• Українська
  • English
Вірус Зіка – причина нової пандемії
Вірус Зіка - причина нової пандемії

Вірус Зіка – причина нової пандемії

28 січня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)

заявила, що вірус Зіка має “вибуховий” пандемічний потенціал.

На даний момент відомо про понад 1,5 мільйонах випадків, але ВООЗ не виключає, що число заражених досягне 4 мільйонів (в основному в країнах Південної та Північної Америки).

Вірус Зіка (англ. Zika virus, ZIKV) – вид вірусів роду Flavivirus (родина Flaviviridae). Так як вірус був виділений у макак-резусів, що живуть у лісі Зіка в Уганді, він отримав назву вірус Зіка, а спричинена ним хвороба – лихоманка Зіка або хвороба Зіка (Zika fever). Захворювання з 1950-х років зустрічається в районах екваторіального поясу в Африці та Азії. За понад 50 років було зафіксовано не більше 15 випадків цієї хвороби. Утім, останнім часом ситуація радикально змінилася. У 2014 році вірус поширився на схід через Тихий океан і досяг Південної Америки, Центральної Америки, Карибських країн і наразі вважається пандемією.

Інфекція, яку переносять комарі роду Aedes і викликає м’яку лихоманку, кон’юнктивіт і головний біль (виявляються лише в 20% інфікованих), уже виявлена в Африці, Північній і Південній Америці, Азії і Тихоокеанському регіоні: на Барбадосі, у Болівії, Бразилії, Колумбії, Домініканській Республіці, Еквадорі, Сальвадорі, Французькій Гвіані, Гваделупі, Гватемалі, Гайані, Гаїті, Гондурасі, Мексиці, Панамі, Парагваї, Пуерто-Ріко, Сен-Мартені, Сурінамі, Венесуелі та інших країнах.

Проте нещодавно вірус Зіка почав поширюватися ще далі – він був діагностований у жителів Австралії, США, Британії, Данії, Португалії, Фінляндії, Німеччини, Швеції, Ізраїлю, Франції, Японії, Норвегії, Італії, Швейцарії, Нідерланд, Бельгії, Італії та Іспанії (Каталонії). Захворюванню присвоєно статус пандемії. Проте вірус не здатний поширюватися у країнах з холодним кліматом, тому ризику подальшого поширення захворювання там немає.

Лихоманку Зіка вважають причиною народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком. Матері, інфіковані вірусом Зіка, можуть передати вірус своїм немовлятам, від чого діти народжуються з неврологічною патологією у вигляді зменшення розмірів черепа і головного мозку (мікроцефалії). В одній лише Бразилії від жовтня зафіксовано понад 4000 випадків мікроцефалії. За словами лікарів, виявити дефекти у розвитку частин тіла плоду неможливо, і більшість матерів дізнаються про існування проблеми лише після пологів, коли з’ясовується, що окружність голови не перевищує 32 сантиметри. Деякі країни Латинської Америки вже порадили жінкам утримуватися від вагітностей.

Жодного лікування або вакцини від хвороби ще не існує. Лихоманка вважається несмертельним захворюванням. Випадки смерті людей з вірусом Зіка вкрай рідкісні, а достовірних даних, що саме хвороба стала причиною смерті, як правило, немає. Однак, у Бразилії зареєстровано 5 випадків загибелі від вірусу новонароджених немовлят. Ще в 44 випадках дитячої смерті експерти лише припускають, що причиною міг бути вірус Зіка.

Спалах лихоманки Зіка може статися в будь-якій країні, де поширені комарі роду Aedes. А це тропічні та субтропічні зони усіх континентів. Утім, тепер, ймовірно, слід остерігатися не лише кровососів. У Всесвітній організації охорони здоров’я підтвердили випадок зараження під час статевого контакту.

У ВООЗ побоюються, що вірус продовжить поширюватися і з часом ймовірно охопить усі країни та території, де живуть комарі Aedes.

Українцям не загрожує вірус Зіка, адже комах, які його поширюють, в Україні немає.

Матеріал підготував: завідувач кафедри мікробіології та вірусології Святослав Дейнека.

Корисно знати