• Українська
  • English
Плануємо майбутнє після пологів разом
Плануємо майбутнє після пологів разом

Плануємо майбутнє після пологів разом

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Потреби щодо планування сім’ї існують протягом всього репродуктивного життя жінки, і мають свої особливості у різних періодах її життя.

У післяпологовому періоді, коли минула вагітність та пологи, а дні насичені “малюковими клопотами”, з’являються з часом нові хвилювання – інтимне життя та попередження небажаної вагітності. Ідеальною є ситуація, коли жінка проінформована по всі альтернативні контрацептивні методи ще протягом останнього триместру вагітності.

Вибір методу контрацепції і час початку його використання для годуючої жінки є питаннями першочергової важливості. Враховують особисті вподобання жінки, її побажання в майбутньому народжувати дітей; чи годує вона в даний час грудьми чи ні, споосіб її життя.

Основну тривогу годуючих жінок, які обирають метод застереження від вагітності, викликає взаємодія між грудним вигодовуванням і використанням методу контрацепції. Будь який контрацептивний метод, незалежно від вибору, не повинен мати несприятливого впливу на грудне вигодовування (лактацію або склад грудного молока) або стан здоров’я дитини (показники приросту її маси тіла або росту).

Сьогодні існуючі контрацептивні методи за характером їх впливу на лактацію та дитину поділяють на три категорії:

Методи переважного вибору, які не впливають ні на лактацію, ні на дитину, безпечні в будь-який час після народження: метод лактаційнної аменореї; сперміциди, презервативи, діафрагми і ковпачки, негормональна внутрішньоматкова спіраль , вазектомія у чоловіка, перев’язка маткових труб у жінки.

Методи другого вибору (засоби цієї категорії містять прогестини): міні-піли; ін’єкції; імпланти; внутрішньоматкова спіраль з прогестерону.

Контрацептиви, не рекомендовані до використання при годуванні грудьми, оскільки містять естроген, здатний зменшувати вироблення молока: комбіновані оральні контрацептиви, контрацептивний пластир, вагінальні кільця.

Метод лактаційної аменореї вважається природним (біологічним) методом попередження небажаної вагітності, що людство використовувало з давніх часів. Він базується на природному зниженні фертильності у перші 6 місяців після пологів у випадку, якщо у жінки спостерігається аменорея і вона годує лише грудьми.

У чому полягає контрацептивний механізм дії самого методу?

У жінки, у якої дитя упродовж перших 6 місяців життя вигодовується виключно материнським молоком, яйцеклітина не дозріває, овуляція та менструація відсутні. Саме ця низка складних процесів в організмі лактуючої жінки забезпечує “післяпологове безпліддя”, тобто перешкоджає настанню вагітності.

Є випадки, коли, нічого не підозрюючи, годуюча жінка дізнається про нову вагітність ще до закінчення 6 міс. після попередніх пологів. Чому так?

Виявляється, що незважаючи на наявність найважливішої умови — виключно грудного вигодовування дитини в період до 6 місяців – жінки не знають про необхідність дотримуватися наступних умов:

Грудне вигодовування має бути єдиним джерелом їжі для дитини. Не можна використовувати готові молочні суміші, докорми і прикорм (до 6 міс.). Також виключено годування зцідженим (за допомогою молоковідсосу) молоком.

Годування повинні бути частими – проміжок між годуваннями не повинен перевищувати 4 годин упродовж дня і не більше 6 годин вночі. Рекомендується більш часте годування без дотримання графіка (за вимогою дитини).

Повна відсутність менструацій (якщо з’явилися будь-які мажучі виділення, метод вже не можна вважати надійним).

При дотриманні всіх умов ефективність методу становить близько 98%.

Чи є жінки, яким не рекомендований метод лактаційнної аменореї?

Є. Неприйнятний метод лактаційнної аменореї для ВІЛ-інфікованих пацієнток у зв’язку з ризиком вертикальної передачі ВІЛ через грудне молоко.

При вигодовуванні груддю можна використовувати й інші методи контрацепції. До таких методів належать негормональна внутрішньоматкова спіраль, перев’язка маткових труб у жінки – добровільна хірургічна стерилізація, бар’єрні методи (сперміциди, презервативи, діафрагми і ковпачки).

Внутрішньоматкові засоби не впливають на лактацію або здоров’я дитини і особливо прийнятні в період лактації через високу ефективность. При неускладнених пологах і відсутності протипоказань внутрішньоматкову спіраль вводять одразу після народження плаценти або протягом 48 годин після пологів. Оптимальний час введення — через 6 тижнів після пологів, що знижує число експульсий (випадіння) внутрішньо маткових засобів. Годуючі жінки відчувають менший біль при введенні, у них менше побічних явищ (напр., кровотеча, біль). При наявності інфекції або підозрі на неї введення внутрішньо маткових засобів слід відкласти до одужання.

Стерилізація

Добровільна хірургічна стерилізація є радикальним і незворотнім методом контрацепції для жінок, які абсолютно впевнені, що не бажають в подальшому мати дітей. Стерилізація – незворотній метод контрацепції, тому необхідно бути впевненим у правильності прийнятого рішення. Виконується ця маніпуляція під час операції кесаревого розтину або протягом 48 годин після пологів ( шляхом лапароскопії або міні – лапаротомії).

Презервативи, діафрагми, сперміціди у вигляді пінки, свічок, кремів, пігулок можуть використовуватись у будь який час  після пологів, вони не впливають на кількість і якість грудного молока та здоров’я дитини. Ці методи зручні як проміжні, якщо початок використання іншого методу відкладено.

Гормональні контрацептиви

Серед гормональних контрацептивів після пологів дозволеним є використання засобів ( імплантів, протизаплідних таблеток, внутрішньо маткової  спіралі “Мірена” ), які містять тільки один гормон прогестаген. Прогестинові препарати не впливають на кількість і якість грудного молока або тривалість лактації, не впливають на здоров’я дитини. Прийом таблеток можна почати через шість тижнів після пологів, а не годуючим жінкам — з четвертого тижня після пологів. При повному грудному вигодовуванні початок прийому таблеток можна відкласти до 6 місяців після пологів, якщо жінка застосовує метод лактаційної аменореї.

Комбіновані гормональні контрацептиви у перші 6 місяців після пологів не рекомендується для годуючих жінок. Якщо жінка грудьми не годує комбіновані гормональні контрацептиви можна використовувати через 3 тижні після пологів, тому що в перші 2-3 тижні високий ризик тромбозу.

Таким чином, після пологів можна використовувати ряд доступних та безпечних методів планування сім`ї. Для правильного вибору такого методу необхідно звернутися до лікаря акушера-гінеколога.

Матеріал підготувала: Ліля Юр’єва, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати