• Українська
  • English
Як підготуватися до купання на Водохреща
Як підготуватися до купання на Водохреща

Як підготуватися до купання на Водохреща

19 січня настає одне з найбільш значущих християнських свят, і багато хто не мислить його без занурення у крижану водохресну воду в спеціальних ополонках.

В Україні на Водохреща прийнято освячувати воду, в тому числі на природних водоймах.

Для цього в льоду вирубується хрестоподібна ополонка – Йордань. Раніше в ополонку занурювалися насамперед ті, хто брав участь у святках,  щоб змити гріхи. Освячена на Хрещення вода вважається цілющою, приносить духовне і тілесне здоров’я.

У всіх церквах здійснюється “велике освячення води”. Згідно з церковними канонами, у Водохресний святвечір віруюча людина повинна прийти до церкви, відстояти службу, поставити свічку, набрати освяченої води. Але занурюватися в крижану воду ніхто не вимагає, особливо якщо людина до цього не готова.

Жорстких правил, як треба купатися на Водохреща, немає. Але, за звичаєм, купання являє собою триразове занурення у воду з головою. При цьому віруючий хреститься і вимовляє “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!”. Зазвичай для купання шиють довгі сорочки, в яких відбувається занурення, на зразок хрестильних. Вони однакові для чоловіків і для жінок.

Занурення у крижану воду – сильний стрес. Саме цей стрес і «вмикає» захисні реакції організму, які не дозволяють нам захворіти від купання у крижаній воді. Насправді, занурення в крижану воду – це не так легко, як здається на перший погляд. У багатьох складається помилкове уявлення про цей процес, тому ми спробуємо розібратися, де ж правда і міфи про купання в ополонці взимку.

Міф 1. Під час купання хвороби виліковуються. 

Абсолютно необгрунтованим є твердження про те, що температура тіла, зануреного в крижану воду, сягає сорока градусів, і при такому стані ведеться боротьба з захворюваннями. Щоб температура підвищилася до такої позначки, тілу людини необхідно не зовнішній вплив, а запальний або інфекційний процес зсередини. Багато людей думають про купання в ополонці, як про лікувальну процедуру, але на насправді це тільки профілактичний захід.

Міф 2. До крижаної воді можна звикнути.

Цей міф стосується того, що до крижаної води людина звикає і не відчуває холоду. Насправді, організм ніяк не може звикнути і відчути себе комфортно в холоді. Якщо тіло перестає гостро реагувати на крижану воду, значить, його температура падає, починається переохолодження, а це дуже небезпечно і для здоров’я, і для життя в цілому. Тому радіти тому, що в крижаній воді стало тепло і добре, не варто. 

Правда 1.

Купання в холодній воді має відбуватися впродовж усього року. Хоча про купання в ополонці і ходять легенди, все ж одного занурення в рік недостатньо, щоб привчити організм до холоду і достатньою мірою його загартувати. Справжні «моржі» купаються у холодній воді весь рік. Щоб здобути потрібний ефект, влітку купатися потрібно не менше 40 хвилин в прохолодній воді. Взимку ж досить занурення на кілька хвилин або обтирання снігом для досвідчених і загартованих людей. Тому, якщо метою є саме зміцнення імунітету, то купатися треба постійно,.

Правда 2. До пірнання і занурення в ополонку потрібно готуватися.

Якщо ви ніколи не виходили взимку на вулицю навіть без шарфу, то роздягнутися на морозі і пірнути в ополонку буде не так просто. Підготовка до пірнання повинна бути в будь-якому випадку, в іншому разі з ополонки можна взагалі не виринути.

Як правильно підготуватися до занурення?

В ідеалі підготовку до занурення на Водохреща починають влітку. Але якщо відчуваєте потребу приєднатися до “моржів”, то ці кілька днів до свята використовуйте для підготовки. У першу чергу треба налаштуватися морально. Треба свято вірити, що купання на Хрещення очистить душу і тіло, що такий вчинок піде дійсно вам на користь. Інакше крижана купіль може закінчитися застудою, шоком або серцевим спазмом.

