• Українська
  • English
Діагностика біполярного афективного розладу у дітей та підлітків
Діагностика біполярного афективного розладу у дітей та підлітків

Діагностика біполярного афективного розладу у дітей та підлітків

Діагностика біполярного афективного розладу  базується на повторюваності приступів (фаз) афективних розладів з інтермісіями (світлими проміжками без ознак хвороби), наявності сомато – вегетативних порушень, вказівок на спадкове обтяження.

Біполярний афективний розлад частіше розпочинається з депресивної фази. У розвитку психозу певну роль відіграє чинник у вигляді конституціональної схильності, яка передається домінантно як особливий темперамент, що зумовлений первинною недостатністю таламо – гіпоталамічних структур і призводить до періодичних декомпенсацій.

До чинників, що провокують біполярний афективний розлад, відносять значні ендокринні порушення, пов’язані з пубертатним періодом, тяжкі психотравми. Клінічно депресивна фаза проявляється психіатричною тріадою Крепеліна: хворобливо зниженим настроєм, сповільненою мовою та руховою активністю. Депресивний стан у дітей частіше виявляється страхом та немотивованою тривогою через невідворотність якоїсь загрози для себе і близьких.

Підлітки часто висловлюють думки про небажання жити. Віковим еквівалентом нестерпної «передсерцевої туги» є соматичні скарги   на біль у серці, нудоту. Мислення загальмоване, у старших підлітків часто бувають надцінні ідеї самозвинувачення.  Рухи уповільнені, збіднені, більшу частину часу проводять у ліжку, уникають спілкування з оточуючими, на обличчі – сум і страждання. Рухова загальмованість у тяжких випадках досягає ступеня ступора з мутизмом (невмотивоване мовчання), відмовою від їжі, інколи з ілюзорними сприйняттями. На відміну від дорослих туга частіше посилюється під вечір. Як при депресія так і при манії виявляються сомато – вегетативні розлади, а саме – тахікардія, напружений пульс, мідріаз, відсутність сліз, сухість в роті, коливання артеріального тиску, порушення менструацій, зниження маси тіла, закріпи. Особливостями біполярного афективного розладу дитячого та підліткового віку є короткочасність фаз – до 2-3 тижнів, серійність перших приступів без інтермісії до 6 місяців.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Світлана Русіна

Корисно знати