• Українська
  • English
Лікувальні властивості кавуна і дині
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Лікувальні властивості кавуна і дині

Лікувальні властивості кавуна і дині

Фруктово-ягідний сезон триває. Вся друга половина літа і початок вересня проходять під знаком кавунів і динь – у липні вони з’являються, у серпні ними вже насолоджуються щосили. До речі, якщо про азіатське походження дині багато здогадуються, мало хто знає, що кавун родом з Південної Африки. Незважаючи на різне походження, є і те, що об’єднує кавун і диню, – вони є не просто ласощами, а справжнісінькими лікарськими засобами.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КАВУНА

Підтримує здоров’я плоду та імунітет

Вітамінів у кавуні порівняно небагато, за винятком одного – фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона бере участь у кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів, а також грає важливу роль у вагітності – регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку. Тому кавун буде корисний всім із загальнозміцнюючою метою і просто незамінний вагітним і тим, хто планує незабаром заводити дітей.

Виганяє пісок

Як відомо, мало хто зупиняється на одній кавуновій часточці. У результаті сечогінний ефект кавуна відомий всім. Більше за інших цю властивість слід узяти на замітку тим, хто хоче очиститися. Так званий метод кавуново-водних поштовхів, коли людина щодня впродовж 4-5 днів з’їдає близько2 кгкавуна натщесерце, можна в 2 прийоми – вранці і вдень – відомий спосіб поганяти пісок з нирок.

Покращує травлення і колір обличчя

Кавун ганяє не тільки пісок з нирок, але сприяє звільненню застійної жовчі. Таким чином, хороший стілець і колір обличчя наступного дня після “кавунотерапії” вам забезпечені.

Виводить зайвий холестерин

Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватців т.зв. хвороби старості атеросклерозу.

Сприяє схудненню

Кавун – одна з тих страв, яка підходить для розвантажувальних днів, які зазвичай практикують для поліпшення самопочуття і схуднення (способів декілька, вони об’єднуються під назвою “кавунова дієта”). Їх можна практикувати від 2-х разів на тиждень до 1 разу на 10 днів. У розвантажувальний день потрібно з’їдати тільки 1,5-2 кгкавуна, розділивши цю дозу на 5 прийомів. Варіант для тих, хто насилу переносить голод, – їсти кавун вприкуску з чорним хлібом (він до того ж хороший абсорбент).

Допомагає при коліті

У народній медицині відомий спосіб лікування коліту – запалення товстого кишечника – за допомогою настою з кавунових кірок. Для його приготування візьміть 80-100 гсухих кавунових кірок, залийте 500 мл окропу і дайте настоятися до охолодження. Приймайте по 0,5 склянки 4-5 разів на день.

НА ЗАМІТКУ

Ознаки стиглого кавуна – глухий звук при поплескуванні його долонею і жовта пляма на боці. Не купуйте тріснутий кавун – швидко зіпсується. Зберігайте кавун в холодильнику. Якщо він не розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний краще з’їсти протягом доби. Якщо у м’якоті розрізаного кавуна з’явився кислуватий запах, є його ні в якому разі не можна – можна отруїтися. Перевірити нітратність кавуна можна і самому: для цього потрібно розтерти шматочок м’якоті кавуна в склянці води.

Якщо вода забарвилася в червоний колір – їсти такий екземпляр не потрібно. А якщо ягода стигла – вода просто помутніє. Людям із загостреним станом ниркової та серцевої недостатності, цукровий діабет і виразкою шлунка можна з’їдати не більше двох-трьох скибочок кавуна або варто взагалі виключити його з раціону. Якщо на розрізі кавуна в його м’якоті видно жовті ущільнені ділянки величиною від 0,3 х0,5 смдо 2 х2 смі більше, це означає, що цей плід накопичив у собі багато хімічних добрив. Вживати такий кавун не можна: навіть у здорових людей це може викликати отруєння, що супроводжується нудотою і блювотою. Особливо небезпечно таке отруєння дітям і нирковим хворим – у них воно протікає важче всіх.

 КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ДИНІ

Продовжує молодість

Вітамінів у дині більше, ніж у кавуні. А найбільше – все тієї ж фолієвої кислоти (вітаміну В9). Так що майбутнім мамам диня вельми корисна. Окрім “вітаміну батьків”, в “азіатові” є помірна кількість вітамінів Е, С, В2, В6, нікотинової та пантотенової кислот. У комплексі вони надають загальнозміцнюючу дію, покращують структуру шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і Е мають антиоксидантну дію, тобто перешкоджають утворенню в організмі так званих вільних радикалів – речовин, що викликають загибель клітин. Отже диня ще і продовжує молодість. Ну і не забуваємо, що вітамін С сприяє зміцненню імунітету і судин, тому диня особливо корисна часто хворіє, і тим, у кого є схильність до появи синців.

Покращує вигляд шкіри

Як і кавун, диня володіє сечогінною і жовчогінною дією, тільки слабше. Але для здорового кольору обличчя і від набряків буде, звичайно, корисна. Причому не тільки якщо приймати її усередину – відома ефективна процедура видалення пігментних плям, вугрового висипу за допомогою динних масок. Для цього наносять подрібнену м’якоть плоду тонким шаром на обличчя і через 10-15 хв. змивають, а обличчя просушують і змащують живильним кремом. Маски потрібно робити через день, курс – близько місяця.

Чистить кишечник

У дині багато пектинів – харчових волокон, які мають властивість вичищати з найзатишніших куточків кишечника застійні шлаки. Тому диня корисна тим, хто любить посидіти за столом, а також тим, хто страждає запорами.

Підвищує настрій

У м’якоті баштанної цариці дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніну – “гормону щастя”, тому вона корисна тим, у кого часто буває поганий настрій.

НА ЗАМІТКУ

Перша ознака динної стиглості – той же, що і у кавуна: глухий звук при поплескуванні. Друга ознака – кірка. У стиглої дині вона повинна бути м’якою (якщо натиснути на неї з протилежного боку від стебла). Пам’ятайте про запах: стигла диня має чудовий аромат. Не купуйте диню з пошкодженою кіркою – з тих же причин, що і кавун. У дині міститься багато важких цукрів, тому нею не варто захоплюватися діабетикам і людям з надмірною масою тіла. Диню не можна їсти годуючим матерям (це може викликати у діток важку диспепсію), тим, хто страждає на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і 12-палої кишки. Не можна змішувати диню зі спиртними напоями, медом, запивати холодною водою – все це може викликати здуття, коліки і сильний пронос.

 Матеріал підготували: Васюк Валентина та Ілащук Татьяна кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ.

Корисно знати