• Українська
  • English
Факти, які повинен знати кожен
які повинен знати кожен

Факти, які повинен знати кожен

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ КОХАННЯ. 14 лютого – “найтепліший” день року. Адже саме в цей день відзначають День всіх закоханих (День святого Валентина). І наші серця особливо зігріті любов’ю та ніжністю найдорожчих для нас людей.

Масово День Святого Валентина відзначається з ХIII століття в Західній Європі, з 1777 року – у США. В Україні це свято стали відзначати з початку 1990-х років.

Чим небезпечне кохання

Кохання, безумовно, супроводжується близькість, пестощами, сексуальними стосунками. Це почуття потребує відповідального ставлення партнерів одне до одного та власного здоров’я, адже воно може бути причиною багатьох захворювань.

Щоб бути захищеним, слід знати більше про ризик зараження, перебіг, лікування венеричних захворювань. Найбільш поширені такі хвороби: сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, генітальний герпес, гепатит В, гострокінцева кондилома, ВІЛ/СНІД та інші. Відомо понад 25 збудників хвороб, що передаються статевим шляхом.

Наслідки серйозні: розвиток запальних процесів статевих органів, порушення сексуальної функції (в тому числі імпотенції); безпліддя, яке настає у 20-40% чоловіків та 55-85% жінок з невилікуваними захворюваннями, що передаються статевим шляхом; серйозні ускладнення під час вагітності, викидні, мертвонародження, народження хворих дітей; позаматкова вагітність; збільшений ризик раку шийки матки; підвищений ризик зараження ВІЛ/СНІДом та вірусним гепатитом В, С.

Сифіліс

Збудник сифілісу – бактерія спірохета. У вологому середовищі мікроб зберігає свою життєздатність до 12 годин, а у слині хворої людини – до кількох діб. Мікроб дуже швидко гине при дії сонячного світла, високої температури, спирту. Зараження сифілісом може відбутися при проникненні збудника через слизову оболонку чи пошкоджену шкіру.

Від моменту зараження до першого прояву захворювання проходить від 3 до 5 тижнів. У місці проникнення збудника (частіше на статевих органах, губах чи шкірі) з’являється виразка. Якщо не звертатися до лікаря і не лікуватися, то через 3-4 тижні виразка загоюється, а ще через місяць починається другий період розвитку хвороби. Він характеризується періодичними рясними висипаннями на шкірі тривалістю 2-3 місяці. При самолікуванні або при відсутності лікування сифілісу настає третій період розвитку хвороби, характерний важкими ураженнями внутрішніх органів та нервової системи, який може закінчитися смертю хворого. Небезпечним є те, що всі прояви сифілісу (навіть виразка) не викликають у людини неприємних відчуттів (наприклад, свербіння, біль), а висипання, як правило, малопомітні. При своєчасно початому лікуванні сифіліс повністю виліковується.

Гонорея

Збудником гонореї є бактерія гонокок. З моменту зараження до прояву перших ознак хвороби може пройти від декількох днів до кількох тижнів. У чоловіків та жінок з’являються слизові, а потім гнійні виділення жовто-зеленого кольору із статевих органів. Важливо в перші дні розвитку гонореї звернутися до лікаря. Без лікування можливе підвищення температури тіла і порушення загального стану організму. Крім того посилюється біль та різі при сечовипусканні, виділення стають значними. При невчасно розпочатому лікуванні можливе ураження інших статевих органів, а також безпліддя.

Трихомоніаз

Збудник – вагінальні трихомонади. Зараження трихомонадами відбувається, як правило, статевим шляхом, рідко через предмети побуту. У вологому середовищі (рушник, губка) збудник зберігає свою життєздатність протягом 1-2 годин. Перші ознаки з’являються через 3-11 діб після зараження. У чоловіків можуть бути виділення із сечовипускального каналу. Іноді – свербіння, різь, неприємні відчуття в області сечівника. У жінок виникає відчуття печії в області піхви, зовнішніх статевих органів, з’являються рідинні, пінисті виділення зі статевих органів. Несвоєчасне звернення до лікаря спричиняє перехід гострого трихомоніазу в хронічну форму.

Хламідіоз

Збудник – паразит хламідія. Шлях зараження, в основному, – статевий, але іноді заразитись можна і побутовим шляхом – через предмети особистої гігієни: білизну, рушник тощо. Захворювання проявляється через 1-4 тижні після інфікування. Чоловіки відчувають дискомфорт при сечовипусканні, болі внизу живота та в поперековому відділі спини, можуть бути незначні виділення. У жінок хламідії вражають шийку матки та уретру, при відсутності лікування процес розповсюджується на яєчники і спричиняє безпліддя. У чоловіків може виникнути запалення яєчок. Якщо не дотримуватися правил особистої гігієни, можливе запалення слизової оболонки очей.

Відсутність симптомів не означає відсутність захворювання

СНІД

Синдром набутого імунодефіциту – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу у організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, в наслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалювань, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань. Джерелом інфекції є безпосередній носій ВІЛу. Зараження можливе лише при статевому контакті з інфікованим чи при кровообміні з ним. Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то за останніми дослідженнями, ця дитина зовсім не обов’язково має бути носієм вірусу. При проведенні антиретровірусної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується аж до 6 відсотків. Симптомами захворювання є збільшення лімфовузлів, лихоманка, втрата 10% ваги тіла протягом двох місяців, слабкість.

Як зробити кохання безпечним

Існує кілька простих правил і порад, як знизити ризик і навіть уникнути зараження статевими інфекціями, про які потрібно подумати до статевого акту.

Утримуйтеся від “випадкових” зв’язків. Ніхто не дасть гарантії (і досвід венерологів це підтверджує), що навіть “найпристойніші” чоловіки й жінки – здорові. Ні зовнішній вигляд людини, ні рівень її освіти, ні соціальний статус, ні сімейний стан, ніщо не може вказати на наявність або відсутність у неї венеричних захворювань. При цьому сама людина може бути повністю впевненою, що здорова й абсолютно не підозрювати про те, що хвора.

Використовуйте презерватив. Презерватив – це класичний засіб профілактики від майже усіх ЗПСШ при правильному використанні. Але якщо ви впевнені, що постійне використання презерватива вирішить відразу всі проблеми з венеричними захворюваннями, на жаль, це не завжди так.

Уникайте будь-яких статевих контактів з людьми, які належать до групи ризику інфікування ІПСШ.

Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни в інтимному житті. Вимагайте того ж від вашого партнера.

Ніколи й ні за яких умов не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни. До предметів особистої гігієни належать рушники, мочалки, нижня білизна, тапочки, гребінці тощо.

Перед статевим актом (за можливості, звичайно) зверніть увагу, чи відсутні у вашого партнера зовнішні ознаки венеричних захворювань. Якщо вони є – побачення відкладається, адже навіть презерватив ефективний не на 100%.

Про те, що партнер, можливо, хворий можуть свідчити наступні симптоми:

запалення в ділянці статевих органів – ранки, пухирці, бородавки, висипка й наліт на статевих органах;

підозрілі виділення з піхви/сечівника. Подивіться на білизну, чи немає там засохлого гною, гнійних виділень;

свербіж у ділянці статевих органів;

висипка на поверхні тіла, що немає пояснення;

збільшені пахові лімфовузли;

жовтушність шкіри, склер очей;

дивні, нічим не обґрунтовані підйоми температури.

Більшість цих ознак помітні – важливо тільки придивитися, задати кілька запитань… Одне “але” – питання потрібно задавати до “цього”, а не після.

Матеріал підготувала: Марина Гаєвська, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ

Корисно знати