• Українська
  • English
Грип та його профілактика
Грип та його профілактика

Грип та його профілактика

Грип – гостра інфекційна висококонтагіозна хвороба,

спричиняється вірусами грипу, що характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів з переважанням трахеобронхіту, проявляється вираженою інтоксикацією з гарячкою. Це одна з небагатьох інфекційних хвороб, що здатна до пандемічного поширення. Щорічні епідемії грипу, періодичні пандемії завдають шкоди як здоров’ю населення, так і економіці країни.

Віруси грипу постійно видозмінюються і призводять до того, що вироблені організмом антитіла не в змозі повністю захистити нас від подальших захворювань.

Грип починається гостро. Спостерігається висока температура тіла, до 40 градусів, яка не спадає декілька днів, головний біль, а також біль в очних яблуках, суглобах, м’язах. Пізніше приєднується сухий кашель, набрякає слизова оболонка носа, але як такого нежитю немає. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією організму. Інкубаційний період від декількох годин – до п’яти днів. Тяжкість хвороби залежить від загального стану організму, віку людини, чи контактував хворий із даним вірусом грипу раніше.

Особливістю клініки грипу цього сезону є виражений інтоксикаційний синдром, висока температура тіла, подразнюючий кашель, біль за грудиною, та біль у м’язах.

Ускладненням грипу найчастіше є пневмонія, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт, ураження серцево-судинної системи.

Не дивлячись на всі зусилля лікарів та вчених, ліквідувати грип, поки що не вдається. Тому потрібно готуватися до неминущої епідемії грипу заздалегідь, щоб вона не застала нас зненацька.

Грип легше попередити, ніж лікувати, якщо дотримуватись наступних профілактичних заходів:

-вести здоровий спосіб життя, виконувати ранкову гімнастику;

-не обмежувати себе в прогулянках на свіжому повітрі;

-виконувати контрастні обливання водою;

-здійснювати провітрювання і вологе прибирання приміщень;

-дотримуватися раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів;

-застосовувати неспецифічні модулятори імунітету, а саме: настойку ехінацеї, елеутерококу, вітамінні препарати, зокрема вітамін С, аскорутин, змащувати перед прогулянками слизову оболонку носа оксоліновою маззю. Вживати часник, цибулю, відвар шипшини.

-підбирати одяг відповідно до сезону, проводити часте миття рук;

-одягати марлеву пов’язку під час епідемії в місцях скупчення людей чи при контакті із хворим, яку необхідно змінювати кожні дві години;

-уникайте контакту з хворими людьми;

-уникайте торкання руками очей, носа чи рота, саме так поширюється вірус грипу.

Найефективніший на сьогодні залишається специфічний метод профілактики грипу – вакцинація населення протигрипозною вакциною, до складу якої обов’язково входять штами вірусів, які циркулюватимуть на території України та можуть стати можливою причиною захворювань.

Профілактичні щеплення сприяють виробленню захисних противірусних антитіл до грипу.

Також необхідним є проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, які спрямовані на обмеження доступу потенційних вірусоносіїв, у першу чергу в установи та заклади з особами, які належать до груп ризику.

Самолікуванням не займайтесь та своєчасно звертайтесь до лікаря, щоб уникнути ускладнень.

Матеріал підготувала: асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології С.С. Кривецька

Корисно знати