• Українська
  • English
Міжнародний день обізнаності про вірусний гепатит
Міжнародний день обізнаності про вірусний гепатит

Міжнародний день обізнаності про вірусний гепатит

ФАХІВЕЦЬ БДМУ ІНФОРМУЄ. Щороку 19 травня світ відзначає Міжнародний день обізнаності населення про вірусний гепатит.

Вірусний гепатит С залишається головним викликом національній охороні здоров’я: в останній час істотно зросла кількість хворих на цироз печінки вірусної етіології, на рак печінки, підшлункової залози. Cмертність від гепатиту С у найближчі 10 років зросте у 3 рази. Кожен 12-й житель планети інфікований одним із 8 відомих вірусів гепатиту від А до TTV. У кожного третього пацієнта із захворюванням печінки  – гепатит вірусної етіології.

За даними експертів ВООЗ в Україні вірусом гепатиту С інфіковано від 5 до 10% населення, п’ята частина з яких – хворі на хронічний вірусний гепатит С.

Існують групи людей, що є у зоні більш високого ризику інфікування вірусним гепатитом C.

Найвищий ризик мають особи, що вживають ін’єкційні наркотики, та особи, яким переливали препарати крові до 1987 року. Проміжний (середньо-підвищений) ризик вірусного гепатиту С мають пацієнти, що знаходяться на гемодіалізі (апарат “штучна нирка”), особи, яким були пересаджені органи (трансплантація) або яким переливали кров до 1992, і всі ті, кому за життєвими показами була перелита кров від донора, а згодом виявився позитивний результат аналізу на маркери вірусного гепатиту С, особи з захворюваннями печінки невстановленої природи, немовлята, що народилися від інфікованих матерів. До наступної категорії (підвищеного ризику) належать медичні працівники, особи, що мають статеві контакти з багатьма партнерами, або з одним інфікованим партнером. Особам з усіх груп ризику по гепатиту С слід пройти обстеження на вірусний гепатит С та вакцинацію від гепатиту В, оскільки у них є ризик зараження і цією інфекцією.

Чи може гепатит С призвести до загибелі хворого?

Так, існує ризик загинути від HCV – асоційованого цирозу. Частіше – це хворі на хронічний гепатит С, що вживають алкоголь та не лікуються. Десятирічне виживання хворих на цироз печінки становить близько 50%.

Через який час після інфікування з’являються перші ознаки гепатиту С?

Прихований (інкубаційний) період при вірусному гепатиті С становить близько 50 днів (від 20 до 140). Симптоми гепатиту С можуть не проявитися ніколи. Прояви інфекції можуть взагалі бути виявлені лише тоді, коли гепатит перейде в цироз.

Вірусний гепатит С – це захворювання із переважно безсимптомним перебігом, діагностується частіше випадково, коли люди обстежуються з приводу інших захворювань. Частіше від інших симптомів виникають астенія, загальна кволість, стомлюваність, відчуття важкості в правій підреберній ділянці. Для хронічного гепатиту С характерні періодичні коливання показників функціонального стану печінки. В активну фазу гепатиту активність амінотрансфераз зростає.

Які аналізи однозначно підтверджують діагноз гепатиту С?

Наявність антитіл до вірусу гепатиту С (анти-HCV) у діагностичних титрах і HCV – РНК у крові.

Чи можна вилікувати гепатит С назавжди?

Можна. Шансів вилікувати хронічний вірусний гепатит С більше, ніж хронічний гепатит В. Реальна частота видужань після терапії досягає 50-80% залежно від особливостей захворювання.

До якого лікаря потрібно йти?

Хронічний гепатит С потрібно лікувати у досвідченого фахівця – гепатолога. Це забезпечить максимальну ефективність лікування, його хорошу переносимість і дозволить уникнути додаткових витрат. Це лікар, який має відповідну підготовку і, що найголовніше – клінічний досвід сучасної терапії вірусного гепатиту С. Сучасна стратегія лікування хвороби – комбінована противірусна терапія. Міжнародні дослідження та клінічна практика показали, що в даний час найбільш виправдало себе поєднання двох препаратів – інтерферону-альфа і рибавірину. Дози препаратів і тривалість лікування підбираються лікарем індивідуально, беручи до уваги багато чинників. Будь-яких інших способів лікування з доведеною ефективністю, здатних забезпечити елімінацію вірусу гепатиту С, сьогодні не існує.

Що буде, якщо після проведеного курсу лікування пацієнт “не потрапить” у відсоток тих, хто вилікувалися?

Передбачені спеціальні схеми повторної терапії для людей, у яких кінцевого результату лікування не було досягнуто або він виявився неповним (виник рецидив інфекції відразу після лікування). Препарати та протоколи терапії захворювання постійно удосконалюються, їх ефективність зростає і може виявитися вище, ніж попередня схема лікування, що не дала бажаного результату.

Чи відновиться функція печінки після лікування?

Прогноз при лікуванні більш сприятливий, навіть якщо не вдалося повністю припинити реплікацію вірусів. У ході противірусного лікування прогресування ВГС (і пошкодження печінки) достовірно припиняється. А якщо HCV-РНК протягом року після закінчення терапії в крові не виявляється, то в більшості випадків можна вважати себе вилікуваним. У такому випадку функції печінки відновлюються повністю.

Що робити для того, щоб запобігти інфікуванню вірусом гепатиту С?

Навіть якщо Ви не входите до групи ризику, Вам слід ніколи не використовувати ін’єкційні наркотики. Якщо Ви не можете відмовитися від них і вийти із залежності, ніколи ні з ким не діліться голками, шприцами, розчинами, і не користуйтеся чужими.

Якщо Ви використовуєте ін’єкційні наркотики, Вам слід зробити щеплення від гепатитів А і В. Це збереже Вашу печінку при ризику поєднаної інфекції. Ніколи ні з ким не діліться і не користуйтеся чужими лезами для гоління, зубними щітками і будь-якими предметами, де може виявитися кров.

Якщо Ви – медичний працівник, то Вам слід завжди дотримуватися правил техніки безпеки, особливо при роботі з будь-якими гострими предметами. Вам потрібно пройти вакцинацію від гепатиту В.

Якщо Ви прийшли до медичного закладу, приватного стоматологічного кабінету, манікюрного салону – переконайтеся у тому, щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції виконувалися тільки одноразовими або стерильними інструментами.

Утримуйтеся від татуювання або пірсингу. Вас можуть заразити голкою, на якій є інфікована кров.

Що робити, якщо Ви можете мати статеві контакти з інфікованою людиною?

Ваш партнер може передати Вам вірусний гепатит С та інші інфекції. Вам слід щоразу використовувати презервативи, зробити щеплення від гепатиту В.

Як захистити свою печінку, якщо гепатит C вже є?

Якщо аналізи показали наявність інфекції, то слід відразу відмовитися від вживання алкоголю, знайти лікаря, який має відповідну підготовку, і якому Ви довіряєте, і перебувати під його ретельним наглядом до кінця призначеного лікування і упродовж року (1-2 рази на 6 місяців) після лікування. Не приймати жодних методів лікування (у тому числі безрецептурних, нетрадиційних, дозволених як нешкідливі) без поради з лікуючим лікарем, зробити щеплення від гепатиту В.

Вірусний гепатит С – виліковна хвороби, якщо розпочати лікування вчасно – до переходу у цироз печінки. Очікування ідеального лікування не повинно призводити до відсутності будь-якого лікування і відтерміновувати заходи, які продовжують життя.

Матеріал підготувала: професор Оксана Хухліна, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати