• Українська
  • English
Збалансований раціон – запорука вашого здоров’я!
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Збалансований раціон – запорука вашого здоров’я!

Збалансований раціон – запорука вашого здоров’я!

«Хвороба завжди виникає або від надлишку, або ж від дефіциту, тобто від порушення рівноваги»

Парацельс

Кожен з нас регулярно споживає їжу: хтось багато, хтось мало, дехто смачно і вдумливо, а хтось – як прийдеться! І від того, як ми це робимо, залежить не тільки наше самопочуття, але і настрій…

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я людини майже на 80-85% залежить від того, які поживні речовини вона споживає. Доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість і якість життя людини. Надмірності у їжі створюють несприятливі умови для роботи майже усіх систем внутрішніх органів та призводять до аліментарного ожиріння.

Проте дотримання простих правил здорового харчування допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.

Найпростіші кроки до здорового харчування:

  • поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих овочів)
  • використовуйте оливкову олію (при не високих температурах) для приготування їжі
  • включіть до раціону здорові перекуси з ягід, сухофруктів, горіхів
  • снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
  • вживайте їжу 3-4 разів на день невеликими порціями, їжте повільно, ретельно пережовуйте
  • їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну
  • замініть інгредієнти улюблених шкідливих смаколиків на менш калорійні: майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти, ягоди
  • активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденно займайтеся улюбленими видами фізичної активності.

Дотримання правил здорового харчування та регулярні фізичні навантаження скорочують ризик ожиріння, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, підвищення артеріального тиску.

Бережімо себе і харчуймося правильно!

 

Інформацію підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики,

д. мед. н., професор Булик Р.Є. та доцент кафедри, к.мед.н. Власова К.В.

Корисно знати