• Українська
  • English
Сучасні вікові аспекти перебігу інфекційно-запальних захворювань нирок
Сучасні вікові аспекти перебігу інфекційно-запальних захворювань нирок

Сучасні вікові аспекти перебігу інфекційно-запальних захворювань нирок

ДО ДНЯ НЕФРОЛОГА. Нефрологія – галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування. Перші кроки у становленні нефрології як науки відбулися ще на початку XIX століття і були пов’язані з ім’ям англійського лікаря Брайта. В окрему клінічну спеціальність нефрологія виділилася тільки в 60-ті роки ХХ століття. На жаль, більшість ниркових захворювань є хронічними.

Аналіз сучасної структури захворюваності населення свідчить про збільшення у пізній період життя захворювань нирок, на долю хронічного пієлонефриту у структурі інфекцій нирок та сечових шляхів припадає понад 90%. Звертає на себе увагу те, що темпи приросту “інфекцій нирок” є більше ніж у два рази вищими у старших вікових групах населення України. Важливим є й той факт, що похилий і старечий вік незалежно від статі є одним із критеріїв, що дозволяє кваліфікувати інфекції сечової системи як ускладнені.

Труднощі діагностики пієлонефриту в осіб похилого і старечого віку пов’язані зі збільшенням кількості латентних форм пієлонефриту, що нерідко виявляються лише на етапі “зморщення” нирок, приєднання артеріальної гіпертензії та розвитку хронічної ниркової недостатності. Рідко досягається повна ремісія та одужання пацієнтів навіть при малосимптомних формах захворювання. Внаслідок значних витрат суспільства на лікування та реабілітацію хворих означена патологія є важливою демографічною, медико-соціальною та економічною проблемою.

Вашій увазі представляємо доповідь лікаря-нефролога вищої категорії, асистента кафедри внутрішньої медицини Тетяни Безрук “Сучасні вікові аспекти перебігу інфекційно-запальних захворювань нирок”.

Корисно знати