• Українська
  • English
Віруси Коксакі або синдром «руки-ноги-рот»
Віруси Коксакі або синдром «руки-ноги-рот»

Віруси Коксакі або синдром «руки-ноги-рот»

Перших представників вірусів Коксакі виділили Г. Долдорф і Г. Сіклз у 1948 році з кишечника дітей з поліомієлітоподібними ураженнями в госпіталі містечка Коксакі (штат Нью-Йорк, США). На честь містечка і названо вірус.

 

У природних умовах хворіють тільки люди. Вхідними воротами є слизові оболонки травного каналу і верхніх дихальних шляхів, де вірус розмножується, далі проникає в лімфатичні шляхи, звідти в кров, що призводить до розповсюдження збудника в організмі. Хвороба проходить як генералізована системна інфекція з утворенням вогнищ ураження в ЦНС, серцевому м’язі та інших органах.

Розповсюдження віруса (епідеміологія)

Джерело інфекції – хвора людина, вірусоносій.

Механізм передачі – фекально-оральний, повітряно-краплинний (епідемічні спалахи).

Фактор передачі – вода, мухи.

Сезонність – літо, осінь.

Сприйнятливість висока.

Діти хворіють частіше, тому що не мають імунітету. Дорослі імунні до багатьох видів вірусів, що підтверджується наявністю гамаглобулінів, приготовлених із крові дорослих, де є антитіла практично для всіх вірусів Коксакі.

Ця хвороба не є небезпечною і не викликає ускладнень

Більшість хворих одужують через 7-10 днів без особливого лікування.

Віруси Коксакі спричиняють наступні клінічні форми захворювань:

Герпетична ангіна (починається раптово – підвищується температура, з’являються біль у горлі, анорексія, дисфагія, блювота і біль у животі. Слизові оболонки носоглотки гіперемовані, на передніх глоткових дужках, м’якому піднебінні, язичку, мигдаликах піднебіння і язиці з’являються білі папули з червоним обідком, які перетворюються в пухирці, а останні – у виразку, червоні кільця збільшуються. Завжди настає одужання. Ускладнень немає.

Борнхольмська хвороба (плевродинія, яку спричиняють віруси Коксакі В. Початок гострий з підвищенням температури до 38-40 °С, з’являється біль у грудях, епігастральній ділянці. Обличчя, шия, груди гіперемовані, склери ін’єковані. Біль у животі часто спазматичний, різкий, подібний до нападу (“чортові перейми”), можуть симулювати “гострий живіт”. Захворювання закінчується одужанням. Ускладнень немає. Можливі рецидиви).

Енцефаломіокардит новонароджених, який спричиняють віруси Коксакі В. Характеризується летаргією, ускладненим годуванням дитини, блюванням. Температура може бути підвищеною. У перші 8 діб може розвинутись міокардит і перикардит, що проявляється в тахікардії, задусі, ціанозі, зміні EКГ. Летальність висока.

Асептичний серозний менінгіт, який спричиняють віруси Коксакі В і Коксакі А 7, А 9. Характеризується підвищенням температури, загальною слабкістю, головним болем, нудотою, болем у животі. Через 1-2 доби приєднуються ознаки подразнення мозкових оболонок, ригідність м’язів шиї і спини, а також блювання. Інколи може розвиватися помірно виражена м’язова слабість, що наштовхує на думку про паралітичну форму поліомієліту.

Мала літня хвороба (літній грип, триденна лихоманка) – не має чітких клінічних ознак).

Цукровий діабет (розвивається раптово. Зв’язаний із вірусами Коксакі В 4 та іншими вірусами Коксакі В).

Міокардіопатії (викликаються вірусами Коксакі А 4, А 14, Коксакі В 1-5, спостерігаються приблизно в 5 % випадків інфекції, викликаних вірусами Коксакі. Можуть уражуватися всі три шари – ендокард, перикард і міокард).

Імунітет після перенесеної інфекції Коксакі виробляється типоспецифічний, високонапружений гуморальний і резистентність травного тракту до реінфекції гомологічним типом, у зв’язку з чим повторне зараження можливе лише іншими типами вірусу.

Для діагностики віруса Коксакі використовують:

Вірусологічний метод. (Віруси Коксакі в перші дні хвороби можна виділити із крові, змивів із зіву, фекалій, ліквору)

Серологічний метод. (Досліджують парні сироватки в РН і РЗК з вірусним діагностикумом).

Як запобігти захворювання або неспецифічна профілактика віруса Коксакі.

Загальні заходи носять привентивний характер. Виявлення та госпіталізація хворого. Поточна і заключна дезинфекція, санітарний благоустрій джерел водопостачання, нормальне функціонування каналізації, очисних споруд, очистка населених пунктів.

Специфічна профілактика відсутня, що зумовлено значною кількістю серотипів вірусів Коксакі.

При наявності характеристик даного захворювання або вищезгаданих симптомах потрібно терміново і в будь якому випадку звернутися до лікаря.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Валентина Попович

Корисно знати