• Українська
  • English
Як зберегти здоров’я взимку
Як зберегти здоров’я взимку

Як зберегти здоров’я взимку

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Проблема збереження здоров’я давно цікавила людину, бо лише втративши його, ми замислюємося над важливими питаннями цінності здоров’я у нас і наших близьких. Між іншим, здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального добробуту, а не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів.

Здоров’я – це ще не все, але без здоров’я все інше – ніщо.

Сократ

Встановлено, що людське здоров’я:

на 20% залежить від стану довкілля. Це означає, що у людей, які проживають в екологічно чистій місцевості, здоров’я може бути кращим, ніж у людей, які живуть в екологічно забрудненій місцевості;

на 20% зумовлене генетично (тобто спадково передалось від найближчих родичів);

на 10% обумовлено медичною допомогою (тобто системою охорони здоров’я). До її функцій належать професійна діагностика захворювань, висококваліфіковане лікування хворих, ефективність лікарських препаратів, профілактична робота лікарів;

на 50% здоров’я людини (отже, нації, суспільства загалом) залежить від способу життя людини.

З настанням холодної пори року люди частіше починають хворіти простудними захворюваннями. Щоб підтримати своє здоров’я і знизити ризик захворюваністю на грип або ГРЗ, необхідно з особливою увагою ставитися до свого здоров’я і слідувати певним правилам підвищення імунітету.

Як зберегти здоров’я взимку

Частіше бувайте на свіжому повітрі. Надайте перевагу пішим прогулянкам на роботу чи на пари, це набагато корисніше проїзду в переповнених маршрутках чи навіть власним авто. Свіже повітря та фізичне навантаження додасть вам бадьорості та гарного настрою.

Вживайте більше продуктів, які багаті вітамінами та мікроелементами, наприклад, фрукти, яйця, горіхи, риба, картопля, квасоля, рис, молоко, сир тощо.

Взимку організм потребує їжі, багатої жирами. Як правило, в холодну пору року тіло потребує тепла. Для самостійного зігрівання організму потрібна енергія, а розщеплення жиру дозволяє отримати у кілька разів більше енергії, ніж, наприклад, від розщеплення глюкози. Тому взимку постарайтеся вживати їжу, насичену жирними кислотами. На дієту в цю пору року також сідати не варто.

Якщо організму буде достатньо жиру, тоді волосся, шкіра та нігті будуть не тільки виглядати красиво, але й будуть здорові. Допомогти їм у цьому можна не тільки правильним харчуванням, але і використанням спеціальних засобів, що містять у своєму складі масло. Щотижневі масажі з маслом не тільки живлять тіло, але і створюють спеціальний захисний шар. За волоссям та нігтями найкраще доглядати, використовуючи спеціальні жирні маски.

В зимову пору року організм також потребує відпочинку. Тривалість сну повинна бути більшою на 1 годину, лягати спати постарайтеся раніше, ніж зазвичай.

Не варто забувати взимку і про фізичні вправи. Щоденна вранішня зарядка може бути більш тонізуючим засобом за будь-яку каву. Після роботи чи навчання також варто відвідувати фітнес-зал, заняття йогою або пілатесом. Корисним також є плавання в басейні.

Крім усього перерахованого вище, намагайтеся щодня вранці або ввечері приймати контрастний душ, чергуючи теплу воду із злегка прохолодною. Не забувайте також про процедури загартовування.

Не забувайте, що посмішка і гарний настрій може врятувати вас від багатьох стресів, які здатні знизити вашу імунну систему і призвести до захворювань.

Матеріал підготувала: асистент кафедри внутрішньої медицини Інна Москалюк

Корисно знати