• Українська
  • English
ФОЛІЄВА КИСЛОТА ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ДЛЯ ВАГІТНОЇ ТА ПЛОДУ

ФОЛІЄВА КИСЛОТА ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ДЛЯ ВАГІТНОЇ ТА ПЛОДУ

Чому слід вживати фолієву кислоту? Розповість доцент кафедри педіатрії та медичної генетики Ірина Ластівка.

Ще у 60-х роках минулого століття у світовій літературі з`явилися перші повідомлення того, що дефіцит фолієвої кислоти (ФК) у вагітних жінок може впливати на виникнення дефектів нервової трубки у плоду. Споживання полівітамінів або їжі з високим вмістом фолієвої кислоти до зачаття і в ранні терміни вагітності суттєво знижував частоту вад розвитку нервової трубки.


Результати цих досліджень впроваджені в клінічну практику. За рекомендаціями ВООЗ, приймання ФК до вагітності (за 2-3 міс) та під час вагітності (як мінімум, три перших місяці) в кількості 400-800 мкг/добу запобігає не лише дефектам нервової трубки, але й аномаліям мозку, серцево-судинної системи, сечовивідної системи, утворенню щілини верхнього піднебіння, дефектам кінцівок та пупковим грижам. Оскільки в більшості випадків вагітність є непланованою, Американський інститут Здоров`я радить приймати ФК усім жінкам дітородного періоду в дозі 400 мкг/день постійно, а жінкам, які мали дефекти нервової трубки плоду в анамнезі та планують народжувати по 4 мг/день.

Одним із життєво необхідних вітамінів для організму є ФК (вітамін В9). Цю речовину було виділено з листя шпинату, власне від чого й пішла її назва – фолієва кислота (від лат. folio – листя).

ФК міститься також у м’ясі, коренеплодах, грибах, фініках, абрикосах, гарбузі, висівках.

Ще у 1975 р. було визначено роль ФК у затримці внутрішньоутробного розвитку плоду, народженні дітей з низькою масою тіла; визначено «найбільш небезпечний проміжок» щодо впливу дефіциту ФК – перші тижні вагітності. ФК відповідає за стійкість генетичного апарату клітини. Окрім того, ФК виступає як протипухлинний засіб та стимулятор імунної системи.

Фолати необхідні для нормальної овуляції. Але найбільші свої позитивні ефекти ФК проявляє саме під час вагітності. Вона є необхідною і важливою складовою обміну речовин, що визначає її роль для нормального росту, для процесів кровотворення та ембріогенезу. Концентрація фолатів в крові вагітної жінки знижується без додаткового введення ФК.

На сьогодні на перше місце серед фолат-асоційованих вад розвитку плода виходять саме вади серця, за ними – дефекти нервової трубки, вади кінцівок та незрощення піднебіння і верхньої губи, вади сечовидільної системи.

ФОЛАТНИЙ ЦИКЛ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Згідно з літературними даними, обмін фолатів відіграє важливу роль в розвитку таких патологічних станів, як анемія, злоякісні новоутворення, вроджені вади розвитку та хромосомні хвороби. Фолатний цикл пов`язаний з незамінною амінокислотою метіоніном та гомоцистеїном. Якщо метіоніну мало, організм втрачає адаптивні властивості. Дефіцит фолієвої кислоти призводить до підвищення гомоцистеїну в крові. Окрім цього, причинами підвищення гомоцистеїну можуть бути: харчові фактори (дефіцит вітамінів групи В; надлишок білкової їжі; надлишок кави, чаю); генетичний поліморфізм ферментів обміну гомоцистеїну; лікарські засоби (антагоністи фолієвої кислоти, протисудомні, контрацептиви, гормональні, метіонін та ін.); фізіологічні фактори (процеси старіння, чоловіча стать, менопауза); шкідливі звички. Підвищення гомоцистеїну може стати причиною ускладнень вагітності (передчасне відшарування плаценти, переривання вагітності та ін.), атеросклерозу та тромбозу. Аналіз вмісту гомоцистеїну допоможе визначити, чи є підвищення гомоцистеїну генетично обумовленим (пов’язаний з генами фолатного циклу) чи пов’язаний з набутими причинами.
Таким чином, можна оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань (атерозсклероз, тромбоз, тощо та репродуктивних порушень. Також рекомендовано визначення вмісту в крові вітамінів групи В, С-реактивного білку, фібриногену та проведення ліпідограми.

Комплексне генетичне дослідження дозволить визначити ризик серцево-судинних захворювань, а також патології розвитку плоду, пов’язаних з порушенням обміну фолієвої кислоти та підвищення
гомоцистеїну. Аналіз мутацій в генах фолатного циклу – дозволяє визначити схильність до фетоплацентарної недостатності, незарощення нервової трубки, нерозходження хромосом в мейозі та інших патологій плоду, несумісних із життям.

Таким чином, як доводить світовий досвід, застосування фолієвої кислоти знижує ризик багатьох уроджених вад розвитку. Причинами уроджених аномалій можу бути порушення схем та дозування при прийомі фолієвої кислоти. Поряд з тим, зміни генів фолатного циклу, який обумовлює гіпергомоцистеїнемію, також може мати важливе значення у виникненні дефектів розвитку плоду.

Своєчасне застосування фолієвої кислоти, профілактичне генотипування, і у випадку наявності патологічних змін корекція дози фолієвої кислоти, допоможуть знизити частоту вказаних ускладнень.

Корисно знати