• Українська
  • English
Нобелівська премія у галузі фізіології і медицини у 2016 році
Нобелівська премія у галузі фізіології і медицини у 2016 році

Нобелівська премія у галузі фізіології і медицини у 2016 році

Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини за 2016 рік присуджено японському вченому Йошинорі Осумі за дослідження механізмів аутофагії.

 

Цьогорічний нобелівський лауреат в царині фізіології і медицини працює в університеті Токіо. Премія йому присуджена за “відкриття та дослідження механізмів аутофагії, фундаментального процесу розпаду та утилізації компонентів клітини”.

“Аутофагію” вчені почали розглядати в 1960-х рр., коли вперше виявили, що клітини можуть знищувати власний вміст, уклавши його в мембранний мішок. За допомогою цього мішка вміст доставляється в лізосоми для розпаду і утилізації. Прорив в цій галузі зробив саме професор Осумі, який в 1990-і рр. використовував пекарські дріжджі, щоб визначити гени, відповідальні за аутофагію. Пізніше він встановив, що схожі механізми використовують і клітини людського тіла.

Таким чином клітини знищують власні пошкоджені органели. Крім того, в процесі аутофагії клітина отримує поживні речовини і енергію, необхідні їй для подальшого функціонування.

Порушення процесу аутофагії спостерігаються у людей при хворобі Альцейгемера. Крім того, вивчення цього процесу може допомогти з’ясувати природу виникнення хвороби Паркінсона і хвороби Хантінгтона.

Інформацію підготував: професор Роман Булик, завідувач кафедри медичної біології та генетики БДМУ

Корисно знати