• Українська
  • English
Єдина рідна мова

Єдина рідна мова

Як важливо цінувати те, що являється скарбом усього українського народу – мову! Тисячі історій українських людей, про те, як за певних обставин український народ змінював свою рідну мову.

Проте, спілкуючись з ними, вони зі сльозами на очах говорять, що рідна мова – українська, гріє душу і серце!

Українська письменниця Оксана Стефанівна Забужко, у своєму вірші висловилась думкою багатьох українців…

Солов’їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічних події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.

Українська мова почала виділятися з праслов’янської мови, і відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюха, українська сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери й походить із санскриту. Перші слова з української мови записані в 448 році нашої ери.

 Формування мови відбувалося на двох основних теренах — Поліссі й Поділлі. Як і кожна сучасна мова — і українська не виняток — почала формуватися давно. В часи, про які немає жодних певних даних. У світі, де не існувало жодних засобів миттєвої комунікації, а найшвидшим засобом пересування була верхова їзда, люди мали значно менше можливостей спілкуватися з кимось, окрім найближчих сусідів.

Цікаво знати те, що число мовців — орієнтовно 45 млн, більшість із яких мешкає в Україні. Найпоширеніші країни, де розмовляють українською мовою вважаються такі країни, як: Білорусь, МолдоваПольща, Росія, Руминія, США,

Словаччина, КазахстанАргентина, Бразилія, Велика Британія, Канада, Італія  та інші країни, де живуть українці. Українською мовою у світі послуговуються приблизно від 40 до 45 млн осіб; вона є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

         Також цікавий факт, що за лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.

Рідну мову важливо не тільки цінувати, важливо передавати з покоління в покоління, навіть незважаючи на те, в якій країні доводиться жити. Потрібно пам’ятати, що українська мова живе доти, доки вона звучить з наших уст.

 

 

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробфологї та

вірусології Попович Валентина Богданівна

 

Корисно знати