Перед зануренням потрібно обов’язково проконсультуватися у лікаря. Людям з діабетом, аритмією, проблемами нирок, жінкам з гінекологічними  захворюваннями про ополонку краще забути. У гіпертоніків може трапитися інсульт.

Одноразове короткочасне пірнання здорова людина витримає без жодної для себе шкоди. Але якщо організм хоча б трохи ослаблений, через три-чотири дні за сміливість доведеться розплачуватися.

За тиждень до занурення краще почати готувати організм до морозу. В одну ємність налийте гарячу воду, в іншу – холодну. Занурюйте стопи  по черзі в кожну з ємностей. Таке чергування допоможе прискорити і стимулювати в організмі абсолютно всі процеси.

За 3-4 дні почніть виходити на балкон на хвилинку в шортах і футболці. Потім можна додати обливання холодною водою. Досить одного-двох (в останні два дні перед пірнанням) відер з холодною водою.

За дві години до занурення потрібно обов’язково щільно поїсти, тобто забезпечити організм “паливом”. У холодній воді тіло почне швидко витрачати всі ресурси на обігрів, і жодна кілокалорія не буде зайвою.

Слід купатися в спеціально обладнаних ополонках біля берега, бажано поблизу рятувальних станцій, під наглядом рятувальників. Ополонка повинна бути добре розчищена від осколків льоду, щоб не посковзнутися і не поранитися, і щоб вибиратися було простіше. Бажано, щоб вона мала сходи або мілководну зону для легкого виходу з води. Ніколи не слід занурюватися поодинці – раптом знадобиться допомога.

Також перед зануренням не рекомендується нічого їсти, хіба що шматочок чогось жирного – сала чи риб’ячого жиру. Алкоголь допустимо вживати тільки після повернення додому, причому краще у вигляді глінтвейну. А от вживання “для хоробрості” тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце.

Не всяка погода підходить для купання. Ідеальна температура для новачків – від 2 до 5 градусів нижче нуля. Можна ризикнути пірнути і в мороз посильніше, але -10 ° С – небезпечний поріг для людини, яка вперше пробує занурення в ополонку. Заходити у воду слід розігрітим і поступово. Так легше переносити холод. Для розігріву перед процедурою можна кілька хвилин побігати,  зробити кілька присідань, активно порухати руками. Можна змастити шкіру гусячим жиром, щоб вона не пересихала. Входити у воду потрібно не поспішаючи, в середньому темпі: якщо повільно, можна встигнути замерзнути, а якщо швидко, то через різке і швидке зниження температури може різко зрости частота пульсу і артеріальний тиск. Зайшовши по коліна, потрібно вмити водою обличчя. Це теж підготує організм до повного занурення. Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд: два-три гребка – і на берег.

Ті, хто ризикнув пірнути разом з головою, ризикують зіткнутися зі спазмами судин головного мозку. Щоб звести до мінімуму такий ризик, можна надіти гумову шапочку. У середньому досить перебувати у воді 10 секунд – якраз можна тричі зануритися, як годиться за традицією.

Одяг і взуття повинні легко і швидко зніматися і вдягатися. В ідеалі на одязі не повинно бути застібок взагалі, на крайній випадок – “блискавка”. Застебнути гудзики на морозі, а тим більше зав’язати шнурки буде проблематично. Крім того, слід взяти килимок. На ньому можна стояти, витираючись і переодягаючись. Шапку потрібно надіти відразу після виходу з води. Роздягатися треба знизу вгору, а одягатися навпаки, тому що важливо не застудити грудну клітку.

Відразу після обмивання потрібно розтертися махровим рушником і поспішити в тепле приміщення. Розтирати до сильного почервоніння тіло не рекомендується. Лікарі стверджують, що так стрес тільки посилиться. Не можна знаходитися на льоду при великому скупченні людей, а також категорично забороняється заїжджати на лід на автомобілі.

Але треба зазначити, що пірнати в ополонку на Водохреща не обов’язково: змиває гріхи і вважається цілющою будь-яка освячена священиком вода. Хрещенська вода не псується і зберігає свої цілющі властивості рік.

Матеріал підготувала: старший викладач кафедри курсу фізичного виховання Наталія Куліш.

Корисно знати