• Українська
  • English
23 квітня – Всеукраїнський день психолога
23 квітня - Всеукраїнський день психолога

23 квітня – Всеукраїнський день психолога

Всеукраїнський день психолога відзначається 23 квітня.

Це свято – нагода підвести підсумки, проаналізувати проблеми, визначити шляхи їх розв’язання, сформувати пріоритети розвитку.

Понад 10 років у Буковинському державному медичному університеті працює Медико-психологічний центр. Створений 2004 року як навчальна база для підготовки фахівців за спеціальністю «Медична психологія», нині він виконує функцію психологічної служби навчального закладу. У центрі надаються психологічні консультації абітурієнтам, студентам та співробітникам університету (щорічно близько 250 індивідуальних консультацій).

Проводяться різноманітні тематичні психологічні тренінги для студентів та співробітників БДМУ: “Смерть і втрата: психологічні аспекти”, “Тренінг навичок саморегуляції та подолання тривоги й страху”, “Профілактика емоційного вигорання” (диференційовано для студентів, практикуючих психологів та співробітників університету), “Тренінг формування цілей та життєвих завдань”, “Маріонеткова психотерапія”, «Мистецтво ефективної комунікації», «Ораторське мистецтво», «Ефективний тайм-менеджмент» та ін. Групова робота фахівців Центру представлена постійно діючими психотерапевтичною групою, групами психодрами, системно-сімейної та тілесно-орієнтованої терапії. Важливою складовою є проведення опитувань студентів та співробітників з різних аспектів діяльності закладу.

Підвищення кваліфікації практикуючих лікарів-психологів та психотерапевтів області реалізується у Буковинському проекті групової психотерапії, групах Балінта, «Школі молодого психолога», регулярних науково-практичних семінарах, он-лайн-лекціях. Міжнародне партнерство між БДМУ та психіатричною клінікою м. Мюнстерлінген (Швейцарія) полягає у регулярному обміні досвідом, стажуванні лікарів-інтернів у партнерській клініці, підготовці медичних сестер, виданні навчальної літератури. При центрі функціонує плейбек театр “Луна”, співробітники беруть участь у проекті «Школа лідера». Значний інтерес у студентів та молодих фахівців-психологів викликає традиційний психологічний інтенсив, який проводиться під час літньої виробничої практики на базі відпочинку “Здоров’я”. Окремим напрямком роботи є психологічна допомога іноземним студентам, які частіше за українських відчувають труднощі адаптації через культурні відмінності, – їм надаються консультації англійською мовою.

У зв’язку зі складною ситуацією у країні внаслідок збройного конфлікту і спричиненим цим збільшенням кількості людей, що потребують психологічної допомоги, співробітники Центру на волонтерських засадах працюють з учасниками АТО та їхніми родинами, регулярно висвітлюють у пресі актуальні питання самодопомоги і профілактики гострого стресу, посттравматичного стресового розладу тощо. Майбутнє Центру нерозривно пов’язане з майбутнім університету. Співробітники Центру бачать себе активними учасниками життя БДМУ, готові всіляко підтримувати формування студентської спільноти нового типу, надавати підтримку лікарям-практикам, підтверджуючи провідну роль Буковинського державного медичного університету в поширенні та запровадженні у повсякденну лікарську практику новітніх наукових знань.

Корисно знати