• Українська
  • English
Методи профілактики грипу у дітей
Методи профілактики грипу у дітей

Методи профілактики грипу у дітей

Період осені завжди нагадує про себе нестійкість погодних умов та поширеністю гострих респіраторних вірусних інфекцій, у тому числі грипу. І хоча до сезонного підйому захворюваності на грип та подолання епідемічного порогу ще далеко, сема зараз на часі корисною є інформація про методи запобігання грипу у дітей.

Профілактика грипу може бути специфічною – направленою на сам вірус та його певні штами, що циркулюватимуть за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я на даній території (за допомогою щеплень), та неспецифічною – проведення заходів зміцнення опірності організму малюка. За часом проведення заходів профілактика може бути передсезонна (до початку сезонного підйому захворюваності) та сезонна, яка проводиться в період значної поширеності захворювання.

Наразі доречним є проведення передсезонних заходів, вони, як завжди, доступні, прості, та, на перший погляд банальні.

По-перше, забезпечення достатньо тривалого сну: не слід відмовлятися від контролю за дитиною – нічний час багато хто намагається перетворити на сеанси перегляду фільмів чи гри за комп’ютером. Не останню роль відіграє і збалансоване та вітамінізоване природними джерелами харчування – осінь щедро дарує овочі та фрукти, якими багата Буковина, саме до них, а не до заморської екзотики, повинна бути прикута увага батьків. Не слід забувати й про загартовування дитячого організму та заняття фізичними вправами, гімнастикою.

Окремо хотілося б застерегти батьків від квапливого бажання дати дитині «пігулки для імунітету»! Імуностимулятори – це батіг для імунної системи малюка, результат їх використання може бути досить несприятливим, тому застосовують лише після імунологічного дослідження за рекомендацією дитячого імунолога. Вважається, що резерви дитячого організму достатні для самостійної відповіді вірусам і бактеріям та не потребують «втручання ззовні».

Напередодні сезонного підйому захворюваності також слід поцікавитися питаннями вакцинації проти грипу, адже пізніше вона може виявитися вже недостатньо ефективною та не зовсім дочасною. Основним завданням вакцинації є попередження захворювання на тяжкі форми грипу та ускладнень після нього. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Існують дані, що  у вакцинованих проти грипу дітей рідше також спостерігалися епізоди інших ГРВІ. Вакцинація дозволена дітям, починаючи з 6-місячного віку, дозволяється також щеплювати жінок в період годування грудьми (за дозволом лікаря).

Імунітет після вакцинації короткочасний, що диктує необхідність щорічного проведення щеплень. Вакцинація повинна проводитися, насамперед серед дітей, що належать до групи ризику: діти раннього віку, школярі, вихованці дитячих садків, інтернатів, а також серед дітей, у яких можливі важкі грипозні ускладнення. Вакцинація дітей, схильних до алергічних реакцій, проводиться за спеціальними методиками і під суворим наглядом фахівців. Перед щепленням необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що дитина здорова.

Чим же зарадити своєму малюку в розпал вірусних інфекцій та грипу? Перш за все, це правильна поведінка та недопущення інфікування себе. У громадських місцях, транспорті слід носити маску. Потрібно уникати рукостискань, поцілунків і обіймів, близького контакту з хворими, а також триматися подалі від великих скупчень людей, часто провітрювати приміщення.  Регулярно і ретельно мити руки. Не торкатися немитими руками очей, носа або рота, цим можна занести вірус прямо до вхідних воріт, звідки він швидко пошириться в організмі. Якщо дитина почувається зле – залишайте її вдома і викличте лікаря.

Окрім масок, до засобів контактної профілактики належить відома оксолінова мазь. Також у дітей ефективним заходом можна вважати забезпечення місцевого несприйняття вірусів у місці вхідних воріт (ніс, горло) шляхом нанесення спеціальних спреїв, до складу яких входять речовини-лізати, які не дають можливості вірусу зафіксуватися та розмножуватися на слизових оболонках. Останні препарати компетентно вашому малюку може порадити лише педіатр-фахівець, з ним же можна обговорити доцільність використання лікарських засобів, які сприяють вироблення в організмі противірусних речовин – інтерферонів.

Слід торкнутися також заходів, що поширені серед дорослих та не зовсім відповідають дитячому організму, зокрема, вдиханню виділень з часника та цибулі. Ефективність вказаного з позицій доказової медицини не доведена, проте доведена подразнювальна дія цих запахів на слизову оболонку дихальних шляхів у дітей з наступним розвитком запалення.

Для профілактики грипу дитині також не потрібно застосовувати антибіотики. Антибіотики профілактичною дією не володіють. При лікуванні ГРВІ та грипу (якщо немає бактеріального ускладнення) антибіотики протипоказані, тому що на віруси не діють.

Матеріал підготував асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ, лікар-інфекціоніст дитячий Микола Гарас

 

Корисно знати