• Українська
  • English
Зуби мудрості
Зуби мудрості

Зуби мудрості

«Зуби мудрості» – це третій і останній набір зубів жувальної групи, які практично у всіх людей виникають в пізньому підлітковому віці або після 20 років. Зустрічаються випадки коли «Зуби мудрості» прорізаются у людей старечого або літнього віку, в той момент коли верхня або нижня щелепи вже беззубі. 

Здорові і правильно розташовані зуби мудрості можуть стати цінним доповненням зубного ряду, але в більшості випадків вони займають невірне положення і підлягають видаленню.

Зуби мудрості можуть стати джерелом проблем, якщо виростають не правильно – горизонтально, похило у бік другого моляра (жувальних зубів) або від них, або похило у бік щоки або язика. Невірне положення зубів мудрості може призводити до скупченості або пошкодження прилеглих зубів, також до пошкодження щелепної кістки або нервів. Зуби мудрості, зростаючі в напрямку другого моляра, роблять їх більш вразливим до карієсу, через те що між ними накопичується зубний наліт і залишки їжі, які важко вичистити зубною щіткою чи флосом. Не враховуючи того, що зуби мудрості можуть цілком залишатися в м’яких тканинах або в щелепі, тільки частково прорізуватися через ясна. Зуби, які залишаються частково або на сто відсотків зануреними в м’яку тканину і  в щелепі, називаються «ретинованими». «Зуби мудрості» що не стовідсотково прорізалися стають типовим каналом для проникнення мікробів в навколозубні тканини, що, в свою чергу,  призводить до розвитку інфекції, симптомами якої є біль, припухлість, обмеження рухів щелеп і загальне нездужання.

Через «зуби мудрості» можуть виникати різні проблеми:

Перикоронарит – це запалення ясен навколо зуба, що частково прорізався. Це ускладнення, пов’язане з прорізуванням зуба мудрості, виникає найчастіше. Зуб прорізується поступово. Спочатку з’являється один з його горбів, утворюючи при цьому щілину в яснах, а інша частина зуба залишається прикритою нею, утворюючи ясеневий каптура. Каптур навколо зуба, що частково прорізався, є потенційним місцем розвитку інфекції. Через труднощі очистки, в цьому місці накопичуються залишки їжі, чужорідні тіла і з’являються ідеальні умови для розмноження бактерій, які і викликають запалення м’яких тканин навколо зуба.

Карієс зуба мудрості. Ми вже знаємо, що карієс виникає на тих поверхнях зубів, де накопичується зубний наліт. Зуби мудрості є самими далекими зубами і часто доступ зубної щітки або флоси до них ускладнений. Постійне «недовичищення» нальоту призводить до його скупчення і утворення карієсу. Крім того, якщо зуб прорізався частково, то він знаходиться під нависаючим краєм ясен (каптуром), що також сприяє накопиченню великої кількості нальоту і перешкоджає чищенню зубів. Часто положення «зуба мудрості» таке, що важко вичистити наліт між ним і сусіднім зубом. В цьому випадку карієс може вразити контактну поверхню не тільки зуба мудрості, а й поруч стоячого зуба.

Дистопія – це неправильне положення зуба в зубному ряду, що виявляється зміщенням його в сторону щоки, язика або поворотом навколо своєї осі. Існує думка, що при прорізуванні ретинованого «зуба мудрості», коли немає достатнього місця в зубному ряду, він чинить тиск на інші зуби, в результаті чого вони зміщуються і займають неправильне положення в щелепі та зубній дузі.

Пошкодження коренів сусідніх зубів. Як ми вже згадували, «зуб мудрості» часто приймає неправильне положення в щелепі, аж до його горизонтального розташування в кістці. При цьому він може хіба що «спиратися» на корінь сусіднього зуба, а при прорізуванні чинити істотний тиск на нього. В результаті, корінь сусіднього зуба починає резорбувати.

Коли слід видаляти зуби мудрості? Чітких вікових критеріїв видалення «зубів мудрості» немає. Краще видаляти ретиновані «зуби мудрості» у молодому віці, оскільки чим раніше їх не буде, тим менше ризик пов’язаних з ними ускладнень. Це, по-перше. По-друге, чим молодший організм, тим легше переносяться різні хірургічні маніпуляції і швидше відбувається загоєння після видалення. В третє, менш травматично видаляються зуби, у яких коріння ще повністю не сформовані, а навколишня кісткова тканина менш щільна.

У людей старшого віку процес загоєння і відновлення після хірургічного втручання може затягуватися.

Матеріал підготував доцент кафедри хірургії та дитячої стоматології БДМУ Андрій Бамбуляк.

 

Корисно знати