• Українська
  • English
Чаї для зміцнення імунітету

Чаї для зміцнення імунітету

Чай – одна з найдавніших рослинних культур, яка з глибокої давнини географічно пов’язана з Китаєм. Перші відомості про чай з’явилися понад п’ять тисяч років тому. Його здавна називають еліксиром бадьорості, оскільки суттєво покращує настрій, підвищує розумову й фізичну працездатність, посилює життєві функції організму. На сьогодні чай вважається найбільш вживаним напоєм у всьому світі.

Лікувальні властивості чаю відмічали ще стародавні китайці, називаючи його «вогнем життя», який укріплює дух і тіло, продовжує життя людини. Щоб придушити хворобу «в зародку», підвищити опірність організму й уникнути приймання різних пігулок, потрібно вчасно «вдарити» по хворобі цілющими властивостями трав’яних чаїв для зміцнення імунітету. Адже природні рослинні збори не містять шкідливих хімічних компонентів.

Як же зміцнити імунітет і запобігати розвиткові різних захворювань?

Існує багато видів трав’яних чаїв для зміцнення імунної системи у вигляді чайних зборів з використанням трав, ягід, квітів або чаю з певної лікарської рослини. Підвищенню імунітету сприяють трав’яні чаї: з женьшенем, лимонником китайським, ехінацеєю, елеутерококом, аралією, а також малиновий, липовий, ромашковий, суничний, смородиновий, обліпиховий, журавлинний та імбирний чаї, настій шипшини, чай із хвої.

Чай із женьшенем. Для його приготування беруть порошок із сухого кореня женьшеню, заливають окропом у пропорції 1:10, дають настоятися 15 хвилин, після чого проціджують.
Вживають по 1 столовій ложці тричі на день за 20 хвилин до їжі впродовж 30 днів.  Чай із женьшенем крім підвищення імунітету також допомагає справлятися зі стресом.

Лимонник китайський – збуджує нервову систему, тонізує, допомагає при перевтомі, сприяє покращанню настрою, підвищенню розумової та фізичної активності. Можна використовувати як листя лимоннику для запарювання чаю, так і готову настоянку з насіння і плодів лимонника, яку приймають по 20-30 крапель щодня натщесерце впродовж місяця.
Слід пам’ятати, що лимонник протипоказаний при неврозах, безсонні та підвищеному тиску.

Ехінацея – стимулює нервову систему, сприяє загоєнню ран, допомагає при депресії, стресах, гострих і хронічних інфекційних захворюваннях. Популярні трав’яні чаї з додаванням ехінацеї, які слід вживати як звичайні чаї 2-3 рази на день. Також можна застосовувати готову настоянку з ехінацеї (по 15-25 крапель на день після призначення лікаря), яка є в аптеці.

Елеутерокок – тонізує організм, допомагає відновити сили при надмірних фізичних навантаженнях, при загальній слабкості та перевтомі. Теж можна вживати трав’яні чаї з додаванням елеутерококу або готовий екстракт елеутерококу по 20-30 крапель за півгодини до їжі.

Аралія – тонізує нервову систему, знімає розумову та фізичну втому, підвищує захисні функції організму. Для зміцнення імунітету можна вживати відвари та настої квіток, листя, кори і коренів аралії або додавати її до чаю. Також використовують готову настоянку кореню аралії по 30-40 крапель 1-2 рази на день.
Аралію не слід застосовувати при безсонні та гіпертонії.

Популярними і корисними для підвищення захисних сил організму є цілий ряд наступних чаїв, які можна пити впродовж дня:

Малиновий чай з квітками липи. Із сухих квіток липи заварюють чай, додають до нього сухі ягоди і листя малини, залишаючи настоюватися впродовж 30-ти хвилин.

Ромашковий чай. Для його приготування 3 столові ложки висушених суцвіть ромашки засипають у літровий термос і заливають окропом, настоюють 1-1,5 години. Проціджують і додають по 5 чайних ложок меду і соку лимона. Ромашковий чай також зменшує відчуття голоду.

Суничний чай. Не лише зміцнює імунітет, а й покращує настрій. 3 столові ложки подрібнених листочків суниці заливають двома склянками окропу, дають настоятися 15 хвилин і чай готовий. Для посилення смаку та аромату до такого чаю можна додати сухих ягід суниці, лимон і мед.

Смородиновий чай – зміцнює організм, підвищує імунітет, а також корисний при температурі, вірусних та простудних захворюваннях. Для приготування смородинового чаю можна використовувати як заморожену смородину, так і висушені ягоди для приготування настою.

Обліпиховий чай з імбиром – підтримує організм в тонусі та лікує застуду. Беруть 200 г обліпихи, близько 3 см коріння імбиру, 1 паличку кориці та мед. Імбир очищують і натирають на дрібній тертці. Обліпиху протирають через сито. У термос закладають натертий імбир, пюре з обліпихи та паличку кориці. Заливають усе окропом і дають настоятися 10-15 хвилин.

Чай із журавлиною – корисний лікувальний напій, який можна комбінувати з медом, обліпихою чи імбиром.

Настій шипшини. Як відомо, шипшина – ідеальне джерело вітаміну С.  Для настою на 500 мл окропу беруть 2-3 столові ложки подрібнених сухих плодів шипшини. Їх засипають у термос і заливають окропом, витримують усю ніч і на ранок готовий смачний і корисний гарячий напій. Його проціджують і вживають по 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їжі. У чашку з шипшиновим напоєм можна додати мед.

Чай із хвої, яка містить важливий для імунітету вітамін С і саме взимку його вміст значно збільшується в хвої ялинки. Гілочки ялини промивають холодною водою, подрібнюють, закладають у термос і заливають окропом у співвідношенні 1-1,5 л на 4 столові ложки ялини та настоюють добу. Перед вживанням чаю хвойну заварку розбавляють окропом 1:1. Можна додати мед. Пити ввечері після їжі по одній чашці на добу протягом 20 днів 1-2 рази на рік з перервою не менше 40 днів.

Лікувальні трави та ягоди можна самостійно заготовляти або придбати готові лікарські рослини в аптеці у розсипних пачках чи фільтр-пакетах.

Важливе значення має дотримання технології приготування того чи іншого трав’яного чаю.

Якщо використовують готові фільтр-пакети, то в чашку кладуть два таких пакетики лікарської рослини, заливають 200 мл окропу і настоюють під кришкою 15 хвилин. Вживають настій теплим 2-3 рази на добу.
Дозування трав’яних чаїв залежить від віку і, як правило, рекомендують приймати дітям від 3 до 5 років по 1-2 столові ложки, від 6 до 12 років – по ½ склянки, дорослим і дітям від 12 років – по 200 мл (склянка). Деякі види таких чаїв можна вживати щодня, інші курсами впродовж місяця.

Чаї для зміцнення імунітету, при відсутності протипоказань, можна застосовувати дорослим та дітям після 3-х років. Однак, слід пам’ятати, що у дітей починати прийняття лікарських чаїв можна лише після консультації з лікарем!

 

Інформацію підготували:
доцент кафедри фармакології – І.Г. Кишкан
завідувач кафедри фармакології – професор І.І. Заморський,

Корисно знати