• Українська
  • English
28 жовтня – день народження Джонаса Солка
28 жовтня – день народження Джонаса Солка

28 жовтня – день народження Джонаса Солка

ВИДАТНА ОСОБИСТІСТЬ. Джонас Едвард Солк – американський дослідник та вірусолог, широко відомий як людина, що відкрила та виготовила в 1955 році першу безпечну та ефективну вакцину проти поліомієліту.

Народився Джонас Солк 28 жовтня 1914 року в родині емігрантів з Росії з єврейським корінням – його батьки не мали академічної освіти, однак пристрасно бажали успіху власним дітям. Самого Джонаса помічено ще в Медичному університеті Нью-Йорку завдяки власним здібностям та вибору шляху дослідника, замість кар’єри хірурга.

У 1948 році Солк очолив проект із вивчення різновидів вірусу поліомієліту, що фінансувався Національною фундацією дитячих паралітичних уражень. Солк розвинув доробок проекту в напрямку пошуку вакцини проти поліомієліту – і присвятив цьому наступні сім років, працюючи як представник високопрофесійної команди дослідників, яку він зібрав та очолював.

Усю енергію Солк зосередив на якомога швидшому отриманні вакцини. Зауважимо, що більш 1 800 000 дітей шкільного віку брали участь у її випробуваннях. Це була найбільш трудомістка програма подібного характеру за всю історію медицини, до якої тоді було залучено 20 000 лікарів та працівників фельдшерської служби, 64 000 працівників освітніх закладів та 220 000 добровольців.

Про ефективність вакцини оголошено 12 квітня 1955, Солка проголошено “чарівником” а цей день став майже національним святом. На запитання тележурналіста про власника патенту на вакцину, Солк відповів: “Патенту не існує. Ви б змогли запатентувати Сонце?”

До впровадження вакцини Солка, поліомієліт вважався найскладнішою проблемою охорони здоров’я у повоєнних Сполучених Штатах. Щорічні епідемії мали все більш зростаючий трагічний результат, а в 1952 році епідемія завдала найбільшого удару за всю історію США: зафіксовано близько 58 000 випадків, із яких 3145 людей померло, а ще 21 269 залишилося із різними формами паралічу, більшість із них були діти.

Історик Вільям О’Ніл про недугу писав: “Реакція суспільства нагадувала поведінку під час чуми, і міські жителі щорічно із острахом очікували на повернення цього жахливого подорожнього”.

Останні роки свого життя доктор Солк провів у пошуках вакцини протии СНІДу. Помер Джонас Солк 23 червня 1995 у Ла-Хої.

Матеріал підготував: професор Святослав Дайнека, завідувач кафедри мікробіології та вірусології

Корисно знати