• Українська
  • English
Як правильно підтримувати імунітет
Як правильно підтримувати імунітет

Як правильно підтримувати імунітет

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Імунітет – прояв спрямованих на збереження сталості внутрішнього середовища захисних реакцій організму проти генетично чужорідних речовин (антигенів). Якщо антигенами є мікроорганізми або токсини, розвивається інфекційний, або антитоксичний, імунітет; при пересаджуванні чужорідних клітин, тканин і органів – трансплантаційний імунітет; у відповідь на виникнення пухлин – протипухлинний імунітет тощо. Найчастіше поняття “імунітет” означає несприйнятливість до збудників інфекційних хвороб.

В сучасному суспільстві в зв’язку з урбанізацією, розвитком промисловості, темпом життя людей існує багато чинників, які можуть ослабити захисні сили організму.

Причини, які ведуть до зниження імунітету

Частий стрес. (Реакція нервової системи на дуже сильний подразник зовні.)

Шкідливі звички. (Тютюнопаління, алкоголь тощо).

Фізичне або розумове перенавантаження.

Надмірне, надлишкове або нерегулярне харчування.

Застосування антибіотиків без лікарського призначення.

Неправильне вживання лікарських препаратів, самолікування.

Порушення режиму дня (нерегулярність роботи і відпочинку, недосипання)

Геопатогенні і технопатогенні зони, особливо ті, які впливають іонізуючим випромінюванням і високочастотними електромагнітними полями.

Важкі травми і хірургічні операції.

Широке застосування найрізноманітніших хімічних речовин (що володіють іммунодепресорними властивостями) забруднюючих навколишнє середовище людини.

Фактори, необхідні для зміцнення імунітету:

Позбавлення від шкідливих звичок. Паління, алкоголь шкодять організму, і не дають йому можливості повністю відновитись, для боротьби з хворобою. Тому, коли людина відмовляється від таких звичок, то зменшується їх руйнівний вплив на організм, що сприяє зміцненню його захисних сил.

Загартовування для зміцнення імунітету. Загартовування – прекрасний спосіб підвищити імунітет. Можна використовувати сонячні, повітряні ванни, обтирання, обливання водою. Головне правило загартування – регулярність! Але необхідно знати міру, для загартованого “моржа” стрибок в ополонку не страшніший за холодний душ, а незагартована людина при цьому може серйозно захворіти, тому необхідно поступово готувати свій організм.

Нормалізація харчування. Нормальне харчування покращує роботу шлунково-кишкового тракту, а шлунково-кишковий тракт найчастіше контактує із збудниками захворювань. Тому необхідна раціональна дієта: щодня необхідно вживати свіжі фрукти або овочі (не консервовані), зменшити кількість жирної, борошняної та смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.

Вакцинація. Зараз існує упереджене ставлення до щеплень. Проте лише щеплення дає змогу зробити організм нечутливим до багатьох інфекцій.

Рух для зміцнення імунітету. Треба також звернути увагу на свою рухову активність. У нерухомому організмі відбувається маса застійних явищ, кисень не надходить у кров, погано збагачує клітини поживними речовинами. М’язи атрофуються, організм деградує. Тому фізичні навантаження, особливо зарядка вранці стимулює захисні механізми, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, нирок, серця, нервової системи, а також це гарантія гарного настрою на весь день.

Зміцнення нервової системи. Кажуть, що всі хвороби – від нервів. В цьому є велика частка істини. Під час стресів в кров виділяються гормони, а нормальний гормональний фон забезпечує правильне функціонування організму. Найкращим методом зміцнення нервової системи є нормальний режим дня, нормальний сон (не менше 7 годин на добу).

Вітаміни.

Вітамін А забезпечує синтез імуноглобулінів (антитіл), які захищають організм від збудників різних захворювань.

Вітамін Е підвищує стійкість мембран клітин (зокрема еритроцитів) до токсинів, що сприяє кращому захисту від шкідливого впливу мікроорганізмів.

Вітамін F стимулює виділення простагландинів (біологічно активних речовин, які регулюють імунний статус організму). Також він забезпечує всмоктування вітамінів А та Е.

Вітамін С забезпечує міцність судинної стінки, чим перешкоджає проникненню в кров токсинів і мікроорганізмів.

Дуже важливим є правильне дозування вітамінів, адже передозування вітамінів може спричинити різні ускладнення.

Імуномодулюючі препарати. Це група препаратів, які активують імунну систему, і підвищують стійкість організму, до різних інфекцій. Проте слід знати, що штучна стимуляція виснажує організм, що може призвести до зниження імунного захисту після закінчення прийому ліків. Тому перед прийомом таких засобів обов’язковою є консультація у лікаря.

Пробіотики. Це препарати, які нормалізують стан кишкової мікрофлори. Вони вміщують живі мікроорганізми (біфідобактерії, лактобацили), а також речовини, які сприяють нормальному їх росту. Ці мікроорганізми також захищають слизові оболонки шлунково-кишкового тракту від патогенних мікробів, синтезують окремі вітаміни, що також забезпечує міцний імунітет.

Антиоксиданти. При функціонуванні організму утворюється багато вільних радикалів(частинки, які порушують нормальний обмін речовин і ушкоджують клітини). Антиоксиданти знешкоджують ці радикали, захищаючи системи організму. До антиоксидантів відносяться вітаміни А, Е,С, F, а також мікроелементи селен, цинк, магній,марганець,мідь. Найбільше цих речовин у кисло-солодких або кислих фруктах червоного, оранжевого, синього або чорного кольору(смородина, малина, сливи, ожина, клюква),також існують різні біологічні добавки, до складу яких входять антиоксиданти.

Підвищення імунітету – ключовий елемент шляху до здорового життя. Проте підвищення імунітету пов’язані з рядом проблем. Часто підвищення імунітету ми асоціюється з короткочасним прийомом медичних препаратів. Але для підтримання його на постійно рівні, необхідно постійно над цим працювати, оскільки імунітет захищає наш організм від будь-якої генетично чужорідного вторгнення. Якщо імунітет хороший й імунна система вчасно помічає вторгнення ззовні чи поломки усередині якого і адекватно ними реагує, людина здорова. З віком внаслідок накопичувального ефекту несприятливих впливів імунітет перестає справлятися з функцією контролю та своєчасного знищення патологічно змінених структур і клітин. У результаті в організмі накопичуються зміни, що виявляються у процесі старіння, формуванні різних хронічні захворювання, тому навіть профілактика зниження імунітету необхідна. І головне пам’ятати, що профілактика хвороби завжди простіша, ніж її лікування.

Матеріал підготував: доцент кафедри внутрішньої медицини Леонід Кушнір

Корисно знати