• Українська
  • English
Принципи збалансованого харчування при цукровому діабеті

Принципи збалансованого харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет – це група метаболічних захворювань, які характеризуються гіперглікемією, що виникає внаслідок дефекту секреції та/або дії інсуліну. Суть хвороби полягає в порушенні засвоєння організмом глюкози. Така хвороба вимагає проходження регулярних обстежень, постійного контролю рівня цукру в крові та дотримання особливої ​​дієти при цукровому діабеті. Вона передбачає відмову від їжі, що містить швидкі вуглеводи, і обов’язковий підрахунок кількості таких продуктів.

Як працює інсулін?

Після прийому їжі показники рівня цукру в організмі зростають. Інсулін взаємодіє з клітинами, допомагаючи їм «відкритися» для отримання глюкози. Це знижує її кількість у крові. Якщо в цьому процесі відбувається збій, виникає ризик розвитку цукрового діабету.

Діабет може бути діагностований у будь-якому віці. Причин його розвитку існує безліч, але фахівці виділяють фактори ризику, на які варто звернути особливу увагу: похилий вік; генетична схильність; ожиріння; артеріальна гіпертензія; підвищений рівень холестерину.

Якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, діабет може спровокувати ускладнення, серед яких часткова чи повна втрата зору; ураження судин; порушення слуху; інсульт, інфаркт; трофічні виразки чи гангрена нижніх кінцівок; ниркова недостатність; безпліддя та порушення статевої функції; кетоацидоз; гіпо- або гіперглікемічна кома.

Варто зазначити, що сьогодні цукровий діабет все частіше називають способом життя, а не захворюванням.

Суть дієти при цукровому діабеті

Щоб харчування приносило користь і допомагало допомогло впоратися з неприємними симптомами діабету, необхідно дотримуватися особливого раціону. Існують деякі принципи, дотримання яких обов’язкове до виконання:

  • Замінити шкідливі продукти здоровою їжею. Доведеться забути про фаст-фуд, жирні страви, напівфабрикати і т. д.
  • Вживати однакову кількість калорій під час кожної трапези. Сніданок, обід, вечеря та інші прийоми їжі повинні бути приблизно рівними за калорійністю. Для цього варто скласти меню заздалегідь або скористатися консультацією спеціаліста.
  • Вживати вуглеводні продукти у першій половині дня. Це виключить ризик стрибка глюкози вночі, коли відстежити його і проконтролювати буде неможливо.
  • Суворий режим приймання їжі. Слід уникати перекушування протягом дня і харчуватися відповідно до складеного заздалегідь графіка. Для пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу рекомендується їсти тричі на день без перекусів, а при діабеті 1 типу можна включити 2-3 перекуси.
  • Відмовитися від алкоголю. Подібна продукція блокує викид глюкози печінкою, що може призвести до гіпоглікемії. Однак пиво та солодке вино можуть підвищувати рівень цукру.
  • Виключити переїдання. Потрібно з’їдати таку кількість їжі, яка потрібна для подолання відчуття голоду та насичення організму на найближчі кілька годин.
  • Не їсти пізніше, ніж за 2 години до сну. В іншому випадку ви набиратимете вагу, а ожиріння несе чималу небезпеку при діабеті.
  • Пити багато води. Оптимальна кількість рідини, що вживається, – мінімум 1,5-2 л на добу.

Крім того, необхідно відмовитися від цукру та страв, які його містять. Можна використовувати стевію у якості підсолоджувача – вона не містить калорій та має нульовий глікемічний індекс.

Які продукти потрібно виключити з раціону?

Меню дієти при цукровому діабеті передбачає строгу відмову від низки продуктів. Вони можуть спровокувати стрибок глюкози та погіршити стан хворого. До переліку заборонених входять:

  • Цукор. Це головний ворог людини з цукровим діабетом. Навіть його невелика кількість у складі цукерки чи морозива може спричинити ускладнення. Якщо ви не можете уявити своє життя без солодощів, цукор необхідно замінити натуральними підсолоджувачами, наприклад, стевією.
  • Напівфабрикати. Забудьте про фабричні котлети, рибні палички, пельмені, сосиски і т. д. В їх виробництві використовують величезну кількість ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших синтетичних речовин, які тільки шкодять організму.
  • Жирні продукти. Баранина, свинина, качка, жирні сири, сало, майонез, вершки та ін. суворо протипоказані на дієті при діабеті 2 типу. Така їжа надмірно навантажує печінку та підшлункову залозу.
  • Трансжири. Це маргарин, спред, попкорн, фаст-фуд та ін. Такі продукти і здоровим людям не приносять користі, що вже казати про організм діабетика?
  • Здобна випічка. Відмовтеся від білого хліба, булочок, кексів тощо через високий вміст рафінованих вуглеводів.
  • Деякі фрукти та сухофрукти. До їх переліку входять банани, виноград, дині, фініки, інжир, родзинки, курага. Справа в тому, що ці продукти містять велику кількість вуглеводів та цукру.

Також варто зменшити споживання солі. Оптимальна кількість на дієті при діабеті 2 типу – 1 чайна ложка на добу.

Якими продуктами потрібно харчуватися на дієті при діабеті?

Людям з діабетом можна вживати нежирні м’ясо та рибу, яйця. Слід включати до раціону страви з телятини, курки, індички, яловичини, кролятини, невеликих видів риб. Дозволені морепродукти та субпродукти. Яйця варто їсти в обмеженій кількості – не більше 2-3 штук на день.

При цукровому діабеті дозволені і крупи: перлова; ячна; гречана; пшенична; рисова; вівсяна; кіноа. Найкраще запарювати 40 г крупи окропом. Цього достатньо для одного приймання їжі. Незважаючи на користь таких продуктів, зловживати ними не варто.

З жирів дозволено використовувати в приготуванні салатів арахісову, оливкову та мигдальну олію. Також можна вживати печінку тріски та риб’ячий жир. Зрідка допускається використання лляної олії.

Відмінним вибором для дієтичного харчування стануть овочеві культури, що ростуть над землею. Крім цього, 1-2 рази на тиждень можна їсти сиру моркву; топінамбур; ріпу; корінь селери; сочевицю; чорні боби; ріпу.

Вживати практично без обмежень можна зелень та будь-які гриби. Також на дієті при цукровому діабеті 2 типу дозволено їсти цільнозернові продукти та горіхи різних сортів. Найкориснішим вважається мигдаль.

Обов’язково в раціоні повинні бути ягоди і фрукти, що збагачують організм вітамінами, мінералами та іншими корисними елементами, дефіцит яких часто спостерігається при цукровому діабеті. В обмеженій кількості можна їсти малину, полуницю, червону смородину, ожину, лохину, журавлину, аґрус, авокадо, лимони. Інші ягоди та фрукти не можна їсти натщесерце і більше 100 г на добу. Серед них яблуко; вишня; слива; обліпиха; брусниця; алича; абрикос; груша; апельсин; грейпфрут. Пити на дієтичному раціоні можна чай, каву, компоти, відвари трав без цукру.

Отже, цукровий діабет – це метаболічне захворювання, яке вимагає строго дотримання правил здорової тарілки для ефективної компенсації захворювання та запобігання виникнення ускладнень. Дієта при цукровому діабеті нічим не відрізняється від звичайного здорового раціону людей без діабету. Попіклуйтесь про себе та будьте здорові!

Підготувала: асистент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, доктор філософії, Ірина Царик.

Корисно знати