• Українська
  • English
Міжнародний день недоношеної дитини
Міжнародний день недоношеної дитини

Міжнародний день недоношеної дитини

Проблема недоношених дітей залишається актуальною у всьому світі. У різних країнах частота невиношування становить біля 3,6-20%. 

В Україні впродовж останніх років частота передчасних пологів коливалася в межах 4-5%.  Прогноз життя недоношених дітей безпосередньо залежить від терміну гестації і маси тіла при народжені. Значна частина перинатальної і малюкової смертності припадає саме на недоношених дітей. Так щороку у світі народжується близько 20 мільйонів дітей від передчасних пологів. Із 4 мільйонів неонатальних смертей впродовж року у світі більше, ніж п’яту частину становлять недоношені (ВООЗ, 2003).

Найуразливішою є категорія глибоко недоношених новонароджених з масою тіла від 500 до1500 г, які внаслідок морфофункціональної незрілості та труднощів адаптації до позаутробного життя потребують особливої опіки, спрямованої на збереження їх здоров’я та якості життя.

Відділення недоношених новонароджених Обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівці дітей відкрите 25 травня 1985 року. Першим завідувачем була З.В. Грінберг. З 1991 року відділення очолює лікар-неонатолог вищої категорії, обласний позаштатний неонатолог Кузьменко Людмила Миколаївна. У відділені працюють лікарі-неонатологи вищої категорії Трекуш Елізавета Захарівна, Федоришина Зоряна Маноліївна. На даний час у відділенні здійснюється консультативна допомога доцентом кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Колюбакіною Ларисою Вікторівною та асистентом кафедри Власовою Оленою Василівною.

Щорічно у відділенні виходжується близько 400 недоношених дітей. Практично 80% дітей виписується додому з одужанням. Серед госпіталізованих у відділення до 10% – це глибоконедоношені діти, які потребують ретельного нагляду медичного персоналу, проведення пролонгованої інфузійної терапії, парентерального харчування, ЛФК, масажу. Кім того, у відділенні лікуються діти з перинатальними ураженнями ЦНС, жовтяницями, затримкою внутрішньоутробного розвитку та внутрішньоутробним інфікуванням. З 1996 року у відділенні введено сумісне перебування матері і дитини. Проводиться пропаганда природного вигодовування серед матерів. Відділення оснащене  необхідним медичним обладнанням та є базою навчання студентів та стажування лікарів-інтернів.

Пріоритетними направленнями в роботі відділення є :

• лікувально-охоронний режим, скерований на розвиток;

• профілактика нозокоміального інфікування;

• профілактика та лікування ранньої та пізньої анемій недоношених;

• мінімальне ентеральне ( трофічне ) годування на фоні частокового парентерального харчування;

• грудне вигодовування;

• ранні реабілітаційні заходи;

• диспансерний нагляд за  дітьми з групи високого ризику розвитку ретінопатії недоношених, бронхо-легеневої дисплазії, тяжких гіпоксично-ішемічних уражень ЦНС, ранньої та пізньої анемії недоношених, з внутрішньоутробними інфекціями; профілактика та лікування рахіту .

Видатні люди, які народилися недоношеними: Ісаак Ньютон (1642-1727), Іоган Вольфганг Гете(1749-1832), Наполеон Бонапарт (1769-1821), Марк Твен (1835-1910), Уінстон Черчіль (1874-1965), Альберт Ейнштейн(1879-1955).               

Підготували: доцент Колюбакіна Л.В., асистент Власова О.В., асистент Кузьменко Л.М. кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб.

 

Корисно знати