• Українська
  • English
Харчові звички, які нас вбивають
які нас вбивають

Харчові звички, які нас вбивають

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Шкодити здоров’ю може не лише алкоголь, куріння, гіподинамія, а й певні звички у харчуванні, котрі здаються нам зовсім безневинними. У чому саме припускаємося помилок, як це впливає на здоров’я та чи можна викоренити шкідливу звичку, розповідає кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ Валентина Васюк.

Кава натще не дає засвоюватися вітамінам

Чимало людей, замість снідати, випивають натщесерце філіжанку міцної кави. Роблячи так регулярно, можна нашкодити здоров’ю, адже кава підвищує кислотність шлункового соку і заважає засвоєнню вітамінів.

Тому краще пити цей ароматний напій після їжі – через 20-30 хвилин кислотність шлунка досягне максимуму, а це сприятиме травленню і засвоєнню продуктів.

Звісно, говорити про те, що від кави лише шкода, не можна. Вона чудово тонізує, а регулярне вживання цього напою зменшує ризик виникнення пухлин кишківника. Кофеїн розширює кровоносні судини і збуджує діяльність серцевого м’яза. Тому помірне вживання кави зменшує ризик виникнення інфаркту. У той же час людям із гастритом, підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка, гіпертонією, схильністю до діабету, порушенням роботи щитовидної залози, жінкам у клімактеричний період пити її треба дуже обережно. Навіть цілком здоровій людині краще вживати не більше 3-4 чашок натуральної кави на день.

Що робити

Якщо зовсім не можете без філіжанки кави натщесерце, то краще пийте її з молоком та цукром. Замінити натуральну каву можна ячмінним або жолудевим напоєм, однак у жодному разі не варто вживати каву без кофеїну.

Запивання їжі утруднює травлення

Якщо під час обіду рука регулярно тягнеться до склянки з рідиною, то перетравити спожите шлункові буде набагато важче, адже зайва рідина розтягує його і змиває шлунковий сік. Особливо небезпечним є вживання під час їжі холодних напоїв, вони можуть викликати спазми у шлунку і кишківнику та сповільнювати їхню роботу. Замість перетравлювати їжу, шлунок витрачатиме енергію, щоб зігріти рідину до температури тіла. Окрім того, запиваючи страви, ми ковтаємо повітря. Воно викликає бродіння та гнилісні процеси у кишківнику, що призводить до здуття, бурчання.

Що робити

Пити або за годину до прийому їжі, або через годину після. Коли ж без рідини шматок до горла не лізе, необхідно запивати повільно дуже маленькими ковточками (краще, якщо це буде вода кімнатної температури із невеликою кількістю лимонного соку), це і процес травлення не порушить, і допоможе очищувати порожнину рота від залишків їжі.

Надмір майонезу “садить” печінку

Іноземці, котрим доводиться бувати в Україні, зазвичай вражені тим, у яких кількостях ми споживаємо майонез. Окрім того, що це досить жирний продукт, він також містить трансжири, які організм не здатен переварити. Тож ці шкідливі сполуки відкладаються у печінці, підшлунковій залозі, на стінках судин і на талії. Через це часте і регулярне вживання майонезу призводить до атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, надлишкової ваги, захворювань, що пов’язані із порушенням обміну речовин.

Не на користь організму і консерванти, емульгатори та підсилювачі смаку, яких у пачці майонезу вдосталь. Вони викликають порушення роботи шлунково-кишкового тракту та навіть можуть притуплювати смак (їжа здається людині прісною).

Що робити

Готувати майонез вдома, лишень із яєчних жовтків, олії, гірчиці, оцту або лимонної кислоти. Зберігати його можна не більше, ніж 5 годин. Не варто забувати, що це дуже жирний продукт, тому їсти майонез якомога рідше.

Від надміру солі – і вугри на обличчі, і слабкі кістки

Любителям солоного загрожує остеопороз, адже вона виводить із організму кальцій. Надлишок солі в раціоні може призвести також до дефіциту калію. У гіпертоніків від щедро посоленої їжі може підвищуватися тиск. Сіль затримує воду в організмі, тому тим, кому дошкуляють набряки, краще вживати її поменше. Любов до солоного позначається на обличчі – шкіра стає жирною, з’являються вугри.

Що робити

Зовсім відмовлятися від солі не варто, адже її дефіцит також може стати причиною негараздів зі здоров’ям, скажімо, спричинити судоми, слабкість і втомлюваність. Добова норма – 3-5 грамів солі. Звичайну кухонну сіль краще замінити морською.

Імпотенція та фригідність – через надмір цукру

Хоч організм не має біологічної потреби у цукрі, підрахували, що середньостатистична людина споживає його близько 100 грамів на день. Цукор міститься не лише у солодощах, а й у газованих напоях, ковбасі, копченостях. Список хвороб, до яких призводить надмірне вживання цукру – довжелезний. Це безпричинна депресія, ожиріння цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, артрит, рахіт, остеопороз, рак, хвороби шлунково-кишкового тракту, виразковий коліт, інфекційні захворювання, жовчнокам’яна хвороба, варикозне розширення вен, алергія, екзема, катаракта, хвороба Паркінсона, подагра, захворювання судин і капілярів, захворювання печінки і нирок, гормональні порушення, навіть фригідність та імпотенція.

Через безконтрольне вживання солодкого піску порушується обмін речовин, що послаблює імунітет, тіло швидко зношується, старіє, погіршується колір обличчя, шкіра може втрачати еластичність, стає більш сухою або навпаки жирною і схильною до висипань.

Цукор підвищує рівень кислотності у роті, а через це руйнується зубна емаль, з’являється карієс та інші захворювання ротової порожнини.

Намагаючись засвоїти цукор, організм втрачає вітаміни групи “В”, що спричиняє анемію, хронічну втому, підвищену дратівливість, нервову збудливість та швидке зношування серцевого м’яза.

Що робити

За один раз організм може засвоїти 20 грамів цукру, тож необхідно намагатися контролювати вживання солодкого піску. Заміняти цукерки на сухофрукти, а чай підсолоджувати медом. Відмовитися від здоби, вживаючи натомість більше фруктів.

За матеріалами газети “Погляд”, автор – Надія Карбунар

Корисно знати