• Українська
  • English
Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!
Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!

Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!

7 квітня  –  Всесвітній день здоров’я.

У 2015 році День здоров’я проходить під гаслом: Безпека харчових продуктів – «Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!»

 “Ми є те, що ми їмо”. Поль Брегг, американський дієтолог

Вчені дійшли висновку, що їжа найдивовижнішим чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з’їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також і настрій та ясність мислення. Така залежність здається дивною, але природа сконструювала мозок саме так, і завдяки цьому ми повністю залежимо від їжі.

Наш зріст, вага, краса, світосприйняття, наші життєві сили, таланти, успіхи, невдачі, наші хвороби – все це результат нашого харчування.

Для нормальної життєдіяльності людини необхідний повноцінний набір продуктів харчування з урахуванням її індивідуальних особливостей, характеру та умов проживання.

Майже третина харчових продуктів, що вживаються в європейських країнах, є генетично модифікованими організмами; у США цей показник досягає 60%.

Проблеми харчування і здоров’я тісно взаємопов’язані. Здоров’я людини залежить від того, чим вона харчується. Тому що продукти – це “цеглинки”, з яких будується кожна клітина організму.

Безпека харчових продуктів (англ. Food safety) – є науковою дисципліною, яка описує обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Це включає в себе ряд процедур, яких слід дотримуватися, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Принципи безпеки харчових продуктів:

Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті.

Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали тепловій обробці.

Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці.

Принцип 4: Теплова обробка проводиться при необхідній температурі.

Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою і безпечними сирими продуктами.

Європейський Союз визначив безпеку харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Це основна мета, яку слід завважувати в різних сферах діяльності Спільноти, як-от спільна сільськогосподарська політика, зокрема та її ділянка, що стосується розвитку села; захист природного довкілля, охорона здоров’я, захист споживачів та внутрішній ринок.

Публічні дебати, зініційовані Зеленою книгою про головні принципи безпеки харчових продуктів, привели до появи у січні 2000 року відповідної Білої книги.

Вона стала важливим кроком на шляху до ухвалення нового закону про харчові продукти. У цьому документі Комісія оголосила про розроблення правових рамок, які охоплюватимуть весь харчовий ланцюг – «від лану до столу» – відповідно до глобального, інтегрованого підходу. За цією логікою, безпека харчових продуктів – це й здоров’я тварин та їхнє харчування, захист тварин та їхній добробут, ветеринарний контроль і піклування про здоров’я рослин, і дотримання санітарних норм за обробки та приготування харчових продуктів. У Білій книзі також наголошується на необхідності діалогу зі споживачами, яких треба слухати, навчати та інформувати.

У лютому 2002 року ухвалено постанову, що заклала підвалини нового законодавства з безпеки харчових продуктів. Вона визначає п’ять основних загальних принципів:

  1. твердження про нерозривність усіх ланок харчового ланцюга;
  2. аналіз ризиків як наріжний камінь політики безпеки харчових продуктів;
  3. відповідальність операторів у цій сфері;
  4. можливість контролювати продукт на кожній стадії харчового ланцюжка;
  5. право громадян на точну й достовірну інформацію.

Раціональне харчування (від латинського ratio – розумний) сприяє збереженню здоров’я, високiй фiзичнiй розумовiй працездатностi та активному довголiттю. Воно посилює здатність організму протидіяти шкiдливим факторам навколишнього середовища.

Насамперед необхідно усвідомити той факт, що з погляду збільшення тривалості життя саме особлива система харчування здатна забезпечити найбільший ефект, а значить харчуванню варто приділити особливу увагу! Адже, за словами римського філософа Сенеки: «Уміння продовжити життя – в умінні не скорочувати його».

Вживання небезпечних продуктів харчування призводить до смерті приблизно 2 мільйонів чоловік щорічно, більшість з яких – діти.

Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку.

В якості прикладів небезпечних продуктів харчування можна назвати недостатньо проварені продукти тваринного походження; фрукти і овочі, забруднені фекаліями; молюски, що містять морські біотоксини.

Мовою фактів:

  • у 2010 році мали місце 582 млн. випадків захворювання 22 різними кишковими хворобами харчового походження і 351 000 випадків смерті;
  • збудниками кишкових захворювань, що викликали більшість випадків смерті, є Salmonella Typhi (52 000 смертей), ентеропатогенні E.coli (37 000) і норовірус (35 000);
  • більше 40% людей, постраждалих від кишкових хвороб харчового походження, викликаних забрудненими продуктами харчування, стали діти віком до 5 років.

Небезпечні продукти харчування є також джерелом серйозного ризику для економіки, особливо в умовах світової глобалізації. Спалах у 2011 році у Німеччині, який викликала E.coli, став причиною збитків на суму 1,3 мільярда доларів серед фермерів і в промисловості, а 236 мільйонів доларів було виплачено у вигляді надзвичайної допомоги 22 державам-членам Європейського союзу.

Матеріал підготувала: кандидат медичних наук, асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Рева Тетяна Василівна

Корисно знати