• Українська
  • English
Оздоровчі властивості березового соку
Оздоровчі властивості березового соку

Оздоровчі властивості березового соку

Березовий сік – це рідина, що утворюється ранньою весною всередині стовбура березових дерев.

З точки зору поживної цінності це дуже корисний продукт, що містить масу потрібних для організму речовин. Здавна слов’яни шанували, поважали і любили березу, як джерело цінних і цілющих компонентів. Листя, бруньки, гілки та сік берези використовувалися в народній медицині як потужні ліки проти багатьох недуг. І сьогодні березовий сік залишається цінним лікарськи засобом, а з деревини берези роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру) тощо.

Як добувають і зберігають березовий сік

Сік добувають з стовбурів берези ранньою весною, як тільки починається соковитікання і розпочинають набухати бруньки. У здоровому, міцному дереві з розкидистою кроною й діаметром стовбура не менше20 смпроробляють отвір глибиною 2-3 смі підставляють ємність, в яку починає капати сік. З одного дерева можна зібрати 1-2 літри соку, більше збирати не рекомендується, щоб не зашкодити дереву і воно не загинуло.

Зберігають свіжозібраний сік у холодильнику не більше 2-х діб, для подальшого зберігання соку його заморожують, або консервують. Примітно, що такий корисний продукт як березовий сік, не має протипоказань до застосування, його можна пити всім, за винятком людей, які страждають від алергії на березовий пилок.

Склад березового соку

Березовий сік славиться своїм багатим вітамінно-мінеральним складом і потужними корисними властивостями. Сок містить вітаміни, сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, цукри, ферменти і фітонциди, а мінеральний ряд взагалі вражає своєю різноманітністю. Березовий сік містить солі магнію, натрію, кремнію, калію, кальцію, алюмінію, міді, марганцю, заліза, титану, барію, нікелю, фосфору, цирконію, стронцію.

У таблиці наведені середні показники з розрахунку на 1 літрпродукту.

Харчова цінність березового соку:

Калорійність: 240.0 кКал

Вуглеводи: 58.0 гр Жири 0.0 гр

Білки: 1.0 гр

Цукор: 1-4%

Зола: 0.5 мг

Вміст Макро- та Мікроелементів

Залізо: 0.25 мг

Калій: 273.0 мг

Кальцій: 13.0 мг

Магній: 6.0 мг

Натрій: 16.0 мг

Фосфор: 0.01 мг

Алюміній: 1.5 мг

Марганець: 1.0 мг

Мідь: 0.02 мг

Цирконій: 0.01 мг

Нікель: 0.01 мг

Титан: 0.08 мг

Стронцій: 0.1 мг

Кремній: 0.1 мг

Барій: 0.01 мг

Завдяки такій різноманітності корисних речовин березовий сік має комплексну дію на організм, застосовується при гіповітамінозах, для зміцнення здоров’я і відновлення сил, для підвищення тонусу організму і очищення від токсинів. Володіє сильною антиоксидантною дією.

Корисні властивості березового соку

Фітонциди, що містяться у березовому соці, значно підвищують опірність та імунотолерантність організму до вірусних інфекцій, вбивають бактерії і мікроби, посилюють імунітет, на чому, власне, й базуються протизапальні властивості соку. Також відомо, що березовий сік покращує обмін речовин, прискорює метаболізм, тонізує нервову систему, допомагає впоратися з сезонною нудьгою, сонливістю, в’ялістю, торпідністю і депресією. Напій із березового соку широко застосовується при лікуванні ожиріння різного ступеня. Хвороби суглобів та хребта, такі як радикуліт, ревматизм, артрити, артрози а також ураження дихальних шляхів (бронхіт, пневмонії, бронхіальна астма, туберкульоз) теж успішнолікують березовим соком.

У весняний період, коли наш організм ослаблений довгою зимою, чудовий напій допоможе впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу і бадьорість, зміцнити імунну систему.  При регулярному вживанні березового соку відбувається очищення крові, підвищується рівень гемоглобіну крові, виводяться шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини. Також значно поліпшується загоєння ран, пошкоджень шкіри, рубцюються виразки. Покращується функція нирок, що важливо при таких хворобах як пієлонефрит і сечокам’яна хвороба.

Косметологічні властивості березового соку

Застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися пігментних плям на шкірі, вугрів і гнійників, акне, ран і виразок, вилікувати екзему, фурункули, запалення. Березовий сік відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність. Для сухої шкіри сік берези також корисний, зазвичай його змішують з медом у пропорції 1:1. Корисні властивості меду, поєднуючись з цілющою дією березового соку, чудово позначаються на стані шкіри, надаючи їй здоровий привабливий зовнішній вигляд. Корисний березовий сік і для краси волосся. Для поліпшення росту волосся, зменшення його ламкості, усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови. Народні рецепти для поліпшення росту волосся також містять і відвар березового листя.

Суперечка про користь і шкоду березового соку триває вже багато років. Природоохоронні організації сперечаються про те, чи варта цілющість березового соку тієї шкоди, яка наноситься самому дереву. Ця нескінченна суперечка буде тривати довгий час. Однак, справедливості заради, слід зазначити, що якщо проведення підсочки березового дерева виконане правильно, шкоди самій березі ніяко не буде.

Матеріал підготували: Захарчук О.І. – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, Гаїна Ж.М. – кандидат фармацевтичних наук, асистент кафедри.

Корисно знати