• Українська
  • English
Нові методи знеболення в стоматології

Нові методи знеболення в стоматології

Відвідування стоматолога – це завжди неприємна подія, оскільки йдеться про біль. За іронією долі стоматологічна анестезія, що проводиться для зменшення болю під час лікування, є найболючішим кроком, оскільки голка вводиться безпосередньо в порожнину рота.

Проте на відміну від звичайних методів знеболення за допомогою карпульних шприців, зараз є новітні методи знеболення. Одним із таких методів є знеболення за допомогою автоматичних інжекторів. Інжектори розроблені з використанням технологій QT та мають покращені функції безпеки. Автоматична функція аспірації використовує рухливий шток, який допомагає лікарю-стоматологу перевірити правильність місця ін’єкції та запобігти нещасним випадкам. Ще одна функція пристроїв дозволяє перевірити артеріальний тиск та оцінювати, чи правильно протікає кров через голку, а функція RFID запобігає повторному використанню препаратів. «Розумний шприц» оснащений функцією, що знімає залишковий тиск і усуває витікання анестетика. Також інжектори розроблені з використанням клінічного алгоритму знеболювання, який зменшує біль при анестезії більш ніж на 80% і має підвищену зручність для анестезіологів шляхом використання прецизійної автоматичної системи ін’єкцій.

Ще однією сучасною технологією є Комп’ютерна анестезія STA (Single Tooth Anesthesia System). Ця технологія знеболення в стоматології має низку переваг як для пацієнта, так і для стоматолога, оскільки забезпечує абсолютно безболісне і точне проведення різних видів місцевої анестезії. Почнемо з того, що стандартна анестезія в стоматології проводиться за допомогою проведення ін’єкції з використанням шприца і голки, що у багатьох пацієнтів вже викликає емоційний дискомфорт у зв’язку з візуальним сприйняттям цієї процедури. Апарат STA вже зовні дуже віддалено нагадує звичний шприц, а скоріше схожий на «кулькову ручку». Ще дискомфортні відчуття виникають при проведенні традиційної місцевої анестезії в зв’язку з тим, що спочатку відбувається первинне проникнення голки в тканини, потім просування її вглиб і введення анестетика. Всі ці моменти можуть викликати неприємні, і навіть хворобливі відчуття в процесі проведення місцевого знеболення. Також додамо, що застосування комп’ютерної анестезії STA не супроводжується онімінням язика, губ і мімічних м’язів. Таким чином, пацієнт не відчуває додаткового дискомфорту ні під час стоматологічного лікування, ні після завершення процедур. Особливо важливим цей фактор є при знеболюванні в дитячій стоматології, адже відомі випадки травмування нерухомих тканин (наприклад, дитина може прикусити губу чи язик).

Голка апарата STA, образно кажучи, має товщину “з волосину”. При першому дотику до ясен або зубу апарат STA вже отримує інформацію про опір тканин і вибирає оптимальний режим для введення анестетика. Таким чином, невідчутне, безболісне знеболювання відбувається з урахуванням індивідуальних особливостей тканин в кожному окремому випадку. При просуванні голки вглиб відбувається зчитування інформації про опір тканин, що впливає на вибір наступного режиму введення анестетика. Один з головних принципів роботи STA заснований на тому, що знеболювальний препарат надходить до нервових закінчень шляхом найменшого опору, — тому у пацієнта і не виникають хворобливі відчуття та дискомфорт (наприклад, відчуття «розпирання» або «печіння») під час проведення знеболювання. Швидкість, тиск і кількість введення анестетика контролюється за допомогою спеціального мікропроцесора DPS (Dynamic Pressure Sensing). У зв’язку з цією особливістю система місцевої анестезії STA стала першою інтерактивною системою знеболення в стоматології. Ґрунтуючись на даних про стан і опір тканин, апарат STA подає спеціальний візуальний і звуковий сигнали, наприклад, при надмірному тиску на голку — в такому випадку, подача анестетика автоматично блокується. Також мікропроцесор DPS контролює і правильність положення голки, що нівелює хворобливі відчуття. Наприклад, при проведенні складної з технічного боку інтралігаментраної анестезії дуже важливо, щоб лікар точно задав оптимальну позицію «голка-зв’язка».

Мікропроцесор DPS забезпечує лікаря необхідною для цього інформацією в режимі реального часу протягом всієї процедури ін’єкції. У разі засміченої голки або надлишкового тиску під час проведення такого виду анестезії апарат STA також сигналізує про такі ситуації.

Ще одна особливість комп’ютерної анестезії STA полягає в можливості повільного просування голки – плавно і рівномірно. При цьому голка може здійснювати необхідні обертальні рухи. Наприклад, ця особливість дозволяє прискорити настання знеболювального ефекту, а також виконати знеболювання максимально точно, без збільшення сили натиску для необхідного просування голки вперед.

 

 

асистент кафедри хірургічної стоматології

 та щелепно-лицевої хірургії

Паліс С.Ю.

 

асистент кафедри хірургічної стоматології

 та щелепно-лицевої хірургії Дроник І.І

Корисно знати