• Українська
  • English
Моє житло – “моя фортеця” чи загроза для здоров’я
Моє житло – “моя фортеця” чи загроза для здоров'я

Моє житло – “моя фортеця” чи загроза для здоров’я

ДІМ, ЩО ХВОРІЄ. Напевно, немає господаря чи господині, які б не прагнули зробити своє житло комфортним, охайним та сучасним. Та іноді, завдяки надмірним прагненням господарів обновити інтер’єр, домівка стає не “фортецею”, а загрозою для здоров’я.

Поняття “синдром хворого будинку” або “синдром хворого приміщення” (siсk building syndrome) було сформульовано на початку 80-х років минулого століття як медико-екологічна проблема, пов’язана з негативним впливом внутрішнього середовища приміщень різного призначення на здоров’я людини. Увагу вчених привернуло масове зростання захворюваності з неспецифічною симптоматикою, пов’язаною з тривалим перебуванням людей у певних житлових чи офісних приміщеннях.

Як свідчать епідеміологічні дослідження від 29 до 80% обстежуваних, які проживають чи працюють у сучасних будівлях, мають симптоми, характерні для синдрому хворого будинку. Їх часто турбує головний біль, нежить, лоскотання в горлі, безсоння. Вони швидко втомлюються, відчувають загальну слабкість, скаржаться на погане самопочуття, схильність до захворювань верхніх дихальних шляхів, подразнення слизових оболонок. З синдромом хворого будинку також часто пов’язують розвиток алергічних та аутоімунних реакцій, полівалентної сенсибілізації, імунодефіцитних станів, зростання схильності до респіраторних захворювань (Ю.Д. Губернский, Ю.А. Рахманин, 2003; С.Н. Лебедев, М.А. Голышева, 1992).

Що ж це за умови та чинники, за яких житло, головним призначенням якого є захист людини від негативних впливів, раптом стає небезпечним для здоров’я?

Сучасними методами досліджень (хромато-масспектрометрія, газова хроматографія та колориметрія) у повітрі закритих приміщень було встановлено багатокомпонентність хімічного забруднення. Так, у житлових кімнатах ідентифіковано понад 560 летких органічних сполук, а саме:

антропотоксини – леткі продукти метаболізму людини (діоксид вуглецю, ацетон, сірководень, оцтова кислота, аміак, тощо);

поліциклічні ароматичні вуглеводні, що утворюються в процесі спалювання палива у квартирі;

чадний газ (CO);

сполуки, що мігрують з будівельних матеріалів;

леткі компоненти засобів побутової хімії.

При відкритому згорянні газу зростає вміст у повітрі вуглеводнів (бутену, пропілену, етану та ін.) у поєднанні з оксидами азоту і оксидами вуглецю. При відсутності належної вентиляції на кухні, у жінок, які проводять багато часу біля плити, можуть з’являтися ознаки хронічного карботоксикозу: головний біль, запаморочення, болі у ділянці серця, дратівливість, порушення сну.

Актуальною є проблема забруднення повітря синтетичними полімерними матеріалами, які використовують під час будівельних та ремонтних робіт. До найбільш поширених забруднювачів повітряного середовища житлових приміщень належать формальдегід, фенол та стирол. Основними джерелами формальдегіду та фенолу в помешканні можуть служити полімерні матеріали для оздоблення підлоги, стін, декоративний пластик, декоративна фанера, деревно-стружкові матеріали, меблі з ДСП, ізоляційні матеріали на основі пінистих карбамідних смол тощо. Джерелами стиролу є теплоізоляційні полістирольні пінопласти, деякі види вологостійких шпалер, облицювальний пластик. При відсутності належної вентиляції, вміст цих полютантів у повітрі приміщень може перевищувати гранично допустимі концентрації (ГДК) у 2-10 разів. При тривалому впливі вони викликають подразнення дихальних шляхів, очей, шкіри, а формальдегід внесено до списку ймовірно канцерогенних речовин.

Більше 25% хімічних речовин, присутніх у повітряному середовищі приміщень, мають сенсибілізуючу дію (бензол, хлороформ, толуол тощо). Окрім цього, деякі хімічні речовини є параалергенами, тобто сприяють підсиленню алергічних реакцій на харчові продукти, ліки, вакцини та алергени біологічного походження.

Чи варто робити євроремонт

Доведено, що небезпека для здоров’я підвищується у квартирах після так званих “євроремонтів” та встановлення нових меблів, переважно з ДСП (Н.Г. Проданчук, Н.Е. Дышиневич и др., 2006; Н.В. Лебедева, В.Д. Фурман та ін., 2004).

Використання євровікон має не лише позитивні (зниження шуму, збереження тепла), а й негативні наслідки. Герметизуючи приміщення, вони перешкоджають повноцінному повітрообміну, що сприяє накопиченню шкідливих речовин і формуванню дискомфортного мікроклімату.

Хто найбільш схильний до синдрому

Особливо чутливі до хімічних полютантів житла діти, вагітні жінки та люди похилого віку. Зокрема, у дітей дошкільного віку при проживанні у несприятливих житлових умовах зростає схильність до респіраторних захворювань, алергічних реакцій, а у людей похилого віку – до ураження системи кровообігу. Деякі хімічні речовини володіють ембріотоксичною (формальдегід) та мутагенною (хлороформ, дихлоретан, оксиди азоту, бензол, стирол, толуол, формальдегід) дією, а тому становлять небезпеку для вагітних.

Таким чином, житло, яке не відповідає гігієнічним вимогам негативно впливає на здоров’я людини, її працездатність, емоційний стан. Тривале перебування в приміщеннях, так зване “кімнатне життя”, призводить до того, що людина позбавляється тонізуючого і тренувального впливу природних кліматичних чинників, які загартовують організм, стає чутливішою до перепадів температур, часто застуджується. Тож, щоб у вашій квартирі чи будинку не створювалися сприятливі умови для розвитку “житлових” захворювань, скористайтеся наступними порадами:

Покращення екології житла

Проводьте більше часу на свіжому повітрі, особливо у вихідні дні (відвідуйте родичів, що проживають у сільській місцевості: їм – приємно, вам – корисно).

Частіше провітрюйте приміщення. Найбільш ефективно провітрювати кімнату вранці при мінімальному вуличному русі та після дощу.

Зберігайте засоби побутової хімії у нежитлових приміщеннях (сарай, комора, балкон) щільно закритими.

При можливості придбайте очищувач повітря з іонізатором, не забувайте вчасно змінювати систему фільтрів у кондиціонерах.

Прикрасьте кімнату рослинами, що очищують повітря.

Позбавтесь від полімерних шпалер, синтетичних килимів та покривал у спальнях.

Готуйте їжу при відкритій кватирці, зачинених дверях і працюючій витяжці, при можливості замініть газові плити на електричні.

Щотижня прибирайте приміщення за допомогою пилососа з системою якісних фільтрів, обов’язково здійснюйте вологе прибирання.

Пийте не менше1 лякісної води щодня. Це допоможе вивести з організму токсичні речовини;

Під час ремонту надавайте перевагу екологічно чистим матеріалам з натуральної сировини, меблям з натурального дерева. Після євроремонту та покупки меблів з ДСП частіше провітрюйте приміщення та протягом місяця не дозволяйте дітям спати у ньому. При встановленні євровікон, обирайте останні з функцією мікровентиляції та вентиляційними клапанами.

Матеріал підготувала: Оксана Кушнір, старший викладач кафедри гігієни та екології

Корисно знати