• Українська
  • English
Міжнародний день розповсюдження інформації про передозування

Міжнародний день розповсюдження інформації про передозування

International Overdose Awareness Day (ІОАD), відзначається 31 серпня 2022 року. Основна мета IOAD – підвищити поінформованість про шкоду, яку наркотики завдають нашому суспільству, усунути стигматизацію смертей, пов’язаних із наркотиками; визнати горе, що зазнають друзі та сім’ї постраждалих від передозування. Ця важлива глобальна дата також є днем пам’яті про тих, хто став жертвою наркотиків та слушною нагодою для висвітлення досвіду тих, кому вдалося успішно позбутися наркотичної залежності самостійно чи за допомогою професіоналів та їхніх близьких.

Перший IOAD, ініційований С. Дж. Фінн, співробітницею Кризової служби Армії Порятунку в Сент-Кілді (Австралія) – The Salvation Army St Kilda Crisis Services, був відзначений у 2001 році. Ця ініціатива, у рамках цілодобової програми обміну голок та шприців, уможливила виступи С. Дж. Фінн перед аудиторією всього світу. Із 2012 року організацією IOAD займається Пенінгтонський інститут (Penington Institute) – австралійська некомерційна організація, що базується в Карлтоні, яка займається дослідженнями в галузі суспільної охорони здоров’я та розробкою політики стосовно наркотиків.

Передозування наркотиків є основною причиною захворюваності та передчасної смерті у кількох вікових групах. Це проблема охорони здоров’я в багатьох країнах, яку необхідно регулярно вирішувати, зокрема за допомогою кампаній проти наркоманії та аналогічних ініціатив із боку влади чи приватних осіб. Криза передозування торкається людей в усьому світі, але для багатьох – це досі табу. Експерти ООН із прав людини закликали міжнародне співтовариство покласти край так званій «війні з наркотиками». Стигма та страх криміналізації змушують деяких людей приховувати свою наркотичну залежність, вживати наркотики наодинці, що збільшує ризик заподіяння шкоди та унеможливлюють мотивацію до відмови чи лікування. Ось чому уряди багатьох країн розглядають вживання психоактивних речовин як проблему охорони здоров’я, а не кримінальну відповідальність і прагнуть просувати політику щодо наркотиків відповідно до прав людини.

Коли ми говоримо про передозування, переважна більшість, ймовірно, думає про передозування саме наркотиками, здебільшого опіоїдними. Опіоїди – це алкалоїди опійного маку (Papaver somniferum), їх похідні та синтетичні аналоги (а також речовини, що синтезуються в організмі людини). Загальною ознакою опіоїдів є специфічна взаємодія з опіатними рецепторами центральної нервової системи і забезпечення певної психовегетативної дії, зокрема, зниження порогу больової чутливості; переважно позитивні емоції – ейфоризуюча дія. Відчувається дуже потужне, раптове почуття щастя, що повністю тебе і все навколо заповнює – ейфорія, завдяки якій і виникає наркотична залежність.

Із медичної точки зору, залежність стосується психічного і конкретно фізичного стану, в якому організм адаптувався до наркотику та потребує його постійної присутності. Якщо людина з залежністю раптово припиняє приймати наркотики, то будуть виникати передбачувані, важко відчутні психофізичні симптоми, відомі як симптоми абстиненції. Наркотична залежність повністю підпорядковує людину. Життя безпосередньо залежить від дози, яка прогресивно збільшується для досягнення ефекту. Зважившись кинути, наркоман постає перед труднощами. Різка реакція організму, на час відсутності наркотику в крові, породжує нестерпні страждання. Тіло в буквальному сенсі ламає, тому абстинентний синдром у народі називається наркотична ломка. Хворобливі відчуття, помутніння розуму наростають з кожним днем і заважають лікуванню наркоманії. Шанси кинути вживати наркотик у такий період є мінімальними. Швидко полегшити стан допоможе тільки наркотик, що веде до зриву. Основні характеристики наркотичної ломки: триває від тижня до місяця; підвищується толерантність до наркотиків; виникає на стадії фізичної залежності; стаж вживання негативно впливає на інтенсивність синдрому; може призвести до летального результату, негативних наслідків для оточення.

Наркотична залежність – це тортури, але синдром абстиненції ще страшніше. Наразі встановлено, що залежність може виникнути навіть після першого застосування наркотичної речовини.

Передозування наркотиків зумовлено, зокрема, розвитком толерантності. Толерантність, на противагу залежності, визначається як зниження реакції людини на ліки, що є результатом повторного/багаторазового вживання. У людей, які регулярно приймають опіоїди, навіть призначені лікарем і відпускаються за рецептом, розвивається хронічна толерантність до ейфорійних ефектів, що змушує багатьох із них збільшувати прийняту дозу або переходити на такі способи застосування, як вдихання або ін’єкція. Вкрай небезпечним станом при зловживанні опіоїдами і збільшенні дози для подолання толерантності є гостре наркотичне отруєння. Ознаками передозування опіоїдами є ускладнене/пригнічене дихання (дихання менш як 10 – 12 вдихів за хвилину) або зупинка дихання; ослаблення або зменшення частоти пульсу; зниження рівня або втрата свідомості; суттєве звуження зіниці ока (діаметр менш як 2 мм) – міоз. Про передозування свідчать й бліді шкірні покриви, ціанозі губ та кінчиків пальців. За унеможливлення госпіталізації настає смерть через зупинку дихання.

Варто зазначити, що при зловживанні наркотиків, людина, окрім втрати власного здоров’я та суттєвого зменшення тривалості життя, зокрема внаслідок збільшення захворюваності на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та інші соціально небезпечні хвороби, деградує як особистість, втрачає соціальну активність і, відповідно, свою значущість у суспільстві.

В Україні стратегія державної політики побудована, не виключаючи кримінальні аспекти проблеми наркозалежності, на гуманістичній спрямованості, із зосередженням уваги на дотримання основних прав і свобод споживачів наркотиків. Передбачено через профілактичні та просвітницькі заходи інформувати суспільство про наслідки наркоманії, методи мінімізації шкоди і суспільної небезпеки. Наркоман є, насамперед, хворою людиною, яка потребує лікування та реалізації фундаментальних прав та свобод. Однак, слід констатувати, що дотримання на практиці необхідного рівня вимог комплексного підходу до лікування хронічного отруєння наркотиками – наркоманії, залежить від економічної стабільності країни.

Отже, сьогодні є нагальна потреба в ефективному інформуванні про передозування шляхом інформування та навчання населення. Основне завдання IOAD – підвищити обізнаність громадськості щодо передозування наркотиків, як однієї з головних причин смертей серед наркозалежних людей, а також – ефективність заходів щодо її запобігання. Завдання, що стоять перед згуртованими такою проблемою спільнотами, можуть різнитись залежно від країни, регіону та місця їх знаходження. Тому метою IOAD є привернення уваги до проблеми вживання наркотиків, усвідомлення наслідків передозування наркотиками та консолідація всіх об’єднаних однією і тією самою місією: зупинити кризу передозувань.

Підготували: доцент кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Філіпець О.О.

Професор кафедри фармакології Філіпець Н.Д.

Корисно знати