптоми, як і легка алергія, наприклад, розлад шлунка. Непереносимість може погіршити загальний стан, але не несе небезпеки життю, на відміну від гострої алергії. Якщо ви не впевнені, що саме вас турбує, зверніться до лікаря.

Матеріал підготувала: Каспрук Н.М. доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

Корисно знати