• Українська
  • English
Регулярне паління з молодого віку наближає більш ранню менопаузу у жінок. 

Регулярне паління з молодого віку наближає більш ранню менопаузу у жінок. 

 Куріння згубно впливає на еластичність шкіри. А шкіра — це дзеркало наших внутрішніх органів.

Наскільки гарно ми виглядаємо, дуже часто в молодому віці залежить від того, як працюють наші яєчники. Жінки з великим резервом яєчників довше мають гарний зовнішній вигляд.

Токсичні сполуки тютюнового диму можуть викликати мутації — непоправні генетичні пошкодження клітин. Токсини накопичуються в організмі і їх кількість пропорційно збільшується залежно від кількості викурених цигарок, зокрема, в яєчниках у жінки та у сім’яниках чоловіків.

Жіночі статеві клітини формуються ще до народження дівчинки, і якщо вони ушкоджуються токсинами, то можуть ніколи не відновитися. Це відбувається через уповільнення розвитку яєчників та дозрівання яйцеклітин.

     Паління та гормональні контрацептиви

Палити під час прийому гормональних контрацептивів не рекомендується.

Є міжнародні настанови, які вказують на те, що якщо жінці більш як 35 років і вона викурює понад 15 цигарок на день, комбіновані методи контрацепції, що містять естроген, їй протипоказані.

     Вплив куріння на вагітність

Існує міф, що на ранньому етапі вагітності куріння не впливає на дитину. Проте саме в цей період відбувається органогенез, тобто формування всіх органів та систем плода.

 Суттєвими є ризики для здоров’я дітей. Діти, народжені жінками, які курять, у середньому мають на 200-250 г меншу вагу, ніж діти матерів, які не курять.

Паління перед плануванням вагітності та на ранніх термінах виношування (до 12 тижнів) особливо небезпечне через ризик формування вад розвитку плода. Є декілька механізмів впливу материнського паління на малюка в утробі. Вплив нікотину може призводити до малої маси тіла дитини через знижену концентрацію кисню в крові (гіпоксію) та формування плацентарної дисфункції.

     Плацента — це орган, який утворюється в організмі жінки під час вагітності і є перехідником між організмом матері та дитини. Завдяки плаценті та пуповині плід отримує всі необхідні поживні речовини й кисень.

Крім того, паління призводить до ризиків виникнення таких вад, як заяча губа та вовча паща. Це прояви того самого дефекту формування верхньої щелепи плода — ущелини верхньої губи та піднебіння.

Також є ризик формування вад розвитку легень, серця та головного мозку.  Останній  найбільше страждає від недостатності кисню.

      Паління звичайних цигарок двічі негативно впливає на мати та дитя: через вплив нікотину і через шкоду продуктів горіння смол, які вдихають під час куріння. Це також стосується пасивного куріння.

     Якщо хтось із членів родини довго палить, то вагітна жінка все одно піддається згубному впливу від диму цигарок. Нехай він і в меншій концентрації, але це майже те саме, що й палити самостійно.

Пасивне куріння дитини

Якщо жінка народила і потім знову почала палити, то дитина стане пасивним курцем.

Шкіра дитини, на відміну від шкіри дорослої людини, активно бере участь у теплообміні. Вона дуже чутлива і накопичує всі речовини, які отримує від матері, котра палить у цей час.

На шкірі, одежі та волоссі жінки лишаються важкі метали та нікотин. Крім того, у грудне молоко також потраплятиме певна концентрація цієї високотоксичної речовини.

Батько, який палить у квартирі, також є джерелом ризику для дитини.

 

 

Корисно знати