• Українська
  • English
Сексуальне виховання молоді
Сексуальне виховання молоді

Сексуальне виховання молоді

Сьогодні фахівці з проблеми сексуального виховання молоді змушені констатувати, що після тривалого радянського періоду «безстатевого виховання» настали принципово інші часи.

Сучасна українська молодь досить точно віддзеркалює стан нинішнього українського суспільства. Надмірна лібералізація статевої моралі, зняття табу на будь-які прояви сексуальної активності людей у поєднанні з недосконалістю системи сексуальної освіти та низьким рівнем сексуальної культури суспільства у цілому містить у собі серйозну небезпеку для фізичного, психічного і морального здоров’я молоді.

Отже, статева соціалізація молоді в Україні відбувається за досить складних умов, оскільки погляди на моральність набувають певних змін. Тривалий час невід’ємними складовими сексуальної культури суспільства в нашій країні були обмежувальні правила, забобони і табу щодо сексу, сексуальності та сексуальної поведінки загалом. У минулому залишилися погляди, згідно яких засуджувався дошлюбний секс.

На жаль, згадувана лібералізація статевої моралі, легалізація різноманітних статевих збочень, доступність еротично-порнографічної продукції для дитячої та підліткової аудиторії, інформація з Інтернет – усе це орієнтує молодь на ранні сексуальні стосунки, формує спотворені уявлення про міжстатеві взаємини, у певній мірі, провокує безконтрольні статеві контакти з порушенням загальнолюдських морально-етичних норм.

Проблема сексуальної соціалізації молоді у нашій країні набула особливої актуальності ще й через відсутність освітніх програм і спеціалістів, що сприяють формуванню статевої поведінки і сексуальної культури. Сьогодні не до кінця сформований понятійний апарат, не визначено зміст статевого виховання і сексуальної освіти. Ці проблеми фахівці – педагоги, сімейні лікарі, гінекологи, дерматовенерологи, соціологи, психологи – вирішують у межах виключно своєї професійної діяльності. Тому сексуальне життя стало аспектом психологічних, соціологічних, антропологічних, медичних та філософських досліджень. Нині у центрі суспільної, наукової та медичної дискусії постали такі проблеми сексуальності: сексуальність і шлюб, сексуальність у шлюбі та поза шлюбом, сексуальність і народжуваність, сексуальність і контрацепція, сексуальність і планування сім’ї тощо. Отже, напрямів багато, а педагогічних досліджень щодо формування культури сексуальних стосунків на різних етапах розвитку особистості майже немає.

Співпраця університетів

Відрадно, що гарним започаткуванням став вдалий симбіоз викладачів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича та викладачів Буковинського державного медичного університету. Так, до Всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я доцентом кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ Бирчак І.В. та деканом факультету іноземних мов Осовською І.М. організовано та проведено ряд зустрічей зі студентами молодших курсів. Даний захід був присвячений питанням контрацепції сексуально активної молоді.

«Тиждень планування сім’ї в Україні традиційно проводиться щовесни протягом багатьох років, – коментує лікар акушер-гінеколог Бирчак І.В. Метою даного заходу є привернення уваги українців до питань збереження власного здоров’я та народження бажаних і здорових дітей. Сексуальна поведінка сучасної молоді в Україні зазнала суттєвих змін – більш розкуте ставлення до статевих стосунків, зниження віку початку сексуального життя, часта зміна партнерів, зростання позашлюбної народжуваності.

Статева поведінка молоді часто набуває ризикованих форм, оскільки нерідко супроводжується низькою культурою статевих стосунків, недостатнім рівнем застосування контрацептивних засобів та засобів захисту від інфекції, що передається статевим шляхом.

Наслідками цього є небажане і неусвідомлене материнство, венеричні захворювання, чоловіче та жіноче безпліддя, нереалізовані плани та, зрештою, зруйноване життя. В рамках зустрічей нами було проведено інформування студентства про найбільш прийнятні методи контрацепції для сексуально активної молоді, переваги й недоліки кожного методу. Ми намагалися донести до молодих людей, що вони не залишилися наодинці з дорослими проблемами, що завжди існує розумний вихід із будь-якої ситуації, що вони можуть розраховувати на розуміння і підтримку фахівців».

Корисно знати