• Українська
  • English
Як лікувати атопічний дерматит народними засобами
Як лікувати атопічний дерматит народними засобами

Як лікувати атопічний дерматит народними засобами

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Продовжуємо серію статей про атопічний дерматит у рамках проведення “Українських днів атопічного дерматиту”. Сьогодні фахівець розповість вам як лікувати дану недугу народними засобами.

Ромашка аптечна. Взяти 4 ст. ложки висушених квіток аптечної ромашки. Покласти в літрову каструлю і залити окропом. Після цього поставити на плиту і довести до кипіння. Зменшити вогонь і поварити 15 хвилин. Потім трохи остудити і профільтрувати. Отриманий настій потрібно додавати у ванну при кожному купанні. Таке лікування народними засобами атопічного дерматиту підходить всім: і дорослим, і дітям, починаючи з народження.

Кора дуба. Щоб добитися кращого ефекту в лікуванні народними засобами атопічного дерматиту, потрібно взяти молоду кору з дерева. Її потрібно подрібнити. Потім взяти столову ложку і заварити склянкою окропу. Поставити на плиту і потомити на повільному вогні протягом 20 хвилин. Отриманий склад потрібно додати у ванну під час купання.

Березові бруньки. Потрібно зібрати свіжі березові бруньки. Покласти їх у розмірі 4 ст. ложок в термос і заповнити його окропом. Закрити щільно кришкою і залишити так на 5-6 годин. Після цього потрібно профільтрувати. Додавайте настій, коли проходите курс лікування атопічного дерматиту народними засобами, у ванну при кожному купанні.

Череда. Потрібні сухе листя рослини. Їх потрібно подрібнити в порошок. Потім заварити склянкою киплячої води столову ложку лікарської сировини. Поставити ємність на плиту і потомити на повільному вогні протягом 15 хвилин. Після чого профільтрувати. Додавати народний засіб від атопічного дерматиту у ванну при кожній процедурі лікувального купання.

Олія з прополісу. Її використовують при ускладнених формах атопічного дерматиту. Наприклад, коли в шкірне ураження потрапляє інфекція. Щоб приготувати олію з прополісу, потрібно взяти його і подрібнити. Потім змішати прополіс з рослинною олією, взявши їх в пропорції 1:4. Поставити склад в духову шафу на 45 хвилин. Після цього акуратно необхідно злити олію, не допускаючи, щоб вийшов залишок з воску. Використовувати в лікуванні атопічного дерматиту народними засобами два рази в день. На основі олії необхідно робити примочки на уражені ділянки шкіри тіла хворої людини.

Гарбуз. Потрібен тільки свіжий гарбуз, не заморожений. З м’якоті слід сформувати тампони. Якщо не виходить, то віджати з гарбуза сік і змочувати в ньому тампони з вати. Прикладати їх слід на діатез 4 рази на день приблизно на 15-30 хвилин. Лікування народними засобами атопічного дерматиту буде більш ефективним, якщо гарбузові тампони чергувати з картопляними або тими, що просочені соком алое.

Крохмаль. Необхідно заварити в склянці окропу 2 столові ложки крохмалю. Отриманий склад слід додавати у ванну при кожному купанні, коли ведете лікування народними засобами атопічного дерматиту.

Звіробій. Потрібно зібрати свіжу траву цієї лікарської рослини і віджати з неї сік. Потім столову ложку перемішати з 4 ложками вершкового масла, попередньо розтопленого на водяній бані. Отриманий склад зберігайте лише в скляній тарі в холодильнику. Застосовувати рекомендується, коли проходите лікування народними засобами атопічного дерматиту. Уражені ділянки шкіри потрібно кілька разів на день змащувати цим складом. Якщо випадок не запущений, то досить обробити діатез з ранку і ввечері. Мазь дезінфікує ураження і надає протизапальну дію.

Мазь на основі гліцерину, рисового крохмалю і молока. Всі компоненти змішайте між собою, взявши їх по десертній ложці. Отриманий склад повинен бути, як сметана по консистенції. Змащувати маззю потрібно діатез на ніч, коли проходите курс лікування народними засобами атопічного дерматиту. Якщо ураження розташовані на згинах ніг, рук, то краще всього зверху накласти компрес.

Добре прибирає свербіння з шкірних уражень суміш із соку каланхое і меду. Народний засіб від атопічного дерматиту можна приймати тільки в тому випадку, якщо на мед немає алергії. Мазь зберігайте лише в холодильнику протягом одного тижня. Після цього слід приготувати нову. Використовувати слід, коли проводите лікування атопічного дерматиту народними засобами, але тільки, якщо є свербіж.

Селера. Треба взяти корінь рослини. З нього віджати сік. Потім 50 мл його змішати з таким же обсягом яблучного оцту. В кінці додати 2 гр кухонної солі. Отриманий розчин потрібно використати для створення примочок на уражені ділянки шкіри, коли ведете лікування атопічного дерматиту народними засобами і травами в домашніх умовах. Досить потримати тампон з народним засобом від атопічного дерматиту на хворому місці протягом 5 хвилин. Через 2 години процедуру потрібно повторити. Приймати сік селери можна всередину. Він дуже корисний і безпечний для здоров’я людей, схильних до алергічних реакцій. Ще більше можна сказати про нього, що він корисний при загостреннях атопічного дерматиту. Дітям можна давати його, починаючи з трьох років по чайній ложці за 15 хвилин до прийому їжі два рази на добу. Якщо дитині більше шести років, то дозу слід збільшити до 2-х чайних ложок. Курс лікування атопічного дерматиту народними засобами за допомогою соку селери потрібно продовжувати 1 тиждень.

Журавлина. Ця ягода має масу корисних властивостей. Вона здатна загоювати рани. Її соком можна вилікувати атопічний дерматит. Візьміть 50 мл соку і додайте його у200 граміввазеліну. Намастіть отриманим складом уражені ділянки шкіри кожні 2 години до тих пір, як не стане краще і рана не почне гоїтися.

Огірок. Сік цього овоча допоможе позбутися від сверблячки, коли ведете лікування народними засобами атопічного дерматиту.

Лляна олія допомагає пом’якшити шкіру при діатезі. Її потрібно прокип’ятити разом з квітками аптечної ромашки, додавши в 100 мл одну столову ложку лікарської рослини. Тампони, змочені в олії потрібно накладати на хворе місце кожні 3 години. Курс лікування атопічного дерматиту народними засобами за допомогою лляної олії повинен тривати не менше тижня.

Шавлія. Візьміть суху трав’яну сировини в розмірі 5 столових ложок. Залийте їх літром окропу і поставте на повільний вогонь на півгодини. Потім закрийте каструлю кришкою і загорніть у махровий рушник. Залиште на 2 години настоюватися. Після цього ліки від атопічного дерматиту слід профільтрувати і помістити в скляний посуд. Зберігати тільки в холодильнику. Вживати, коли ведете лікування народними засобами атопічного дерматиту по 3 чайні ложці кожні 4 години. Це дитяча доза. Дорослим потрібно пити 4 столові ложки. Курс лікування атопічного дерматиту народними засобами має тривати 3 тижні. Склад можна застосовувати для примочок на хворі місця.

Матеріал підготувала: доцент кафедри дерматовенерології Марина Гаєвська

Корисно знати