• Українська
  • English
Профілактика грипу та ГРВІ
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Профілактика грипу та ГРВІ

Профілактика грипу та ГРВІ

ЛЕКТОРІЙ “ОБЕРЕЖНО, ГРИП”. З настанням холодів все більше людей звертається до лікарів з ознаками застуди, яка частіше викликається різноманітними вірусами. Симптоми, які викликаються цими збудниками дуже схожі, тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ).

Особливе місце серед ГРВІ належить грипу. Грип справедливо називають королем інфекцій, беручи до уваги його повсюдне поширення, щорічні спалахи, епідемії, негативні соціально-економічні наслідки, несприятливий вплив на конкретну людину і суспільство в цілому. Все це робить актуальним проведення своєчасних профілактичних заходів спрямованих на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини. На даний час основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів, проведення режимних заходів.

Прогнозується, що епідемічний сезон грипу та ГРВІ на Україні в 2013-2014 рр характеризуватиметься помірною інтенсивністю, а епідемічний процес матиме хвильовий характер: перша хвиля підвищення захворюваності можлива наприкінці грудня цього року, друга очікується на початку березня наступного року, тому вакцинуватись ще не пізно. Необхідно пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від інших респіраторних вірусних та бактеріальних інфекцій.

Досить простим і ефективним методом профілактики ГРВІ залишається дотримання рекомендацій по підвищенню стійкості організму до інфекцій, а також профілактики можливих імунних порушень.

У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів

М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). При цьому важливу роль відіграють рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти – оливкове, горіхове, риб’ячий жир.

Рекомендують пити до 2 літрів рідини на день, вживати вітамінні напої: відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбирем.

Необхідно виключити з раціону харчування солодощі, продукти з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів.

Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.

Значно знизити ризик захворюваності на ГРВІ можна також проводячи наступні заходи:

Уникайте близького контакту з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла. Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях

Для запобігання розповсюдження інфекції слід, по можливості, захистити хворого від контактів з оточуючими. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при чиханні, можна використовувати маску, одягаючи її на хворого.

Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Всупереч поширеній думці, маска, одягнута на здорову людину, не виконує роль фільтра, що затримує віруси (для цього вона недостатньо герметична), а запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції.

Уникайте висихання слизових оболонок носа, постійно закапуйте сольові розчини. .Можна приготувати розчин самостійно (1 ч.л. звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або купити в аптеці фізіологічний розчин, або готові сольові розчини для введення в носові ходи.

Застосовувати їх слід відповідно до інструкції, бо надмірне їх використання може призвести до змивання секреторних захисних імуноглобулінів зі слизових оболонок. Для зволоження повітря в приміщенні необхідно використовувати зволожувачі повітря.

У період епідемії грипу перед виходом з дому змазуйте порожнину носа мазями з віфероном або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти простуди або звичайний вазелін, рослина олія.

Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу. З цією ж метою можна проводити кварцування (опромінення ультрафіолетовою лампою) повітря в приміщеннях. Важливо пам’ятати, що під час цієї процедури людина не повинна перебувати в кімнаті та в жодному разі не дивитися на кварцову лампу, оскільки це може викликати серйозне пошкодження сітківки ока, навіть сліпоту.

Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Необхідно уникати торкання руками очей, носа і рота, як можна частіше мити руки з милом, що знижує імовірність захворіти на 40%.

Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на ГРВІ.

Матеріал підготувала: Ольга Квасницька, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати