• Українська
  • English
Рекорди в медицині
Рекорди в медицині

Рекорди в медицині

Будь-яка сфера людського існування має список найдивовижніших фактів або рекордів, які заслуговують занесення до Книги рекордів Гіннеса, а тому завжди привертають увагу. До найнезвичайніших рекордів у медицині належать наступні.

1. У липні 1977 року було пережито найбільше людське перевантаження. Ця доля спіткала гонщика Девіда Перлі, коли під час гонки сталася катастрофа, і Перлі довелося винести різке зменшення швидкості з 173 км/ год до нуля на відрізку всього66 см. Гонщик отримав 29 переломів, 3 вивихи, а його серце зупинялося 6 разів.

2. Найдовша зупинка серця була зафіксована в рибалки з Норвегії Яна Ревсдала. У грудні він випав за борт човна в районі Бергена, температура його тіла знизилася до 24°С, його серце зупинилося на 4 години. Після підключення до апарату штучного кровообігу він поправився.

3. Найбільше число операцій переніс Чарльз Йенсен з США. З 1954 по 1994 рік йому було зроблено 970 операцій з видалення новоутворень.

4. Найтриваліша в історії операція була з видалення кісти яєчника. Вона тривала 96 годин. Після операції вага пацієнтки знизилася з280 кгдо140 кг.

5. Найбільша кількість уколів була зроблена Семюелю Девідсону з Великобританії. За все життя він отримав як мінімум 78 900 ін’єкцій.

6. Найбільше число таблеток прийняв К. Кілнер із Зімбабве. За 21 рік лікування він прийняв 565 939 пігулки.

7. 2533 чужорідних тіла, з них 947 англійських шпильок, було виявлено у шлунку 42-річної пацієнтки, що страждала нав’язливим заковтуванням предметів. При цьому жінка скаржилася лише на «легкий біль у животі».

8. Найбільшим предметом, вилученим з шлунка людини, був волосяний ком вагою2,35 кг. Це хвороба, при якій хворі страждають поїданням волосся.

9. Найвища температура тіла була зафіксована в 1980 році в Уіллі Джонса з Атланти, штат Джорджія. При надходженні в лікарню вона виявилася рівною 46,5°С. Вже через 24 дні хворий був виписаний з лікарні.

10. Найнижча документально підтверджена температура була зареєстрована 23 лютого 1994 року в Реджайні, пр. Саскачеван, Канада, у 2-річної Карлі Козолофскі. Двері її будинку випадково зачинилися, і дівчинка протягом 6 годин перебувала на морозі –22°С. Температура її тіла впала до 14,2°С.

Матеріал підготував: завідувч кафедри мікробіології та вірусології БДМУ Святослав Дейнека.

Корисно знати