• Українська
  • English
Фізичне здоров’я неможливе без психічного
Фізичне здоров'я неможливе без психічного

Фізичне здоров’я неможливе без психічного

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. І повірте, фізичне здоров’я неможливе без психічного здоров’я.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року, з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення психічних  розладів. За даними ВООЗ, на психічні захворювання в наші дні страждають більше 450 мільйонів людей. У багатьох інших людей є психічні проблеми. Згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів (це більше 3 % всього населення) страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.

Рівень психічного здоров’я людини визначається різними соціальними, психологічними і біологічними факторами. Погане здоров’я пов’язано також зі швидкими соціальними змінами, стресовими умовами на роботі, гендерною дискримінацією, соціальним відчуженням, нездоровим способом життя, ризиками насильства і фізичного нездоров’я, а також з порушеннями прав людини. Існують також спеціальні психологічні та особистісні чинники, через які люди стають вразливими перед психічними розладами. І, нарешті, є ряд біологічних причин психічних розладів, включаючи генетичні фактори і дисбаланс хімічних речовин у мозку.

Психічне здоров’я нерозривно пов’язане з теорією стресу Г. Сельє. В світлі сьогодення стрес в Україні є масовим та тривалим явищем. Він призводить до розвитку неврозів, а в подальшому може призвести до непоправних психічних розладів. Тому важливо проводити профілактичні заходи стосовно розвитку психічних захворювань.

Психопрофілактика включає в себе ряд заходів по використанню природних, кліматичних, гігієнічних, медико-біологічних і інших факторів, які впливають на біологічні механізми розвитку і функціонування організму.

Профілактика психічного стресу та корекція його наслідків включають наступні групи методів.

• Підвищення стійкості до психічного стресу.

• Відреагування негативних емоцій

• Психокорекція.

• Фармакологічна корекція.

Необхідно пам’ятати і застосовувати такі доступні, які не мають шкідливого впливу на здоров’я організму методи зняття стресових реакцій, як:

• глибокий здоровий сон, достатній за тривалістю;

• підвищена фізична активність в результаті спортивних тренувань, генерального прибирання, бігу, занять полюванням (під час м’язової активності спалюються надлишки адреналіну – хімічної причини стресу);

• різні види тренінгів, що проводяться самостійно або за допомогою фахівців (групові, аутотренінгу);

• заняття улюбленою справою ( в’язання, спостереження за рибками,

перебирання чоток, розкладання пасьянсу, рибалка);

• нервово-емоційна розрядка за допомогою сміху, плачу, крику (існує навіть спеціальний метод лікування – сміхотерапія);

• секс і ін.

Отже основою збереження і примноження психічного здоров’я людини є здоровий спосіб життя: формування оптимального режиму розумової та трудової діяльності, підтримання душевного спокою і благополуччя. Необхідно відмовитися від тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв. Слід навчитися контролювати свої емоції і протистояти стресогенним навантаженням. Час подбати про себе!

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка БДМУ, к.мед.н. Юрценюк Ольга Сидорівна

 

Корисно знати