• Українська
  • English
Профілактика артриту
Профілактика артриту

Профілактика артриту

ВАРТО ЗНАТИ. Артрит в буквальному сенсі означає запалення суглобу, однак за появу болю і порушення рухливості суглобу можуть відповідати різні форми артриту.

Складна його будова призводить до багатогранності артриту: руйнування хряща (остеоартрит, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак); запалення сіновальной оболонки, кровоносних судин (поширення артриту на інші тканини і органи); утворення кришталиків в сіновальной рідини (подагра); зміни м’язів і сухожиль, деформація суглобу; ущільнення й натяг шкіри (склеродермія); зниження рухливості суглобу і м’язової сили; ураження внутрішніх органів.

Допомогти діагностувати запальний процес в суглобі може об’єктивне обстеження, лабораторні дослідження, а стан його визначить ультразвукова діагностика суглобу, денситометрія, рентген, комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія.

Профілактику потрібно починати з молодих років

З віком ризик виникнення артриту зростає, тому профілактику потрібно починати з молодих років. Перш за все слід знати, що появі артриту сприяють: надмірна вага; неправильне харчування; часті травми і переломи; значне навантаження на суглоби, пов’язане з умовами праці. Зважуючи на вказані ризики – для профілактики артриту необхідно:

Слідкувати за вагою.

Раціонально навантажувати опорно-руховий апарат. Піднімати тяжкості правильно, уникаючи травм і зайвих навантажень на суглоби і м’язи.

Регулярно займатися фізичними вправами, оскільки стан м’язів укріплює суглоби. Рекомендовано займатися плаванням.

Харчуватися збалансовано, включаючи в раціон незамінні амінокислоти (риба, риб’ячий жир) і кальцій (молочні продукти), також виключити тваринні жири, їсти більше овочів та фруктів. До раціону слід додавати імбир.

Скоротити вживання цукру, газованих напоїв, мучного, генетично модифікованої продукції.

Боротися зі шкідливими звичками (курінням, алкоголем).

Зберігати правильну поставу, що дозволить знизити навантаження на суглоби.

Правильно організувати робоче місце – так, щоб сидіти було зручно, не доводилося нахилятися вперед, напружувати спину і шию.

Вчасно робити перерви в роботі, пов’язаній з тривалим сидінням чи навантаженням. Під час перерви займатися розвантажувальними вправами.

В разі неефективності таких профілактичних заходів – звернутися до лікаря (ревматолога, ортопеда чи сімейного лікаря).

Матеріал підготували: професор Олександр Федів та доцент Лариса Волошина, кафедра внутрішньої медицини

Корисно знати